COMUNICAT DSP Prahova: Masuri de prevenire a raspandirii infectiei cu virusul West Nile

27 Jul 2018 13:16
COMUNICAT DSP Prahova: Masuri de prevenire a raspandirii infectiei cu virusul West Nile
Directia de Sanatate Publica Prahova ofera mai multe informații generale despre infecția cu virusul West Nile :
Virusul West Nile , aparține familiei Flaviviridae cu dimensiuni de 50 nm. În ciclul natural de transmitere a bolii sunt implicate păsările (rezervorul natural al virusului) și țânțarii (vectorii) care transmit infecția prin înțepătură la om și la animale (considerate gazde accidentale).
Deși în majoritatea cazurilor transmiterea se realizează prin înțepătura de țânțar, într-un număr foarte mic de cazuri virusul West Nile (VWN) se poate transmite de la om la om prin sângele transfuzat, transplant de organe, alăptare și chiar în timpul sarcinii de la mamă la făt.
Perioada de risc este mai- octombrie.
Manifestări clinice :
- febră, mialgii, dureri de cap, anorexie, greață, vărsături, rash cutanat maculopapular.
-mai puțin de 1% din pacienți prezintă manifestări neurologice de meningoencefalită, prin afectarea sistemului nervos central.
- boala neuroinvazivă este caracterizată prin febră ridicată, dureri de cap, redoarea cefei, dezorientare, comă, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, pierderea sensibilității și paralizie, are o evoluție severă, iar sechelele neurologice se pot manifesta pe termen lung.
- mortalitatea la această categorie de pacienți este de 10%. Factorii de risc pentru dezvoltarea manifestărilor neurologice sunt: vârsta peste 50 de ani și pacienții imunodepresivi.
Simptomele clinice apar după un interval de 2-14 zile din momentul infecției. Viremia apare la 1-3 zile după infecție și se menține 1-11 zile. Astfel majoritatea indivizilor prezintă viremie înainte de apariția simptomelor clinice. La om, în majoritatea cazurilor, infecția este asimptomatică.

Masuri de prevenire a bolii:
-evitarea contactului cu tantarii purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi.
- utilizarea substantelor chimice repelante disponibile in comert impotriva tantarilor
- montarea plaselor la nivelul ferestrelor pentru impiedicarea patrunderii acestora in locuinta.
- asigurarea desecarii baltilor din jurul gospodariilor sau a fermelor ocazionate de ploile de vara, precum si indepartarea recipientelor de apa statuta .
-schimbarea regulata a apei folosita pentru adaparea animalelor.




Sursa foto: http://gazetaoltului.ro

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677