Cine a fost Theodor Văcărescu, unul dintre primii prefecți ai județului Prahova

29 Jun 2020 14:29
Unul dintre primii prefecți ai județului Prahova a fost Theodor Văcărescu (1842-1913) din marea familie boierească a Văcăreștilor. A studiat în Elveția în anii 1850, apoi a trecut în Prusia, unde a fost admis în corpul de cadeți (vitori ofițeri). Între 1854-’58 a urmat alte studii militare la Postdam și Berlin. A revenit în Principatele Unite, unde domnitorul Alexandru Ioan Cuza l-a numit sublocotenent și apoi l-a avansat la Statul Major al noii Armate române. În 1864 a demisionat din functia militară, nemulțumit de politica domnitorului iar apoi a luat parte la înființarea unor reviste anticuziste. După lovitura de stat din 11 februarie 1866 el a fost numit prefect de Prahova, cu delicata misiune de a se asigura că domnitorul detronat avea să fie trecut în Imperiul Austriac pe la Brașov, sarcină de care s-a achitat fără probleme (e drept că nici Cuza și suita sa nu i-au făcut viața grea).

În aceasta calitate, de prefect, l-a însoțit pe principele Carol I, proaspăt instalat pe tronul României, în județul Prahova în 1866. La venirea în ţară, domnitorul Carol de Hohenzolern Sigmaringen era în căutarea unui loc unde să îşi ridice viitorul castel. Ajuns în zona Melicești (comuna Telega), ar fi luat drept semn rău accidentul calului pe care îl călărea si care si-ar fi rupt piciorul şi a renunţat la planul său. O altă versiune indică faptul că moşnenii din zonă nu au vrut să-i vândă terenul, domnul ajungând la Sinaia! În amintirea acestei vizite, datată în iunie 1866, s–a ridicat Crucea Domnitorului, inscripţionată atât cu caractere latine, cât şi chirilice. Pe cruce a fost scris: „Această sacră Cruce s-a ridicat spre menirea fericitei călătorii a Măriei sale Domnului Românilor Carol I, Principe de Hohenzollern, prin acestu judeţu Prahova şi a trecerii înălţimei sale peste acestu piscu de la Miliceşti în anul 1866 mergind de la Telega”. Pe partea opusă, se poate citi: „Consiliul General al Judeţului Prahova, în şedinţa sa din 12 Novembre anul 1866, a hotărâtu în unanimitate a ridica acest monument în onoarea domnului României Carol I, dreptu semn de credinţă ce are pentru prea iubitul seu Domnitor întregul judeţu Prahova, fiind preşedinte al Consiliului General de Prahova George Grigore Cantacuzino, şi prefect al Judeţului Prahova, Theodor Constantin Văcărescu. Sculptor Paul Focşeneanu”.
Din păcate, monumentul, care a supraviețuit miraculos regimului comunist, nu este deloc pus în valoare. Carol I l-a apreciat pe Theodor C. Văcărescu (1842-1914) care a devenit în 1873 mareşal al Curţii Regale, ocupându-se, alături de fiul său, Radu Văcărescu, de supravegherea lucrărilor de construcţie la castelul Peleş, tot în Prahova, fapt ce i-a servit ca model de inspiraţie pentru reconstrucţia conacului din Măneşti. Îl regăsim pe fostul prefect de Prahova în anul 1876 în cadrul delegației conduse de prim-ministrul I.C. Brătianu care s-a deplsat la Livadia, în peninsula Crimeea, pentru a negocia un tratat cu Imperiul Țarist în vederea trecerii trupelor ruse spre teatrul de război din nordul Balcanilor. A participat la luptele din jurul fortificațiilor otomane de la Plevna, din nordul Bulgariei, în cadrul Războiului de Independență. Ulterior a fost numit agent diplomatic la Bruxelles, Haga, Roma, iar lucrarea sa în două volume Luptele românilor în rezbelul din 1877-1878 a fost premiată de Academia Română.

Text: istoric Codruț Constantinescu, consilier în cadrul Instituției Prefectului Prahova

Bibliografie:

Dim. R. Rosetti, Dicționarul contemporanilor, București, 1897

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Felicitari
Felicitari.Va asteptam si la Campina
Felicitari Primarului si celor implicati in realizarea HELIOPORTULUI! Sant din Sinaia, nascuta in acest oras cu parinti din acest oras, si ma bucur pentru orice realizare pentru Sinaia! Dumnezeu sa binecuvanteze acest oras si locuitorii sai!
Buna ziua!De ce se acordă acest ajutor numai părinților cu copii pana la 6 ani,copiii pana la 8 -9 ani,pot ramane singuri in casa?Multumesc!
Traiesc in UK si sunt uimit de modul incare se preda in scoli.La noi de ce nu se poate? Aptitudinile unui copil se vad clar din primii ani de scoala.Acesti copii trebuiesc intreptati catre acestea si vor fi buni profesionisti in ceea ce fac.In RO toti elevii trebuie sa invete,sa invete ,sa invete ! Degeaba bagi mate-fizica in acel copil sau..si alte materii daca acelui copil nu-i place ! Parerea mea!
Curs valutar
EUR Euro 4.8423 0.0005
USD Dolarul SUA 4.2788 -0.0105
GBP Lira sterlina 5.3932 -0.0160
CHF Francul elvetian 4.5427 -0.0128
XAU Gramul de aur 248.9131 -0.2015