Ce nereguli s-au descoperit la jucariile comercializate in preajma sarbatorilor de iarna

22 Jan 2020 14:47
Ce nereguli s-au descoperit la jucariile comercializate in preajma sarbatorilor de iarna
Comunicat de presa: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat, la nivel national, in perioada 18.XI-13.XII.2019, o actiune de verificare a respectarii prevederilor legale privind siguranta jucariilor, inclusiv la comertul online.
In cadrul actiunilor de control au fost verificati 824 de operatori economici, din care 801 cu vanzare directa si 23 cu vanzare online.
La 621 din cei 824 controlati, reprezentand 75,36%, s-au depistat abateri de la prevederile legale.
Pentru abaterile constatate, au fost aplicate 770 de sanctiuni, din care 322 avertismente si 448 amenzi contraventionale.
Valoarea totala a amenzilor aplicate a fost de 2.118.250 lei.
De asemenea, s-au dispus 301 masuri de oprire temporara de la comercializare pentru nerespectarea cerintelor de marcare/etichetare si informare a consumatorilor, pentru jucarii in valoare de 1.194.134 lei si 163 masuri de oprire definitiva, pentru nerespectarea cerintelor esentiale de siguranta, pentru jucarii in valoare de 302.329 lei, la vanzarea directa si 16 masuri de remediere (de corectare sau completare a informatiilor continute de site-urile de publicitate la care s-au depistat abateri), la vanzarea online.

Vanzarea directa

Au fost verificati 801 operatori economici.
Valoarea jucariilor controlate a fost de 5.790.611 lei.
La 605 operatori economici din cei 801 controlati, reprezentand 75,53%, s-au depistat abateri de la prevederile legale.
Valoarea jucariilor cu abateri a fost de 1.496.463 lei.

Pentru abaterile constatate, operatorilor economici li s-au aplicat 751 de sanctiuni, din care 312 avertismente si 439 amenzi contraventionale.
Valoarea totala a amenzilor aplicate a fost de 2.090.250 lei.

S-au dispus 301 masuri de oprire temporara de la comercializare pentru nerespectarea cerintelor de marcare/etichetare si informare a consumatorilor, pentru jucarii in valoare de 1.194.134 lei si 163 masuri de oprire definitiva, pentru nerespectarea cerintelor esentiale de siguranta, pentru jucarii in valoare de 302.329 lei.

Deficiente constatate privind vanzarea directa

Numele, denumirea comerciala inregistrata sau marca inregistrata a producatorului si/sau a importatorului si adresa la care pot fi contactati trebuie sa fie indicate pe jucarie sau, daca acest lucru nu este posibil, pe ambalaj ori intr-un document care insoteste jucaria.
S-au constatat abateri privind inscriptionarea numelui, a denumirii comerciale inregistrate sau a marcii inregistrate a producatorului si/sau a importatorului, precum si a adresei la care acestia pot fi contactati la 154 de operatori economici, din judetele Arad, Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin, Calarasi, Cluj, Constanta, Galati, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Neamt, Prahova, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vrancea si mun. Bucuresti, reprezentand 19,22% din totalul operatorilor controlati.

Numarul unic de identificare a jucariei (tipul, lotul sau numarul de serie ori al modelului sau alt element de identificare) trebuie sa fie mentionat pe jucarie ori, in cazul in care marimea sau natura jucariei nu permite acest lucru, pe ambalaj sau intr-un document care insoteste jucaria. Numarul de identificare a jucariei trebuie sa coincida cu cel din declaratia de conformitate.
S-au constatat abateri privind mentionarea numarului unic de inregistrare pe jucarie, pe ambalaj sau in documentele insotitoare, la 29 de operatori economici, din judetele Constanta, Iasi, Mehedinti, Neamt, Vaslui, Vrancea si mun. Bucuresti, reprezentand 3,62% din totalul operatorilor controlati.

Marcajul de conformitate CE (acesta trebuie sa respecte principiile generale prevazute in Regulamentul nr. 765/2008/CE, sa fie aplicat in mod vizibil, lizibil si de nesters fie pe jucarie, pe o eticheta atasata sau aplicata, fie pe ambalaj. In cazul jucariilor de dimensiuni mici sau compuse din parti mici, marcajul poate fi aplicat pe o eticheta sau pe un prospect interior.
S-au constatat abateri privind marcajul de conformitate CE la 108 de operatori economici, din judetele Bacau, Caras-Severin, Calarasi, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Neamt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Valcea, Vrancea si mun. Bucuresti, reprezentand 13,48% din totalul operatorilor controlati.

Cerintele esentiale de siguranta (jucariile pot fi introduse pe piata doar daca respecta atat cerintele generale de siguranta cat si cerintele speciale de siguranta)
Jucariile, inclusiv substantele chimice pe care le contin, nu trebuie sa puna in pericol siguranta sau sanatatea utilizatorilor sau a partilor terte, abilitatea utilizatorilor si, daca este cazul si a supraveghetorilor acestora, trebuie luata in considerare, in special in cazul jucariilor care sunt destinate copiilor mai mici de 36 de luni sau altor grupe de varsta specific.
Etichetele aplicate, continand avertismente generale (de varsta) care insotesc jucariile trebuie sa atraga atentia utilizatorilor sau supraveghetorilor acestora asupra pericolelor inerente si riscurilor de vatamare legate de utilizarea jucariilor si asupra modului de a le evita.
S-au constatat abateri privind cerintele generale de siguranta (lipsa avertismentelor generale de varsta, a avertismentelor specifice si a indicatiilor privind precautiile in utilizare pentru anumite categorii de jucarii, precum si a instructiunilor de utilizare sau lipsa traducerii in limba romana a tuturor celor mentionate) cat si abateri privind cerintele speciale de siguranta la 265 de operatori economici, din judetele Arad, Arges, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Caras-Severin, Calarasi, Cluj, Constanta, Galati, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Mehedinti, Mures, Neamt, Prahova, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Vrancea si mun. Bucuresti, reprezentand 33% din totalul operatorilor controlati.

Declaratia CE de conformitate
Pentru jucariile puse la dispozitie pe piata din Romania, declaratia CE de conformitate se redacteaza sau se traduce, dupa caz, in limba romana. Prin intocmirea declaratiei CE de conformitate, producatorul isi asuma responsabilitatea pentru conformitatea jucariei.
S-au constatat abateri privind declaratia de conformitate la 4 operatori economici, din judetul Ilfov.

Documentatia tehnica se intocmeste in una din limbile oficiale ale UE.
La solicitarea motivata a ANPC, producatorul trebuie sa furnizeze o traducere a partilor relevante din documentatia tehnica. ANPC poate stabili un termen de 30 de zile pentru a raspunde cererii, daca existenta unui risc serios si imediat nu justifica stabilirea unui termen mai scurt. In cazul in care producatorul nu respecta obligatiile de mai sus, ANPC ii poate solicita acestuia sa efectueze o incercare la un organism notificat, pe cheltuiala proprie, intr-un termen determinat, in vederea verificarii conformitatii cu standardele legale si cu cerintele esentiale de siguranta.
S-au constatat abateri privind documentatia tehnica la 7 operatori economici din jud. Ilfov.

Respectarea prevederilor legale in cazul promotiilor (comparatiile care se refera la o oferta speciala trebuie sa indice, in mod clar si neechivoc, conform art. 9 din Legea 148/2000: data la care inceteaza oferta sau, daca este cazul, faptul ca oferta speciala se refera la stocul de bunuri disponibil, data de incepere a perioadei in care se aplica pretul special sau alte conditii specifice, daca oferta speciala nu a inceput inca.
S-au constatat abateri privind desfasurarea promotiilor la 6 operatori economici, din judetele Caras-Severin, Cluj, Galati, Giurgiu si Vrancea.

Respectarea prevederilor Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii.
S-au constatat practici comerciale incorecte la 3 operatori economici, din judetele Arad, Ialomita si mun. Bucuresti.

Alte abateri (legalitatea functionarii, afisarea in mod vizibil a denumirii unitatii, a codului unic de inregistrare la registrul comertului, din care sa rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societatii pentru care este autorizata sa functioneze, precum si afisarea si respectarea orarului de functionare, afisarea preturilor si tarifelor, in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit, conform OG 21/1992 (r2), cu modificarile si completarile ulterioare etc).
S-au constatat alte abateri la 232 de operatori economici, din toate judetele, cu exceptia judetelor Alba, Brasov, Dimbovita, Harghita, Ialomita, Prahova si Teleorman, reprezentand 28,96% din totalul operatorilor controlati.

Vanzarea online. Analiza site-urilor de prezentare si publicitate

S-au verificat 23 de profesionisti, cu site-uri de prezentare si publicitate.
La 16 profesionisti, reprezentand 69,56% din totalul controlat online, s-au depistat abateri de la prevederile legale.

Pentru abaterile constatate, operatorilor economici li s-au aplicat 10 avertismente si 9 amenzi, in valoare de 28.000 lei si s-au dispus 16 masuri de remediere, prin corectarea sau completarea informatiilor prezentate pe site-urile de prezentare si publicitate, la care s-au constatat abateri.

Deficiente constatate privind vanzarea online:

Nerespectarea prevederilor/cerintelor OUG nr. 34/2014, privind informatiile precontractuale, s-a constatat la 11 profesionisti din judetele Cluj, Ialomita, Neamt si municipiul Bucuresti:
- au fost constatate unele inadvertente in ceea ce priveste termenul de livrare al produselor care figura, la doua capitole distincte, in mod diferit;
- nu erau specificate in termeni expliciti modalitatile de plata pe care consumatorii puteau sa le utilizeze;
- s-a constatat lipsa informatiilor referitoare la modalitatea de solutionare a reclamatiilor.
- un operator care comercializa jucarii online, prin intermediul site-ului propriu nu informa consumatorii despre termenele si procedurile de exercitare a dreptului de retragere si despre formularul tipizat de retragere;
- s-au constatat abateri privind informatiile precontractuale.

Nerespectarea OUG nr. 34/2014 de informare a consumatorilor privind dreptul de retragere s-a constatat la 3 profesionisti din judetele Cluj, Mehedinti si Neamt:
- nerespectarea prevederilor privind dreptul de retragere din contract, respectiv, mentionarea pe site ,,conform legislatiei din Romania, cumparatorul are dreptul prin lege sa renunte la produsele cumparate, in 14 zile calendaristice. In acest caz, cumparatorul trebuie sa notifice magazinul in termen de 24 ore de la primirea produsului’’;
- nu se utiliza formularul tipizat de retragere necesar in cazul in care consumatorii ar fi optat pentru dreptul de retragere. Pe site exista capitolul "Termeni si conditii" cu informatii generale care nu se refereau doar la cele obligatorii, consumatorul neputand identifica usor informatiile esentiale.

Nerespectarea OUG nr. 34/2014 privind respectarea obligatiilor impuse profesionistilor, in caz de retragere s-a constatat la 2 profesionisti din judetele Mehehinti si Neamt:
- nerespectarea termenului de 14 zile calendaristice la rambursarea contravalorii produsului returnat, respectiv mentionarea termenului de 30 de zile;
- in cazul retragerii, restituirea sumelor achitate de consumator, asa cum se mentiona pe site, se facea doar prin transfer bancar desi, in conditii generale, nu se indica modalitatea de plata a produsului; fiind posibila plata direct la firma de curierat, pentru rambursarea sumelor doar prin transfer bancar existau costuri suplimentare din partea consumatorilor (comisioane), putand sa fie si consumatori fara conturi bancare.

Neafisarea link-ului catre adresa oficiala de web a ANPC: www.anpc.gov.ro s-a constatat la un profesionist din judetul Neamt.

Alte abateri s-au constatat la 2 profesionisti din judetele Cluj si Mehedinti, care comercializau jucarii online cu pret promotional, fara a mentiona intervalul campaniei promotionale.

Eduardt Cozminschi, Presedintele ANPC:" Tin sa reamintesc parintilor, sa fie foarte atenti la alegerea jucariilor pentru copii. Intotdeauna sa aiba in vedere, ca jucariile pe care le daruiesc, sa fie potrivite cu varsta, capacitatile si aptitudinile copiilor. Trebuie sa ne asiguram ca jucariile pe care vrem sa le oferim in dar trebuie sa fie sigure, sa respecte cerintele de siguranta generale astfel incat sa nu existe pericolul ranirii acestora. O atentie deosebita trebuie acordata copiiilor mai mici de 3 ani, carora nu le sunt destinate jucariile cu parti mici. Trebuie sa fim atenti la ce fel de alegeri facem, astfel incat jucariile, in loc sa devina un motiv de bucurie, sa nu devina un real pericol."
Sfaturi pentru consumatorii care achizitioneaza jucarii direct din magazine:

sa achizitioneze jucarii numai din magazine si/sau raioane specializate, unde se elibereaza documente de cumparare (factura, bon fiscal, chitanta fiscala), de care vor avea neaparat nevoie in caz de reclamatie;
sa aleaga intotdeauna jucarii potrivite pentru varsta copilului, capacitatile si aptitudinile sale; jucariile trebuie sa fie insotite de avertismente generale privind grupa de varsta recomandata care ajuta la alegerea jucariei; sa stie ca jucariile care nu sunt destinate unui grupe de varsta specifice pot sa ii raneasca;
sa nu cumpere jucarii cu parti mici, detasabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece acestia au tendinta sa bage jucariile in gura si pot sa se inece cu partile mici;
trebuie sa respecte atentionarile referitoare la jucariile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezinta sub forma unei sintagme de tipul: "Atentie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare"; fraza "Atentie. Nerecomandat copiilor mai mici de 3 ani" poate fi inlocuita cu simbolul grafic de interzicere /pictograma care vizeaza copiii intre 0 si 3 ani; ele (fraza si simbolul) nu trebuie puse impreuna;
sa stie (si sa verifice acest lucru) ca jucariile trebuie sa aiba marcate pe corpul lor, intr-un mod vizibil, lizibil si durabil, urmatoarele elemente: coordonatele producatorului si/sau importatorului (numele, denumirea comerciala/marca inregistrata a producatorului si/sau a importatorului si adresa la care pot fi contactati ); numarul unic de identificare a jucariei (tipul, lotul sau numarul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supozitia ca jucaria este sigura; daca jucariile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau intr-un document care insoteste jucaria;
sa verifice existenta instructiunilor de utilizare si a avertismentelor specifice, insotite de indicatii privind precautiile in utilizare pentru anumite categorii de jucarii; acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu in limba romana; sa respecte intocmai aceste instructiuni si precautii;
orice reclamatie legata de o jucarie achizitionata trebuie semnalata mai intai vanzatorului/magazinului de la care a fost cumparata si in caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.
Biroul de presa
22.01.2020

Foto ilustrativ

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677