58 de specii de păsări, majoritatea migratoare, ocrotite prin lege in Prahova

22 Oct 2018 23:34
 58 de specii de păsări, majoritatea migratoare, ocrotite prin lege in Prahova
De unsprezece ani, în jurul zilei de 10 mai statele semnatare ale Convenției privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice și ale Acordului privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice marchează Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare. Începând cu acest an, celebrarea acestei zile se face de două ori pe an, în a doua săptămână a lunilor mai și octombrie, prin campanii de informare și conștientizare publică, pentru cunoașterea amenințărilor la adresa păsărilor migratoare și pentru amplificarea mesajului de protecție a acestora.
In Romȃnia, prin aderarea la prevederile convenţiilor internaţionale, se recunoaşte faptul că speciile migratoare constituie o parte importantă a diversităţii biologice globale, care trebuie conservată în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare. In acest scop, la nivel naţional au fost desemnate arii de protecţie specială avifaunistică ce fac parte dintr-o reţea europenă mai vastă, reţeaua ecologică europeană Natura 2000.
In concepţia actuală, a ocroti păsările înseamnă a păstra nealterate caracteristicile mediului natural în care se desfăşoară ciclul lor de viaţă. Măsurile minime de conservare se referă la reducerea/eliminarea poluării apei, solului şi aerului, diminuarea cantităţii de pesticide utilizate în agricultură şi silvicultură, refacerea unor habitate (păduri, mlaştini, pajişti) într-o formă cȃt mai apropiată de cea naturală, diminuarea sau eliminarea acţiunilor umane exercitate direct asupra păsărilor (capturare cu capcane, vȃnătoare, distrugerea cuiburilor).
In jud.Prahova, Situl Natura 2000 Câmpia Gherghiţei (teritoriul com.Boldeşti-Grădiştea, Fulga, Sălciile, Baba-Ana, Ciorani şi Colceag), declarat în anul 2011 mai ales pentru protejarea pãsãrilor de apă şi a mediului lor de viaţã, este un bun exemplu de conservare a habitatelor din jurul lacurilor, mai ales a stufului, a canalelor de legãturã dintre bãlţi, a pâlcurilor şi a arborilor razleţi. S-au păstrat astfel toate suprafeţele naturale ce servesc pentru refugiul, hrãnirea şi cuibãrirea pasãrilor, existând şi o buna conexiune între acestea. In această zonă sunt ocrotite prin lege 58 de specii de păsări, majoritatea fiind migratoare şi revenind aici pentru cuibărit şi creşterea puilor sau doar pentru resursele bogate de hrană. Observaţiile efectuate de specialişti în ultimii ani au relevat însă prezenţa a 132 de specii de pãsãri, dintre care unele rare pentru România, cum e fugaciul mare sau specii rãpitoare de zi cum sunt codalbul, uliganul pescar, şerparul, caracteristice mai degrabã Deltei Dunãrii decât regiunii de silvostepã. Coloniile mixte de stârci (pitici, galbeni, roşii, cenuşii), lopãtari, ţigãnuşi, speciile mai comune cum este gârliţa mare ce formeazã grupuri impresionante de mii de indivizi, vin sã sporeascã valoarea naturalã a zonei şi sã creeze imaginea unei adevãrate delte, aşa cum a fost supranumitã de ornitologi. Sursa bogatã si constantã de peşte din fermele piscicole a devenit irezistibilã pentru pelicani (pelicanul creţ şi pelicanul comun), fiind observaţi pânã la 120 de indivizi ce poposesc pe lacurile din zonã. Protejarea zonelor critice pentru ciclul de viaţã al pãsãrilor reprezintã obiective esenţiale în activitatea de conservare a integritãţii siturilor Natura 2000 cu specific avifaunistic. (Comunicat de presa APM Prahova)

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Condoleante parintilor pentru îngerasul de Alex....o mare durere... Propun ca la facultatea de medicina sa nu mai fie admis nici un CONCURENT fara sa fi absolvit cu minim nota 8 Liceul Sanitar si cu doi ani de practica într un spital....altfel vom avea mereu mai multe probleme de acest fel...
Dragii mei este o durere care nu poate fi descrisă în cuvinte!!! Dumnezeu să vă întărească sa va de-a putere să mergeți mai departe!! Și fetița mea a avut meningita la vârsta de 2 ani!! Mulțumesc Lui Dumnezeu că acum este bine și a trecut cu bine!! Eu sunt din Ploiesti și ce vreau sa va spun este că în acea perioadă a venit o mămică cu copilul din Sinaia care era diagnosticat aici la Ploiesti cu meningită la Sinaia nici nu era suspect macar de așa ceva !! Îl trata de plămâni și a adus copilul in coma In Ploiesti!! Dragii mei acești medici nu ar trebui sa existe!! Fetița mea a dormit 4 zile și 4 nopți iar acești medici de la Ploiesti de la spitalul de boli infecțioase Movila Vulpii mi-a salvat-o!! A făcut 3 puncții in șirea spinării ...era de o durere groaznica ..nu putea să își mai controleze mâini ,picioare ...stătea trează 1 secunda din 12 ore!! În acea secunda in care deschidea ochii mă punea să o întorc după o parte pe cealaltă pentru că nu putea să își mai controleze nimic!! Capul nu mai funcționa și nu mai putea sa controleze corpul!!! Acum este gimnasta de performanță are 10 ani și datorită medicilor de la Ploiesti fata mea este în viața!!!
Cum exista cartea recordurilor asa ar trebui să se facă o carte despre cei incompetenții care lasa suflete nevinotave sa moara in spitale ei stand la cafele în timpul asta ... sper sa murit în închisoare si sa ardei în iad ai dracu de doctori ordinari !!
Din pacate asa este peste tot in spitalele de la noi....nu e nimic diferit...eu cu un copil de numai 2 ani cu febra 40 cu convulsii si frisoane ajunsă la spital si stat pe hol 2 ore ajunsă cu salvareA si sunt întrebată dacă mi am adus medicamente de acasa....pur si simplu nu le pasa daca nu le bagi in buzunare astea e crudul adevar....
Un singur lucru am de spus și poate că cine trebuie să înțeleagă va înțelege ! Cei mai mulți dintre părinții care își aduc copii bolnavi la grădiniță iau sfatul asistentei sau educatoarei ca pe un afront personal , ca și cum ar avea cineva ceva cu copilul . Răspunsurile frecvente sunt : n - am cu cine să îl las , da pe cutărică de ce l- ați primit , ce aveți cu copilul meu , etc Nici un părinte nu se gândește înainte să îl aducă bolnav la grădiniță , înainte de a apărea o problemă gravă . În cei 19 ani de muncă la grădiniță nu am văzut nici un părinte să se consulte cu asistenta in privința sănătății copilului ! Lumea in care trăim ar fi mai bună dacă fiecare dintre noi ne- am recunoaște carențele și nu ne - am mai purta ca niște țațe arătând cu degetul spre alții ! E regretabil ce s- a întâmplat , nimic din ce vom spune nu va alina durerea acestor oameni greu încercați , dar putem începe să facem ceva și să începem fiecare cu el însuși .
Curs valutar
EUR Euro 4.6671 0.0002
USD Dolarul SUA 4.0557 -0.0204
GBP Lira sterlina 5.2855 -0.0235
CHF Francul elvetian 4.0659 -0.0277
XAU Gramul de aur 159.4364 -1.5589