ALARMANT: INSELACIUNI PRIN METODA ACCIDENTUL, SFATURI DE LA POLITISTI

26 Feb 2015 16:25
ALARMANT: INSELACIUNI PRIN METODA ACCIDENTUL, SFATURI DE LA POLITISTI
Având în vedere faptul că, în ultima perioada, mai mulți prahoveni au fost înșelați de diverse persoane care utilizau calități false (avocat, procuror, polițist sau medic) și care solicitau telefonic diferite sume de bani pentru a rezolva unele probleme ale unor rude apropiate de-ale acestora, Inspectoratul Județean de Poliție Prahova atrage atenția cu privire la următoarele aspecte:
Înșelăciunile săvârșite prin metoda accidentul constau, în cele mai multe dintre cazuri, în aceea că, un necunoscut contactează telefonic potențiala victimă, pretinzând că este avocatul fiului/fiicei acesteia, care cu (foarte) puțin timp înainte ar fi cauzat un grav accident rutier.
Sub pretextul de a-l scăpa pe responsabil de tragerea la răspundere, fie prin mituirea organelor judiciare și/sau prin despăgubirea victimelor, respectivul solicită o sumă de bani care urmează a fi transmisă fie prin mijloace electronice (de cele mai multe ori), fie ridicată direct de către un mandatar. Mai recent însă, cei care săvârșesc asemenea fapte aleg să se întâlnească personal cu victimele pentru a ridica sumele de bani, pretinzând că sunt unul dintre părinții celor accidentați.
Pentru a fi surprinse într-o stare psiho-fizică în care impactul emoțional să fie amplificat, victimele sunt apelate la ore foarte târzii, în special pe posturi de telefonie fixă care, în general, nu sunt prevăzute cu afișaj electronic pe care să apară numărul de telefon al apelantului (aceasta constituie și o metodă de protecție suplimentară pentru persoanele care săvârșesc asemenea fapte).
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova atrage atenția cetățenilor să nu dea curs unor asemenea solicitări, iar dacă sunt contactați de necunoscuți care prezintă scenarii asemănătoare celor descrise mai sus, să încerce să își păstreze calmul și să contacteze persoana despre care li s-a spus că se face vinovată de producerea accidentului.
De asemenea, trebuie avute în vedere și următoarele aspecte:
În cazul unui accident, nu există noțiunea de plată a unor despăgubiri, decât
în urma unei hotărâri judecătorești în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăți de asigurări.
Orice accident/eveniment de circulație poate fi soluționat fie prin depunerea unei plângeri la unitatea de poliție care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, fie prin înțelegerea amiabilă a părților, ceea ce presupune repararea daunelor folosind polița de asigurare auto obligatorie.
Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale.
Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgență este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât și autorul unui accident nu au nevoie de bani pentru a primi îngrijiri medicale.
Într-adevăr unele servicii medicale sunt furnizate contra cost, dar nu și în cazul serviciilor medicale de urgență. De aceea, în niciun caz nu trimiteți bani prin intermediari pe care nu îi cunoașteți, în speranța că îi veți ajuta pe cei dragi, întrucât, cel mai probabil, veți cădea victimă celor care doresc să profite de lipsa dumneavoastră de informare.
De asemenea, trebuie să cunoașteți faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav, este de obicei anunțat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.
Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informația înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde vreo acțiune.
În niciun caz nu dați crezare imediat unor "povești" anunțate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificați informația printr-un apel la 112 sau sesizați cea mai apropiată unitate de poliție.



De asemenea, ca regulă generală, trebuie să se evite oferirea de informații cu caracter personal necunoscuților, întrucât cei cu preocupări infracționale acționează, de obicei, după ce anterior au obținut unele date despre potențiala victimă (numele copiilor, eventual dacă sunt plecați din localitate sau chiar din țară, programul și locul de muncă etc.).
Cele mai multe dintre persoanele păgubite au mărturisit că aveau cunoștință despre metodele folosite de cei care comit asemenea fapte, ceea ce nu le-a oprit însă să cadă în capcane de acest gen. Recomandăm tinerilor să discute despre cele prezentate mai sus cu părinții lor, în vederea evitării unor eventuale situații neplăcute.
În cazul în care sunteți martorul unei infracțiuni sau victima acesteia, rețineți cât mai multe detalii și apelați în cel mai scurt timp numărul de urgență 112!

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Felicitari! Nu stiam ca exista așa ceva in comună. Respect domnule Marian Stan pe care va stiu de ,, domnul invatator " si domnule Ioan Sorin Petre
Sincere felicitări domnului PRIMAR si a echipei sale!!!
L-am întâlnit și eu azi, și nu amenința pe nimeni, era destul de pașnic. Mi-a făcut impresia ca se joaca. Nu făcea obiectul unui anunț la 112
Baiatul era sarac si lucra pentru Catalin Marin zis Lupu.Avea o familie numeroasa si trebuia sa isi intretina fratii
Mi-am petrecut copilăria pe Str Badea Cartan din Câmpina. Acest nume îmi amintește de lucruri minunate pe care nu le voi m-ai trăi niciodată! Dumnezeu să-l odihnească în pace pe acest înaintaș al românilor!
Curs valutar
EUR Euro 4.9481 0.0008
USD Dolarul SUA 4.2275 0.0276
GBP Lira sterlina 5.7761 -0.0119
CHF Francul elvetian 4.5341 0.0032
XAU Gramul de aur 239.0731 0.4705