58 de specii de păsări, majoritatea migratoare, ocrotite prin lege in Prahova

25 May 2018 12:19
 58 de specii de păsări, majoritatea migratoare, ocrotite prin lege in Prahova
De unsprezece ani, în jurul zilei de 10 mai statele semnatare ale Convenției privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice și ale Acordului privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice marchează Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare. Începând cu acest an, celebrarea acestei zile se face de două ori pe an, în a doua săptămână a lunilor mai și octombrie, prin campanii de informare și conștientizare publică, pentru cunoașterea amenințărilor la adresa păsărilor migratoare și pentru amplificarea mesajului de protecție a acestora.
In Romȃnia, prin aderarea la prevederile convenţiilor internaţionale, se recunoaşte faptul că speciile migratoare constituie o parte importantă a diversităţii biologice globale, care trebuie conservată în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare. In acest scop, la nivel naţional au fost desemnate arii de protecţie specială avifaunistică ce fac parte dintr-o reţea europenă mai vastă, reţeaua ecologică europeană Natura 2000.
In concepţia actuală, a ocroti păsările înseamnă a păstra nealterate caracteristicile mediului natural în care se desfăşoară ciclul lor de viaţă. Măsurile minime de conservare se referă la reducerea/eliminarea poluării apei, solului şi aerului, diminuarea cantităţii de pesticide utilizate în agricultură şi silvicultură, refacerea unor habitate (păduri, mlaştini, pajişti) într-o formă cȃt mai apropiată de cea naturală, diminuarea sau eliminarea acţiunilor umane exercitate direct asupra păsărilor (capturare cu capcane, vȃnătoare, distrugerea cuiburilor).
In jud.Prahova, Situl Natura 2000 Câmpia Gherghiţei (teritoriul com.Boldeşti-Grădiştea, Fulga, Sălciile, Baba-Ana, Ciorani şi Colceag), declarat în anul 2011 mai ales pentru protejarea pãsãrilor de apă şi a mediului lor de viaţã, este un bun exemplu de conservare a habitatelor din jurul lacurilor, mai ales a stufului, a canalelor de legãturã dintre bãlţi, a pâlcurilor şi a arborilor razleţi. S-au păstrat astfel toate suprafeţele naturale ce servesc pentru refugiul, hrãnirea şi cuibãrirea pasãrilor, existând şi o buna conexiune între acestea. In această zonă sunt ocrotite prin lege 58 de specii de păsări, majoritatea fiind migratoare şi revenind aici pentru cuibărit şi creşterea puilor sau doar pentru resursele bogate de hrană. Observaţiile efectuate de specialişti în ultimii ani au relevat însă prezenţa a 132 de specii de pãsãri, dintre care unele rare pentru România, cum e fugaciul mare sau specii rãpitoare de zi cum sunt codalbul, uliganul pescar, şerparul, caracteristice mai degrabã Deltei Dunãrii decât regiunii de silvostepã. Coloniile mixte de stârci (pitici, galbeni, roşii, cenuşii), lopãtari, ţigãnuşi, speciile mai comune cum este gârliţa mare ce formeazã grupuri impresionante de mii de indivizi, vin sã sporeascã valoarea naturalã a zonei şi sã creeze imaginea unei adevãrate delte, aşa cum a fost supranumitã de ornitologi. Sursa bogatã si constantã de peşte din fermele piscicole a devenit irezistibilã pentru pelicani (pelicanul creţ şi pelicanul comun), fiind observaţi pânã la 120 de indivizi ce poposesc pe lacurile din zonã. Protejarea zonelor critice pentru ciclul de viaţã al pãsãrilor reprezintã obiective esenţiale în activitatea de conservare a integritãţii siturilor Natura 2000 cu specific avifaunistic. (Comunicat de presa APM Prahova)

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
In com.Soimari-Ph stau tevile de apa si gaze in pamint de 7 ani nefolosite.Ne-au pus sa facem camine ptr controarele de apa,au montat contoarele si apa tot nu avem.Drumurile nu sint marcate si semnalizate,iluminat public gasesti doar in fata portilor smekerilor din primarie.Haznalele sint deversate in paraul care trece prin comuna,santurile pline de iarba si gunoaie.Ptr ce platim taxe si impozite?Cei care beneficiaza de aj.sociale ce fac ?
Sunt mândră de acest partid care este aproape de oameni,De nevoile acestora de felul cum se dezvolta frumosul nostru oraș natal,De felul cum cei din conducere stau de vb cu cetățenii orașului Doresc mult succes celor care fac parte din acest partid si realizari cat mai multe.Succes
Bună ziua.Pe un frigider sau o mașină de spălat la un centru de colectare fier vechi primești câteva zeci de lei. Cred ca dacă ați acorda ceva ( bonuri valorice sau vauchere)ați avea succes mai mare.
Pentru mai multe detalii, va rugam sa sunati la 0755.010.518- Cofetaria Andrei!
Dacă nu sunt șomer nu pot sa fac cursul de bucatar
Curs valutar
EUR Euro 4.6283 -0.0006
USD Dolarul SUA 3.8797 0.0157
GBP Lira sterlina 5.2609 0.0127
CHF Francul elvetian 3.8800 0.0157
XAU Gramul de aur 163.4611 -0.5369