Cine a fost Theodor Văcărescu, unul dintre primii prefecți ai județului Prahova

29 Jun 2020 14:29
Unul dintre primii prefecți ai județului Prahova a fost Theodor Văcărescu (1842-1913) din marea familie boierească a Văcăreștilor. A studiat în Elveția în anii 1850, apoi a trecut în Prusia, unde a fost admis în corpul de cadeți (vitori ofițeri). Între 1854-’58 a urmat alte studii militare la Postdam și Berlin. A revenit în Principatele Unite, unde domnitorul Alexandru Ioan Cuza l-a numit sublocotenent și apoi l-a avansat la Statul Major al noii Armate române. În 1864 a demisionat din functia militară, nemulțumit de politica domnitorului iar apoi a luat parte la înființarea unor reviste anticuziste. După lovitura de stat din 11 februarie 1866 el a fost numit prefect de Prahova, cu delicata misiune de a se asigura că domnitorul detronat avea să fie trecut în Imperiul Austriac pe la Brașov, sarcină de care s-a achitat fără probleme (e drept că nici Cuza și suita sa nu i-au făcut viața grea).

În aceasta calitate, de prefect, l-a însoțit pe principele Carol I, proaspăt instalat pe tronul României, în județul Prahova în 1866. La venirea în țară, domnitorul Carol de Hohenzolern Sigmaringen era în căutarea unui loc unde să își ridice viitorul castel. Ajuns în zona Melicești (comuna Telega), ar fi luat drept semn rău accidentul calului pe care îl călărea si care si-ar fi rupt piciorul și a renunțat la planul său. O altă versiune indică faptul că moșnenii din zonă nu au vrut să-i vândă terenul, domnul ajungând la Sinaia! În amintirea acestei vizite, datată în iunie 1866, s"a ridicat Crucea Domnitorului, inscripționată atât cu caractere latine, cât și chirilice. Pe cruce a fost scris: "Această sacră Cruce s-a ridicat spre menirea fericitei călătorii a Măriei sale Domnului Românilor Carol I, Principe de Hohenzollern, prin acestu județu Prahova și a trecerii înălțimei sale peste acestu piscu de la Milicești în anul 1866 mergind de la Telega". Pe partea opusă, se poate citi: "Consiliul General al Județului Prahova, în ședința sa din 12 Novembre anul 1866, a hotărâtu în unanimitate a ridica acest monument în onoarea domnului României Carol I, dreptu semn de credință ce are pentru prea iubitul seu Domnitor întregul județu Prahova, fiind președinte al Consiliului General de Prahova George Grigore Cantacuzino, și prefect al Județului Prahova, Theodor Constantin Văcărescu. Sculptor Paul Focșeneanu".
Din păcate, monumentul, care a supraviețuit miraculos regimului comunist, nu este deloc pus în valoare. Carol I l-a apreciat pe Theodor C. Văcărescu (1842-1914) care a devenit în 1873 mareșal al Curții Regale, ocupându-se, alături de fiul său, Radu Văcărescu, de supravegherea lucrărilor de construcție la castelul Peleș, tot în Prahova, fapt ce i-a servit ca model de inspirație pentru reconstrucția conacului din Mănești. Îl regăsim pe fostul prefect de Prahova în anul 1876 în cadrul delegației conduse de prim-ministrul I.C. Brătianu care s-a deplsat la Livadia, în peninsula Crimeea, pentru a negocia un tratat cu Imperiul Țarist în vederea trecerii trupelor ruse spre teatrul de război din nordul Balcanilor. A participat la luptele din jurul fortificațiilor otomane de la Plevna, din nordul Bulgariei, în cadrul Războiului de Independență. Ulterior a fost numit agent diplomatic la Bruxelles, Haga, Roma, iar lucrarea sa în două volume Luptele românilor în rezbelul din 1877-1878 a fost premiată de Academia Română.

Text: istoric Codruț Constantinescu, consilier în cadrul Instituției Prefectului Prahova

Bibliografie:

Dim. R. Rosetti, Dicționarul contemporanilor, București, 1897

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677