Alunecările de teren se întâlnesc în aproape 60% din localităţile judeţului Prahova! Vezi care sunt cele mai afectate!

30 Aug 2017 14:43
În cadrul ședinței Colegiului Prefectural de astăzi, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova au prezentat o analiză a zonelor critice afectate de alunecări de teren.
Potrivit prezentării, alunecarea de teren reprezintă o deplasare a rocilor şi/sau a masivelor de pământ care formează versanţii unor munţi sau dealuri, a pantelor unor lucrări de hidroamelioraţii sau a unor lucrări funciare, ce poate produce victime umane şi pagube materiale. Alunecările de teren sunt provocate de precipitaţiile abundente care generează eroziunea la baza versantului, cu declanşarea accelerării şi extinderii deformaţiei acestuia şi avansării masei de alunecare pe rampa astfel creată şi denumită suprafaţă de alunecare

Fenomenele de tip alunecare de teren se întâlnesc în aproape 60% din localităţile judeţului, dar fiecare zonă trebuie tratată individual, dat fiind faptul că o abordare globală pentru eliminarea cauzelor care le provoacă este imposibilă.
Localitatile in care au fost identificate cele mai multe zone/puncte de alunecari de teren sunt: Breaza, Telega, Cerasu, Gornet, Cornu, Sotrile, Bertea, Valea Doftanei, Poiana Campina, Comarnic.
Efectele alunecărilor de teren au constat în:
 blocarea drumurilor de masa de pământ căzută de pe versanţi;
 distrugerea sau avarierea gospodăriilor cetăţenilor;
 distrugerea drumurilor pe diferite lungimi şi lăţimi;
 apariţia de denivelări, tasări şi crăpături în carosabilul drumurilor;
 avarierea podurilor (desprinderea sau apariţia de crăpături în culeele podurilor);
 distrugerea sau deplasarea lucrărilor de apărare;
 distrugerea stâlpilor de înaltă şi joasă tensiune şi întreruperea alimentării cu energie electrică a locuinţelor cetăţenilor;
 blocarea accesului hipo şi auto ca urmare a apariţiei făgaşelor cu adâncimi mari şi frământării drumurilor, ducând la izolarea colectivităţilor de cetăţeni;
 avarierea conductelor de gaze şi apă;
 prăbuşirea livezilor de pomi fructiferi şi înclinarea copacilor cu scoaterea rădăcinilor din pământ.
 Localităţile cu alunecări de teren activate sunt monitorizate în permanenţă de comisiile de evaluare şi constatare a pagubelor, precum şi de membrii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă.
La nivelul județului Prahova au fost elaborate hărți de risc natural și planurile de risc pentru alunecări de teren, pentru un număr de 48 localități.
În baza hărţilor de zonare a riscului natural se actualizează planurile de intervenție la nivel judeţean si local, dar și planurile urbanistice – generale sau zonale- și se stabilesc măsuri de siguranță pentru locuințele și persoanele aflate în zonele cu risc de alunecări de teren

În anul 2014 prin H.G. nr. 667/2104 şi H.G. nr. 805/2014 pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse in judeţul Prahova, a fost aprobată alocarea sumei de 19919 mii lei, reprezentând 9% din suma prevăzută la nivel naţional.
În anul 2016 prin H.G. nr. 468/2016 şi H.G. nr. 975/2016 pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse in judeţul Prahova, a fost aprobată alocarea sumei de 62.122 mii lei, reprezentând 13% din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut in bugetul de stat pe anul 2016.

La nivelul judeţului Prahova sunt disponibile 6 construcţii uşoare din elemente modulate amplasate astfel: în localitatea Gornet - 3, Breaza - 2 şi Sângeru – 1 (locuită), funcţionale, dar cu nevoi de reparaţii, putând fi relocate în raport de necesităţile populaţiei afectate de fenomenele meteorologice/geologice.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
La Poiana observ o activitate intensa a Primariei,Scolii si Bisericii.Inseamna ca acolo sunt oameni sufletisti si ospitalieri.Am sa vin vara asta o fuga din Spania.
Nu am avut niciun dubiu... Felicitări unui OM printre oameni! Din toată inima, felicitări domnului Primar VLAD OPREA care a schimbat fața orașului Sinaia din temelii! Bravo celui mai cald, sufletist, sociabil, bun gospodar și iubitor al locuitorilor și al orașului Sinaia! Vă suntem aproape și vă susținem astfel încât, umăr lângă umăr, pas lângă pas, să transformați Sinaia în cel mai frumos și înfloritor oraș din România. Cu toată prețuirea, o locuitoare mândră de primarul și orașul în care trăiește!
Și independent dacă era, tot el obținea cele mai multe voturi.
Sinaia redevine Perla Carpaților si Perla Europei! Felicitări Vlad Oprea!
Apreciez ca PMP promoveaza tinerii intelectuali ai acestui oras , in conducerea primariei Ploiesti Domnul Lector universitar Dragos Radulescu este persoana cea mai potrivită pentru aceasta functie! Ne trebuie un primar care sa vina cu un plan de dezvoltare a.orasului, modernizarea lui.La cat petrol s-a extras din subsolul judetului Prahova, ce venituri a adus la bugetul de stat, Ploiestiul trebuia sa aiba strazile pavate cu marmura! De gunoaie dragi ploiesteni, trebuie sa se ocupe sectia de gospodarie comunala a primariei.Sa fim si noi cu bun simt, sa iubim orasul , sa nu aruncam la intamplare gunoaiele pe strada sau in afara ghenelor de gunoi.Propun sa fie instituite amenzi pentru asociatiile de locatari si pentru cetatenii indisciplinati.Educatia face diferenta ! Doresc mult succes domnului candidat Dragos Rădulescu!
Curs valutar
EUR Euro 4.8741 0.0010
USD Dolarul SUA 4.1264 0.0040
GBP Lira sterlina 5.3742 -0.0146
CHF Francul elvetian 4.5376 -0.0097
XAU Gramul de aur 252.0199 -0.3063