22 martie, Ziua Internaţională a Apei

22 Mar 2018 13:40
22 martie, Ziua Internaţională a Apei
COMUNICAT APM PRAHOVA: In fiecare an, în data de 22 Martie se celebrează Ziua Internaţională a Apei, un prilej de a conştientiza populaţia lumii asupra importanţei acestui factor de mediu în modelarea vieţii pe planeta noastră. Tema din acest an este “Natura pentru apă” şi propune explorarea modalităţilor în care însăşi natura ne poate oferi soluţii pentru provocările şi problemele secolului XXI.
Trebuie ţinut seama de faptul că apa constituie pentru viaţă nu numai un mediu de trai, ci şi o cărămidă necesară construirii diverselor structuri. Ca urmare, orice accident prin care o substanţă straină, nocivă ajunge în mediul acvatic, poate fi catastrofal datorită drumului rapid pe care această substanţă îl parcurge. Rezultatele se văd uneori imediat, alteori durează ani. De cele mai multe ori, consecinţele sunt legate de împuţinarea, degradarea şi dispariţia vieţuitoarelor acvatice, cu efect în sărăcirea fondului genetic mondial, punerea în pericol a existenţei biosferei şi, prin aceasta, a omenirii însăşi.
Modificarea sau distrugerea ecosistemelor afectează cantitatea şi calitatea apei destinate consumului uman. In prezent, 2,1 miliarde de oameni nu beneficiază de apă potabilă, lucru care influenţează sănătatea şi siguranţa traiului de zi cu zi, adeseori într-un mod de-a dreptul dramatic. Se estimează că pȃnă în anul 2050 populaţia lumii va creşte cu circa 2 miliarde de indivizi, ceea ce înseamnă un necesar de apă cu 30% mai mare ca în prezent.
Soluţiile pe care ni le oferă natura pot funcţiona dacă noi acţionăm responsabil, adoptȃnd o infrastructură “verde”, replantȃnd pădurile sau reconstruind zonele umede. In zonele aridizate, de exemplu, chiar şi albiile rȃurilor sezoniere pot reţine o cantitate suficientă de apă în straturile de adȃncime, astfel încȃt să asigure necesarul comunităţilor locale. In prezent, această sursă este rareori utilizată în mod sistematic pentru nevoile agriculturii sau pentru alte activităţi. Apa stocată natural în zonele umede, apa din sol sau din subteran poate fi mai eficient folosită şi cu costuri mai puţine decȃt în cazul realizării unei infrastructuri cu impact major asupra mediului.
Avȃnd în vedere consecinţele multiple, grave ale acţiunilor umane în mediul natural, putem afirma că nu se poate construi o societate sanatoasă într-o ambianţă bolnavă, atȃta vreme cȃt se urmăreşte doar stricta eficienţă economică, dezumanizantă.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
REGRETE ETERNE DL PROFEOSR GABOR SORIN
La munca cand naiba va duceti ?? Ca doar pe dn1 stati non stop Poluati zona rau ..cica covid
De ce nu mai functioneaza telecabina Busteni-Babele pentru publicul larg? 1) Pe data de 31 decembrie 2020 la ora 8:45 telecabina nu functiona si soferii de trasee cu masini 4X4 mi-au comunicat ca nu circula din cauza vantului. Am urcat pe Jepii Mici si am ajuns pana pe creasta. In jurul pranzului o telecabina a urcat sus la Babele. Pe creasta adia vantul din cand in cand...nu batea tare. Deci a fost un pretext "motivul" de vant puternic, avand in vedere ca am testat singura si o telecabina a urcat. 2) Pe 31 seara si pe data de 1 ianuarie toats ziua am sunat de mai multe ori la numerele de telefon afisate (atat cel de fix unde nu raspundea nimeni, cat si cel de mobil care era inchis). 3) Pe 2 ianuarie la 15:35 o telecabina cu cateva persoane (printre care si un copil cu geaca roz si caciula alba) a urcat pana la Babele. Telecabina teoretic iar nu circula din cauza vantului. In dimineata zilei de 2 ianuarie o prietena de-a mea incercat sa vorbeasca cu 2 persoane de la telecabina, li s-a adresat, dar persoanele respective au intors capul...si la telefon in continuare nu raspundea nimeni. De ce nu mai circula telecabina pentru publicul larg si nici nu raspunde nimeni la telefon sau fata in fata cand ii intrebi? Mentionez ca am poze si filmulete.
Lacrimi,lacrimi ! Odihna vesnica ! Respect pentru tot ! Un DOMN,un OM, un PROFESIONIST cu o modestie si o blandete cum rar mai intalnesti !! Drum lin catre stele DOMNULE DOCTOR !!
SARBATORI FERICITE ! DORESC SA PARTICIP CA ASISTENT MEDICAL SI SA SUSTIN SISTEMUL MEDICAL IN EFORTUL DEPUS PENTRU SANATATEA POPULATIEI
Curs valutar
EUR Euro 4.8740 0.0003
USD Dolarul SUA 4.0405 0.0233
GBP Lira sterlina 5.4696 -0.0157
CHF Francul elvetian 4.5329 0.0055
XAU Gramul de aur 238.2202 -1.2366