"Festival Piotr Ilici Ceaikovski", concert la Filarmonica "Paul Constantinescu" din Ploiești

25 May 2018 13:59
 "Festival Piotr Ilici Ceaikovski", concert la Filarmonica "Paul Constantinescu" din Ploiești
Gabriel Croitoru, unul dintre cei mai valoroși violoniști români, va concerta din nou joi, 31 mai, în sala "Ion Baciu" a Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiești, în cadrul concertului "Festival Piotr Ilici Ceaikovski". Începând cu ora 19.00 veți putea asculta Concertul în Re major, op.35 pentru vioară și orchestră, și Simfonia a V-a în mi minor, op. 64, alături de invitatul nostru și de Orchestra Simfonică, aflată sub bagheta dirijorală a maestrului Radu Postăvaru.
Piotr Ilici Ceaikovski a fost unul dintre cei mai mari compozitori ruși ai secolului al XIX-lea, opera sa reprezentând o îmbinare între romantismul occidental și tradiția muzicală rusă. La vârsta de numai 5 ani începe să studieze pianul, dat fiind că ambii părinți erau iubitori de muzică. Cu toate că avea o înclinație aparte pentru muzică, tânărul Piotr a fost îndrumat de către familia sa către o carieră în magistratură. Așadar, urmează cursurile colegiului de jurisprudență și ocupă un post de secretar la Ministerul Justiției. În 1862, la vârsta de 22 de ani se hotărăște să devină muzician profesionist, iar în cursul anului următor își părăsește slujba și începe să studieze muzica alături de compozitorul, pianistul și dirijorul Anton Rubinstein.
Solist concertist al Filarmonicii ploieștene, Gabriel Croitoru va cânta joi pe vioara care a aparținut lui George Enescu, cel mai important muzician român. Cunoscută sub numele de "Catedrala", pentru acordurile sale impunătoare, vioara datează din 1731 și poartă semnătura lui Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu), unul dintre cei mai apreciați lutieri cremonezi. Vioara a fost cumpărată de George Enescu din fonduri proprii, marele compozitor și violonist român preferând instrumentul Guarnieri unui Stradivarius. Vioara a fost redată circuitului concertistic în anul 2008, după peste 50 de ani de la ultima utilizare, dat fiind că de la moartea lui George Enescu, în 1955, niciun alt violonist nu a mai cântat pe acest instrument.
Festivalul "Piotr Ilici Ceaikovski" face parte din Proiectul "România 100 " Sărbătorim Împreună", inițiat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Filarmonicii, Agenția Teatrală și on-line pe: https://filarmonicaploiesti.eu la prețuri de 20 de lei - întreg, 15 lei - pensionar și 5 lei - elev și student.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677