Amenzi de până la 5000 lei pentru cei care nu distrug ambrozia

06 Jul 2020 16:02
Amenzi de până la 5000 lei pentru cei care nu distrug ambrozia
Primăria Municipiului Ploieşti, prin Regia Autonomă de Servicii Publice, reaminteşte proprietarilor, administratorilor şi deţinătorilor de terenuri că au obligaţia de a verifica şi distruge planta ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), plantă invazivă care provoacă alergii în rândul populaţiei.
Ambrozia este o buruiană care crește pe marginea drumurilor, pe ogoare, prin culturi de trifoi, ruine și locuri lăsate în paragină, fiind cunoscută şi sub denumirea populară de iarba pârloagelor.
Începând cu mijlocul lunii iulie şi până spre finalul lunii septembrie, polenul acestei plante provoacă unui procent mare de cetăţeni simptome, reacții de tip alergic.
Primăria Ploiești anunță că pe domeniul public al municipiului Ploieşti, unde se va constata prezența acestei plante, S.C. Servicii de Gospodărire Urbană Ploieşti S.R.L. va interveni pentru a distruge ambrozia.
*Totodată, este importantă şi implicarea cetăţenilor în combaterea ambroziei, la nivelul proprietăţilor private, fapt ce va asigura, într-un efort comun cu administraţia publică locală, o acţiune eficientă de reducere a răspândirii acestei plante invazive şi mai ales alergene, pe teritoriul municipiului nostru. Legislaţia din domeniu, respectiv Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, prevede că distrugerea plantei se face de către toţi proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole, precum şi beneficiarii lucrărilor de construcţii, unde au fost identificate focare de infestare.
Metodele de prevenire, combatere şi distrugere a acestei plante sunt: cosirea repetată (manual sau mecanic), în funcţie de locul şi suprafaţa infestată, distrugerea plantei cu unelte agricole specifice, smulgerea acesteia, în cazul unei suprafeţe izolate, efectuarea unor arături adânci şi activităţi de curăţare buruieni cu discuri speciale - pe terenurile agricole, erbicidarea, după caz*, transmite Primăria Ploiești.
Persoanele fizice, care nu respectă prevederile legale, pot fi sancţionate cu amenzi de la 750 lei la 5000 lei, iar persoanele juridice cu amenzi de la 5000 la 20.000 lei.
Ploieştenii pot obţine informaţii suplimentare direct de la reprezentanţii instituţiei de specialitate, respectiv Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Prahova, telefon 0244593210.
De asemenea, pentru a semnala prezenţa ambroziei se pot adresa dispeceratului municipalităţii ploieştene, telefon 0244984, către S.C. Servicii de Gospodărire Urbană Ploieşti S.R.L. - telefon 0244977 sau Direcţiei de Sănătate Publică Prahova.
Informaţii detaliate despre această plantă, recunoaştere, răspândire, modalitățile de combatere, precum şi despre sancțiunile legale existente pot fi aflate şi prin accesarea următoarelor pagini de internet oficiale: www.mmediu.ro , www.madr.ro , www.ms.ro .

foto dsp-gorj

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Felicitari
Felicitari.Va asteptam si la Campina
Felicitari Primarului si celor implicati in realizarea HELIOPORTULUI! Sant din Sinaia, nascuta in acest oras cu parinti din acest oras, si ma bucur pentru orice realizare pentru Sinaia! Dumnezeu sa binecuvanteze acest oras si locuitorii sai!
Buna ziua!De ce se acordă acest ajutor numai părinților cu copii pana la 6 ani,copiii pana la 8 -9 ani,pot ramane singuri in casa?Multumesc!
Traiesc in UK si sunt uimit de modul incare se preda in scoli.La noi de ce nu se poate? Aptitudinile unui copil se vad clar din primii ani de scoala.Acesti copii trebuiesc intreptati catre acestea si vor fi buni profesionisti in ceea ce fac.In RO toti elevii trebuie sa invete,sa invete ,sa invete ! Degeaba bagi mate-fizica in acel copil sau..si alte materii daca acelui copil nu-i place ! Parerea mea!
Curs valutar
EUR Euro 4.8347 -0.0012
USD Dolarul SUA 4.1033 -0.0096
GBP Lira sterlina 5.3722 0.0020
CHF Francul elvetian 4.4909 0.0026
XAU Gramul de aur 262.6798 -6.0223