APM Prahova marcheaza Ziua Zonelor Umede pe 2 februarie

01 Feb 2018 17:40
APM Prahova marcheaza Ziua Zonelor Umede pe 2 februarie
In fiecare an, in data de 2 februarie, se marcheaza Ziua Mondiala a Zonelor Umede, zi in care se intreprind actiuni care vizeaza sensibilizarea publicului privind importanta si beneficiile zonelor umede. Pe 2 februarie 1971 a fost semnat, in orasul Iranian Ramsar, un tratat interguvernamental asupra zonelor umede, ca habitat al păsărilor acvatice la nivel internaţional.
Tematica evenimentului din 2018 face referire la " Zonele umede - pentru un viitor urban durabil", tema care reflecta oportunitatile generate de prezenta zonelor umede asupra dezvoltarii asezarilor urbane.
Agentia pentru Protectia Mediului Prahova a organizat , in cadrul proiectului „Gandeste verde, gandeste curat!”, activitati legate de acest eveniment. Astfel, elevii claselor I-VIII au realizat afise care sa reflecte tematica acestui an, iar elevii de liceu au realizat fotomontaje, in care sa se abordeze tema „cum sa protejam zonele umede?”
Lucrarile care au obtinut cele mai mari punctaje, in urma jurizarii, pot fi vazute pe site-ul APM Prahova: http://apmph.anpm.ro
Obiectivul declarat al semnării Convenţiei de la Ramsar este acela de a proteja biodiversitatea şi de a menţine într-o stare de conservare favorabilă zonele umede, ca habitat al pasarilor acvatice. Zonele umede reprezintă unele dintre cele mai productive ecosisteme din lume. Sunt considerate zone umede întinderile de ape stătătoare sau curgătoare, mlaştinile, turbăriile, bălţile sau luciul de apă marină, ce nu depăşeşte o adâncime maximă de şase metri.
Zonele umede urbane pot aduce un plus de sustenabilitate zonelor urbane prin reducerea inundaţiilor, oferirea spaţiului verde pentru relaxare, rezistenţa oraşelor la dezastre, imbunătăţirea calităţii apei. Atunci când sunt conservate şi utilizate în mod durabil, zonele umede urbane pot oferi oraşelor multiple beneficii economice, sociale şi culturale.
În România, Parcul Natural Văcăreşti - Bucureşti a fost declarat zona protejata în 2014. Este prima arie protejata urbana a tarii, intinsa pe o suprafata de 183 de hectare. Sit-ul este acum un ecosistem bogat, cu sute de specii de flori si plante, in jurul a trei iazuri, inclusiv vidre şi broaşte ţestoase. Parcul este un “plaman verde” pentru oras.
In judetul Prahova nu au fost desemnate zone umede în conformitate cu prevederile Convenţiei Ramsar, dar pe teritoriul judetului se gasesc numeroase suprafete acoperite de apa, ce atrag o varietate de specii de pasari migratoare, oferindu-le resursele necesare supravietuirii. Cea mai importanta arie naturalã protejata de interes avifaunistic este situl Natura 2000 Câmpia Gherghiţei, unde pot fi observate peste 100 de specii de pasari. Un alt sit Natura 2000, a carui declarare este legata de existenta apei, este Coridorul Ialomitei, o zona in care sunt ocrotite atat habitate, cat si specii ce depind de cursurile de apa. Situl Natura 2000 Lacul Balbaitoarea este un exemplu de mlastina si turbarie, care adaposteste specii de plante relicte glaciare.
În lume exista peste 1600 zone umede de importanta internationala, iar desemnarea unei zone umede ca sit Ramsar este o recunoastere a importantei și a gestionarii adecvate a acelei zone pe plan mondial. In România au fost desemnate ca zone umede de importanță internațională 19 situri, cu o suprafata totala de 1.156.448 de hectare.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Gheorghe Tutuianu In carantina este greu de suportat ca toata populatia sa fie inchisa in casa . Exceptie sunt cei care au serviciu , inclusiv in alte localitati, patronii comerciantii, politistii etc care pot circula cu conditia sa scrie o declaratie personala. Dar carantina in aceste conditii este o solutie incompleta daca nu se iau si alte masuri.. Vreau sa spun ca dupa parerea mea in situatia unei localitati in carantina, adica izolata de restul lumii, ar trebui procedat imediat la testarea . cu teste rapide a intregii populatii a localitatii. Cei pozitivi ar trebui carantinati iar cei negativi ar trebui sa lucreze in conditii normale. In acest fel dupa iesirea din carantina visusul in acea localitate ar fi eradicat iar pe durata carantinei activitatea economica ar fi aproape normala . Adaug ca cei care nu vor sa fie testati, nu trebuie obligati sa faca testul ci ar trebui sa intre in carantina obligatorie. Deasemeni, cei care intra sau ies din localitate ar trebui sa nu fie admisi la intrare/iesire daca nu prezinta testul negativ. Asa-i?
Hai lasa ca aveti turisti in fiecare week ..dn 1 full pe week Se vaita patronii saracutii care dadeau salarii mizere si n ore munca ..sa lucrati voi cu neamurile voastre in horeca Si acuma la fel tot pe angajat trageti parleala ..fara bonuri le luati din salariu etc Si va mai mirati ca nu gasiti personal
Foarte frumos, un gest demn de urmat si de localitatile din Rep. Moldova. Bravo d-le Primar!
La Poiana observ o activitate intensa a Primariei,Scolii si Bisericii.Inseamna ca acolo sunt oameni sufletisti si ospitalieri.Am sa vin vara asta o fuga din Spania.
Nu am avut niciun dubiu... Felicitări unui OM printre oameni! Din toată inima, felicitări domnului Primar VLAD OPREA care a schimbat fața orașului Sinaia din temelii! Bravo celui mai cald, sufletist, sociabil, bun gospodar și iubitor al locuitorilor și al orașului Sinaia! Vă suntem aproape și vă susținem astfel încât, umăr lângă umăr, pas lângă pas, să transformați Sinaia în cel mai frumos și înfloritor oraș din România. Cu toată prețuirea, o locuitoare mândră de primarul și orașul în care trăiește!
Curs valutar
EUR Euro 4.8738 0.0008
USD Dolarul SUA 4.0922 -0.0047
GBP Lira sterlina 5.4621 0.0058
CHF Francul elvetian 4.5042 0.0115
XAU Gramul de aur 238.7471 0.3533