Alunecările de teren se întâlnesc în aproape 60% din localitățile județului Prahova! Vezi care sunt cele mai afectate!

30 Aug 2017 14:43
În cadrul ședinței Colegiului Prefectural de astăzi, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova au prezentat o analiză a zonelor critice afectate de alunecări de teren.
Potrivit prezentării, alunecarea de teren reprezintă o deplasare a rocilor și/sau a masivelor de pământ care formează versanții unor munți sau dealuri, a pantelor unor lucrări de hidroameliorații sau a unor lucrări funciare, ce poate produce victime umane și pagube materiale. Alunecările de teren sunt provocate de precipitațiile abundente care generează eroziunea la baza versantului, cu declanșarea accelerării și extinderii deformației acestuia și avansării masei de alunecare pe rampa astfel creată și denumită suprafață de alunecare

Fenomenele de tip alunecare de teren se întâlnesc în aproape 60% din localitățile județului, dar fiecare zonă trebuie tratată individual, dat fiind faptul că o abordare globală pentru eliminarea cauzelor care le provoacă este imposibilă.
Localitatile in care au fost identificate cele mai multe zone/puncte de alunecari de teren sunt: Breaza, Telega, Cerasu, Gornet, Cornu, Sotrile, Bertea, Valea Doftanei, Poiana Campina, Comarnic.
Efectele alunecărilor de teren au constat în:
 blocarea drumurilor de masa de pământ căzută de pe versanți;
 distrugerea sau avarierea gospodăriilor cetățenilor;
 distrugerea drumurilor pe diferite lungimi și lățimi;
 apariția de denivelări, tasări și crăpături în carosabilul drumurilor;
 avarierea podurilor (desprinderea sau apariția de crăpături în culeele podurilor);
 distrugerea sau deplasarea lucrărilor de apărare;
 distrugerea stâlpilor de înaltă și joasă tensiune și întreruperea alimentării cu energie electrică a locuințelor cetățenilor;
 blocarea accesului hipo și auto ca urmare a apariției făgașelor cu adâncimi mari și frământării drumurilor, ducând la izolarea colectivităților de cetățeni;
 avarierea conductelor de gaze și apă;
 prăbușirea livezilor de pomi fructiferi și înclinarea copacilor cu scoaterea rădăcinilor din pământ.
 Localitățile cu alunecări de teren activate sunt monitorizate în permanență de comisiile de evaluare și constatare a pagubelor, precum și de membrii comitetelor locale pentru situații de urgență.
La nivelul județului Prahova au fost elaborate hărți de risc natural și planurile de risc pentru alunecări de teren, pentru un număr de 48 localități.
În baza hărților de zonare a riscului natural se actualizează planurile de intervenție la nivel județean si local, dar și planurile urbanistice " generale sau zonale- și se stabilesc măsuri de siguranță pentru locuințele și persoanele aflate în zonele cu risc de alunecări de teren

În anul 2014 prin H.G. nr. 667/2104 și H.G. nr. 805/2014 pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse in județul Prahova, a fost aprobată alocarea sumei de 19919 mii lei, reprezentând 9% din suma prevăzută la nivel național.
În anul 2016 prin H.G. nr. 468/2016 și H.G. nr. 975/2016 pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse in județul Prahova, a fost aprobată alocarea sumei de 62.122 mii lei, reprezentând 13% din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut in bugetul de stat pe anul 2016.

La nivelul județului Prahova sunt disponibile 6 construcții ușoare din elemente modulate amplasate astfel: în localitatea Gornet - 3, Breaza - 2 și Sângeru " 1 (locuită), funcționale, dar cu nevoi de reparații, putând fi relocate în raport de necesitățile populației afectate de fenomenele meteorologice/geologice.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677