Bancnotă cu chipurile Regelui Ferdinand și Reginei Maria, scoasa de BNR

04 Dec 2018 09:42
Bancnotă cu chipurile Regelui Ferdinand și Reginei Maria, scoasa de BNR
La 1 decembrie 2018, Banca Națională a României a introdus în circuitul numismatic o bancnotă cu valoarea nominală de 100 de lei, reprezentând pe Regele Ferdinand și Regina Maria, Suveranii Marii Uniri.
"Pe lângă portretele Suveranilor, care se găsesc atât pe aversul bancnotei, cât și în fereastra transparentă de siguranță, se mai pot observa o imagine de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia (pre avers), cât și intrarea în București a Regelui Ferdinand, la 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, într-o imagine de epocă, pe fundal tricolor. Un alt element grafic neobișnuit îl constituie fragmentul din sceptrul Regelui Ferdinand I, anume partea reprezentând cele patru femei în costume populare specifice provinciilor românești unite: Basarabia, Vechiul Regat, Țara Ardealului și Bucovina", arata Casa Regala.
Aceasta este:
" prima bancnotă de după 1947 reprezentând pe un Suveran al României;
" prima bancnotă românească reprezentând o femeie anume (au mai existat doar alegorii și portrete generale feminine);
" prima bancnotă numismatică românească a secolului XXI (ultima a fost bancnota de 2000 lei vechi, emisă în 1999, cu ocazia Eclipsei de soare).
Potrivit BNR, bancnota este inclusă într-un pliant de prezentare.

Tirajul pentru această emisiune numismatică este de 10.000 bancnote.

Punerea în circulație se realizează prin sucursalele București, Cluj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677