Cladirea din Mizil, in care petreceau I.L. Caragiale si Matei Eminescu si in care a functionat si primaria, a ajuns o ruina - VIDEO

20 Feb 2018 10:05
Cladirea in care a functionat pe vremuri Primaria Mizil, pe langa faptul ca era considerata cea mai frumoasa constructie din oras, are si o istorie aparte. Aceasta a apartinut lui Leonida Condeescu, fost primar al localitatii, care a donat-o autoritatilor locale. Acesta a tinut sa scoata din anonimat Mizilul dupa cum scrie si Caragiale, bunul lui prieten, in "O zi solemna":

"Mizilul!... Așezată la poalele Tohanilor, celebre podgorii, această urbe - o grădină - se răsfață cu multă cochetărie pe o pajiște plană, asupra căreia bate soarele în plin de cum răsare și până apune, iarna și vara. (…) Mizilul strălucește în mijlocul tutulor, până acuma ca reședință de subprefectură și ca una din cele mai importante centre politice ale țării. El datorește însă în mare parte importanța sa activității, energiei și devotamentului lui Leonida Condeescu. Se poate oare zice Termopile fără a zice Leonida? Nu, desigur. Ei! tot astfel, cine zice Leonida, zice Mizil. Mizilul nu se poate concepe altfel; dar nici Leonida. Ce a făcut Leonida Condeescu pentru urbea lui este imposibil de descris pe larg într-un cadru așa de strâmt. Mă voi mărgini prin urmare a consemna, în liniamentele lor generale, unele din faptele sale cele mai importante, al căror mobil a fost totdeauna dorința fierbinte de a afirma importanța Mizilului, de a grăbi ridicarea Mizilului, de a realiza înflorirea Mizilului. Este Leonida un ambițios? Da, fără îndoială! zic eu; dar când ambițiunea nu este egoistă, ci altruistă; când ea s-aprinde pentru binele public, este nobilă și mai presus de orice laudă. Din frageda lui tinerețe, Leonida a visat un Mizil mare, un Mizil cel puțin capitală de district deocamdată."

In fostul sediu al primariei Mizil, pe cand era locuinta lui Leonida Condeescu, au petrecut de multe ori Ion Luca Caragiale si Matei Eminescu, fratele lui Mihai Eminescu. Acum cladirea se afla in paragina. Asta dupa ce autoritatile au primit bani de la Ministerul Dezvoltării și Banca Mondială acum 7 ani pentru consolidarea cladirii. S-au alocat atunci 500.000 de lei, bani cu care au inceput lucrarile, iar din bugetul local ar fi trebuit sa mai vina inca 1,7 milioane de lei. Cum nu s-au mai gasit fonduri la momentul respectiv, lucrarea a fost abandonata, iar intrarea in cladire a inceput sa se prabuseasca.

Reprezentantii primariei Mizil incearca acum sa gaseasca finantare pentru refacerea cladirii.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677