”Călătorie muzicală în lumea basmului” deschide anul 2018 la Filarmonica ploieșteană cu Opera pop-rock-simfonic ”The One Born From a Tear”

05 Jan 2018 13:05
”Călătorie muzicală în lumea basmului” deschide anul 2018 la Filarmonica ploieșteană cu Opera pop-rock-simfonic ”The One Born From a Tear”
”Călătorie muzicală în lumea basmului” deschide anul 2018 la Filarmonica ploieșteană cu Opera pop-rock-simfonic ”The One Born From a Tear” compusă de Dan Spînu, joi, 11 ianuarie, ora 19.00. Un concert așteptat de mulți dintre spectatorii noștri, ”Călătoria muzicală” în concepția maestrului Radu Postăvaru aduce în scenă anul acesta o lucrare al cărei libret este o adaptare a basmului lui Mihai Eminescu ”Făt Frumos din lacrimă”, transformat într-o legendă medievală, dar cu personaje cu profil psihologic elaborat și modern.
Iată ce spune însuși compozitorul, Dan Spînu, despre propria lui lucrare: “Compoziție experimentală ca scriitură și orchestrație ce se materializează în două mari grupuri: orchestra simfonică și secția ritmică, dar și datorită efectelor sonore care sprijină întreaga acțiune, ”The One Born From a Tear” (Cel născut dintr-o lacrimă) vă invită la un spectacol cum rar puteți vedea pe scenele din România.
Stilistic şi estetic, lucrarea se înscrie în coordonatele musical-ului modern, propunând o fuziune între limbajul specific genurilor vocal-instrumentale dramatice (opera, operetă) şi cel propriu genurilor aşa-zise de divertisment, în forma lor modernă (jazz, rock şi pop). Această fuziune se regăseşte şi în plan orchestral, alături de o orchestră simfonică folosindu-se o secţie ritmică modernă, alcătuită din pian, sintetizatoare, chitară electrică tratată cu diverse efecte electro-acustice, chitară bas și baterie.
Tot specifice musical-ului modern sunt folosirea emisiei naturale în cazul soliştilor, preluată din genurile pop/rock precum şi cultivarea performanţei vocale (ca ambitus şi dinamică). Utilizarea limbajului muzical, instrumentelor şi manierei de interpretare proprii genurilor rock/pop contemporane într-o lucrare vocal-instrumentală dramatică reprezintă, dacă nu o premieră, o raritate în România. Formatul este cel propriu genului de operă, lipsind momentele vorbite, format prezent frecvent în perioada modernă a genului de musical, în special în creaţia compozitorilor europeni. Folosirea de proiecţii video, efecte sonore şi de lumini întregește caracterul modern al acestei lucrări.” (Dan Spînu)
Lucrarea are narator, prezentat ca personaj în afara acțiunii, virtual, o imagine proiectată pe un ecran aflat pe peretele de fundal al scenei. Pe același ecran se proiectează, sincron cu muzica, traducerea în limba română a libretului.
Biletele sunt disponibile la prețul de 30 de lei și se găsesc atât online, pe filarmonicaploiesti.ro, cât și la Casa de Bilete a Filarmonicii “Paul Constantinescu” din strada Anton Pann nr. 5 și la Agenția Teatrală.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
La Poiana observ o activitate intensa a Primariei,Scolii si Bisericii.Inseamna ca acolo sunt oameni sufletisti si ospitalieri.Am sa vin vara asta o fuga din Spania.
Nu am avut niciun dubiu... Felicitări unui OM printre oameni! Din toată inima, felicitări domnului Primar VLAD OPREA care a schimbat fața orașului Sinaia din temelii! Bravo celui mai cald, sufletist, sociabil, bun gospodar și iubitor al locuitorilor și al orașului Sinaia! Vă suntem aproape și vă susținem astfel încât, umăr lângă umăr, pas lângă pas, să transformați Sinaia în cel mai frumos și înfloritor oraș din România. Cu toată prețuirea, o locuitoare mândră de primarul și orașul în care trăiește!
Și independent dacă era, tot el obținea cele mai multe voturi.
Sinaia redevine Perla Carpaților si Perla Europei! Felicitări Vlad Oprea!
Apreciez ca PMP promoveaza tinerii intelectuali ai acestui oras , in conducerea primariei Ploiesti Domnul Lector universitar Dragos Radulescu este persoana cea mai potrivită pentru aceasta functie! Ne trebuie un primar care sa vina cu un plan de dezvoltare a.orasului, modernizarea lui.La cat petrol s-a extras din subsolul judetului Prahova, ce venituri a adus la bugetul de stat, Ploiestiul trebuia sa aiba strazile pavate cu marmura! De gunoaie dragi ploiesteni, trebuie sa se ocupe sectia de gospodarie comunala a primariei.Sa fim si noi cu bun simt, sa iubim orasul , sa nu aruncam la intamplare gunoaiele pe strada sau in afara ghenelor de gunoi.Propun sa fie instituite amenzi pentru asociatiile de locatari si pentru cetatenii indisciplinati.Educatia face diferenta ! Doresc mult succes domnului candidat Dragos Rădulescu!
Curs valutar
EUR Euro 4.8730 -0.0007
USD Dolarul SUA 4.1185 0.0050
GBP Lira sterlina 5.3917 0.0212
CHF Francul elvetian 4.5396 -0.0091
XAU Gramul de aur 253.9661 0.3176