Ce au descoperit arheologii prahoveni în situl de pe Dealul Merez

17 Sep 2021 13:32
Vineri, 17 septembrie 2021, cu ocazia Zilei Europene a Patrimoniului, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova a avut loc vernisajul expoziției temporare "Șoimești, situl arheologic de pe Dealul Merez - o reflectare a preistoriei Munteniei (mileniile IV și III î.Hr.).
În acest sit arheologic, specialiști de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova în colaborare cu cei de la Muzeul Județean Buzău au realizat cercetări extinse între anii 2014-2021.
Organizatorul expoziției, arhg. dr. Alin Frînculeasa a prezentat publicului obiectele descoperite în situl de la Șoimești dar și istoria culturilor ce au lăsat în urmă aceste piese valoroase:
"Aflat pe o culme de deal care domină Câmpia Munteniei, situl se găsește la confluența unor lumi și spații culturale diferite, respectiv Transilvania, Muntenia și stepa nord-vest pontică. În sit sunt suprapuse patru așezări care au funcționat succesiv în mileniile IV și III î.Hr.. Cele mai vechi descoperiri atestă că oamenii au locuit aici în prima jumătate a mileniului al IV-lea î.Hr. (3900-3700 î.Hr), materialele arheologice confirmând prezența unei comunități în care tradițiile Cucuteni coexistau cu cele care își au originea în zona nord-vest-pontică (Ucraina, R. Moldova). Se remarcă ceramica, dar și prezența unor reprezentări zoomorfe (bovine) modelate din lut. La Șoimești avem cea mai vestică așezare care poate fi atribuită culturii Cucuteni. Așezarea a sfârșit în urma unui incendiu care a distrus locuințele construite din lut și lemn. După mult timp, la mijlocul mileniului al III-lea î.Hr. aici exista o comunitate dinamică atribuită culturii Glina-Schneckenberg (2650-2400 î.Hr.), în care regăsim elemente sudice/muntene, dar și cele transilvănene sunt bine reprezentate. Se remarcă ceramica, dar și uneltele din os sau corn, arme și podoabe din cupru, lut, os. Urmează o locuire aparținând fazei timpurii a culturii Monteoru/grupul Odaia Turcului (2400-2250 î.Hr.) cu un material ceramic specific care anunță formarea celei mai importante compoziții culturale care va ocupa zona nord-munteană mai bine de un mileniu. De altfel, ultima locuire a acestui deal aparține perioadei clasice a culturii Monteoru (2200-1900 cal BC). Poate cea mai relevantă și impresionantă descoperire din acest sit este un mormânt datând din perioada timpurie a epocii bronzului (aproximativ 2800-2600 cal BC) cu un inventar foarte bogat pentru standardele epocii. O persoană tânără de sex feminin (avea aproximativ 25 de ani) a fost depusă chircit în groapă conform tradiției perioadei, împreună cu două vase și numeroase podoabe din metal (argint și cupru), un șirag din canini și molari de mamifere (câine și vulpe), sute de perle realizate din cochilii de scoici locale (Unio), dar și exotice (Dentallium)".
foto Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677