58 de specii de păsări, majoritatea migratoare, ocrotite prin lege in Prahova

16 Aug 2018 05:01
 58 de specii de păsări, majoritatea migratoare, ocrotite prin lege in Prahova
De unsprezece ani, în jurul zilei de 10 mai statele semnatare ale Convenției privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice și ale Acordului privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice marchează Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare. Începând cu acest an, celebrarea acestei zile se face de două ori pe an, în a doua săptămână a lunilor mai și octombrie, prin campanii de informare și conștientizare publică, pentru cunoașterea amenințărilor la adresa păsărilor migratoare și pentru amplificarea mesajului de protecție a acestora.
In Romȃnia, prin aderarea la prevederile convenţiilor internaţionale, se recunoaşte faptul că speciile migratoare constituie o parte importantă a diversităţii biologice globale, care trebuie conservată în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare. In acest scop, la nivel naţional au fost desemnate arii de protecţie specială avifaunistică ce fac parte dintr-o reţea europenă mai vastă, reţeaua ecologică europeană Natura 2000.
In concepţia actuală, a ocroti păsările înseamnă a păstra nealterate caracteristicile mediului natural în care se desfăşoară ciclul lor de viaţă. Măsurile minime de conservare se referă la reducerea/eliminarea poluării apei, solului şi aerului, diminuarea cantităţii de pesticide utilizate în agricultură şi silvicultură, refacerea unor habitate (păduri, mlaştini, pajişti) într-o formă cȃt mai apropiată de cea naturală, diminuarea sau eliminarea acţiunilor umane exercitate direct asupra păsărilor (capturare cu capcane, vȃnătoare, distrugerea cuiburilor).
In jud.Prahova, Situl Natura 2000 Câmpia Gherghiţei (teritoriul com.Boldeşti-Grădiştea, Fulga, Sălciile, Baba-Ana, Ciorani şi Colceag), declarat în anul 2011 mai ales pentru protejarea pãsãrilor de apă şi a mediului lor de viaţã, este un bun exemplu de conservare a habitatelor din jurul lacurilor, mai ales a stufului, a canalelor de legãturã dintre bãlţi, a pâlcurilor şi a arborilor razleţi. S-au păstrat astfel toate suprafeţele naturale ce servesc pentru refugiul, hrãnirea şi cuibãrirea pasãrilor, existând şi o buna conexiune între acestea. In această zonă sunt ocrotite prin lege 58 de specii de păsări, majoritatea fiind migratoare şi revenind aici pentru cuibărit şi creşterea puilor sau doar pentru resursele bogate de hrană. Observaţiile efectuate de specialişti în ultimii ani au relevat însă prezenţa a 132 de specii de pãsãri, dintre care unele rare pentru România, cum e fugaciul mare sau specii rãpitoare de zi cum sunt codalbul, uliganul pescar, şerparul, caracteristice mai degrabã Deltei Dunãrii decât regiunii de silvostepã. Coloniile mixte de stârci (pitici, galbeni, roşii, cenuşii), lopãtari, ţigãnuşi, speciile mai comune cum este gârliţa mare ce formeazã grupuri impresionante de mii de indivizi, vin sã sporeascã valoarea naturalã a zonei şi sã creeze imaginea unei adevãrate delte, aşa cum a fost supranumitã de ornitologi. Sursa bogatã si constantã de peşte din fermele piscicole a devenit irezistibilã pentru pelicani (pelicanul creţ şi pelicanul comun), fiind observaţi pânã la 120 de indivizi ce poposesc pe lacurile din zonã. Protejarea zonelor critice pentru ciclul de viaţã al pãsãrilor reprezintã obiective esenţiale în activitatea de conservare a integritãţii siturilor Natura 2000 cu specific avifaunistic. (Comunicat de presa APM Prahova)

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Aveti si medic ptr consult si recomandari de tratament ?
iata ce se intampla la rafinaria ASTRA, caz penal! sefii dau indicatii pretioase sa se incendieze batalurile de carburanti ce filtre antipoluare, ce grija pentru cei care inhaleaza fumul, ce protectie a naturii! pe acestia ii apara gratiela cu oug=ul dat luna asta, impotriva initiativei civice!!! În clip se vede cine a provocat incendiul, cu intenție, folosind arzătorul și cu extintorul lângă ei.
La majoritatea muzeelor din Europa este permisă fotografierea fără flach și fără taxa corespunzătoare. Muzeul Județean de Istorie Prahova, în toate secțiile sale din județ, practică niște prețuri exorbitante pentru fotografiere. Prin asta mai mult pierde. Pierde o oportunitate de reclamă. La secția din Valea, Muzeul ”Crama 1777”, un muzeu de excepție, ar merge un ”cetățean turmentat” în curte, fie el și din paie. Sau un fond sonor cu Maria Tănase, cu vinul ghiurghiuliu....numai să nu pună taxă și pe audio !
Bună seara, când se publica posturile vacante și calendarul de concurs? Mulțumesc.
Buna seara.m ar interesa un tort in forma de cifre pentru data de 3 august(pret,livrare la domiciliu,etc)
Curs valutar
EUR Euro 4.6282 -0.0328
USD Dolarul SUA 3.9551 -0.0492
GBP Lira sterlina 5.2026 -0.0635
CHF Francul elvetian 3.9909 -0.0415
XAU Gramul de aur 156.6016 -4.1587