Ce v-a pregatit Filarmonica "Paul Constantinescu" saptamana aceasta

12 Mar 2018 15:02
Ce v-a pregatit Filarmonica "Paul Constantinescu" saptamana aceasta
Continuăm Stagiunea Aniversară 65 la Filarmonica "Paul Constantinescu" și ne bucurăm să vă invităm la un nou Concert Simfonic. De această dată pe scena sălii "Ion Baciu" va urca tânăra violonistă Simina Croitoru care, alături de artiștii instrumentiști ai orchestrei simfonice, va interpreta Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră de coarde de Max Bruch. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Marinescu ce va conduce orchestra și în alte două superbe lucrări: Uvertura de concert "Hebridele", op. 26 de Felix Mendelssohn și Simfonia a VIII-a în Sol major, op. 88 semnată de Antonín DvoÅ™ák.
Despre Uvertura de concert "Hebridele", una dintre cele mai renumite lucrări ale lui Felix Mendelssohn, ar fi suficient să spunem că a luat naștere după ce compozitorul a vizitat celebra Peșteră a lui Fingal, aflată în topul celor mai mari peșteri ale lumii nu doar datorită dimensiunilor sale uimitoare, ci și faptului că este alcătuită din milioane de coloane de bazalt dispuse una lângă cealaltă. De altfel, lucrarea, creație tipic romantică prin programatismul ei, are ca subtitlu "Grota lui Fingal", denumire folosită și de numeroși alți artiști de teatru, film sau muzică în scenariile lor. Chiar și celebra trupă Pink Floyd are o piesă ce poartă numele acestui loc.
Simfonia a VIII-a în Sol major de Antonín DvoÅ™ák este o capodoperă, chiar dacă nu este atât de cunoscută. Temele muzicale deosebit de frumoase, perfecțiunea formală și orchestrația amplă carecterizează acastă simfonie, una emblematică pentru spiritul muzical al Boemiei și pentru viziunea lui DvoÅ™ák.
Fiică, dar și discipol al celebrului violonist Gabriel Croitoru, Simina Croitoru, solista invitată în concertul de joi, 15 martie, este laureată a nenumărate concursuri naționale și internaționale, având în palmares și numeroase recitaluri și concerte alături de orchestre din țară și de peste hotare. Ea aduce pe scena Filarmonicii una dintre cele mai frumoase lucrări ale literaturii violonistice din a doua jumătate a secoului 19, Concertul nr.1 pentru vioară și orchestră în sol minor de Max Bruch, cea mai populară compoziție a sa, interpretată în primă audiție în 1871 de către Pablo de Sarasate.
Săptămâna aceasta suntem onorați să avem la pupitrul orchestrei un artist ce este, deopotrivă, talentat dirijor și virtuoz violonist. Ciprian Marinescu, dirijor, concert maestru și solist al Hamonious Chamber Orchestra din Osaka se bucură de o mare notorietate atât în Europa cât și în Asia. Dirijor invitat principal al prestigioasei Kansai Philharmonic Orchestra, Ciprian Marinescu a înregistrat trei CD-uri ca solist alături de Hamonious Chamber Orchestra cu care, de altfel, a participat și la Festivalul Internațional "George Enescu" la București.
Prețul unui bilet pentru Concertul Simfonic de joi, 15 martie, este de 20 de lei - întreg, 15 lei - pensionar și 10 lei - elev și student, iar biletele pot fi achiziționate atât online de pe www.filarmonicaploiesti.eu, cât și de la Casa de Bilete a Filarmonicii "Paul Constantinescu" Ploiești și de la Agenția Teatrală.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Sa traiti domnule colonel! Cred ca in tinerete am fost vecini in carteirul Nord bl. 27 B Felicitari ptr. cariera! toate bune Dan Colibasi
E o gura de oxigen pentru ITC care daca merge asa ,merge spre faliment,asa primeste subventie de la primaria ,unde pensionarii au cotizat prin taxe si impozite o viata.Daca PSD reuseste asa ceva ,e posibil sa urmeze si o mare manifestatie de protest pentru caderea guvernului antiroman
TAIATI-LE PADURILE, CA O SA VINA PESTE NOI IN CASA!!!
super super
Nu cred ca un parastas poate fi inclus la o masa festiva: as intreba eu : cum mai poate fi rrspectata durerea unei fa.ilii care abea probabil s-a condus un membru drag pe ultimul drum : ca doar nu se punea problema de veselie si cine stie ce zgomote si domnii politisti au mers la vanat de amenzi: oare familia aia nu chieltuise destul cu necazul lor?? Roata se invarte domnilor!! Paste fericit!??
Curs valutar
EUR Euro 4.9242 -0.0017
USD Dolarul SUA 4.1233 -0.0026
GBP Lira sterlina 5.7569 -0.0030
CHF Francul elvetian 4.4890 -0.0040
XAU Gramul de aur 236.1626 -0.2731