COMUNICAT ISU: Atenție la ger și la activitățile recreative desfășurate pe gheața lacurilor și râurilor!

22 Jan 2018 11:02
COMUNICAT ISU: Atenție la ger și la activitățile recreative desfășurate pe gheața lacurilor și râurilor!
Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Șerban Cantacuzino” al județului Prahova recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri menite a le proteja viața:
 Ascultaţi la radio, televiziune, buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.
 Mâncaţi regulat şi beţi lichide, dar evitaţi excesul de cofeină şi alcool.
 Evitaţi să vă extenuaţi când curăţaţi zăpada depusă. Efortul fizic în condiţii de frig extrem poate cauza un atac de inimă. Înainte de a ieşi afară pentru a face efort fizic, este necesară o încălzire a organismului.
 Fiţi atenţi la semnele de îngheţ. Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, a urechilor şi a nasului. Dacă observaţi astfel de simptome, solicitaţi imediat ajutor medical.
 Fiţi atenţi la semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observaţi astfel de simptome, duceţi victima într-un spaţiu călduros, îndepărtaţi-i hainele umede, încălziţi-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administraţi-i băuturi calde non-alcoolice.
 Solicitaţi ajutor medical cât mai urgent posibil.
 Economisiţi combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal.
 Nu suprasolicitaţi instalaţia electrică a locuinţei prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere.
 Amplasaţi mijloacele de încălzire portabile la distanţă de cel puţin 1 metru faţă de materialele combustibile.
Utilizaţi autoturismul, numai dacă este absolut necesar. Dacă trebuie să conduceţi, luaţi următoarele măsuri:
 Circulaţi doar ziua, niciodată singur, şi anunţaţi cunoştinţele despre programul dumneavoastră.
 Folosiţi drumuri principale; evitaţi drumurile secundare considerate scurtături. Porniți la drum doar dacă este necesar.
Evitaţi activităţile recreative pe gheaţa lacurilor și râurilor
De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Șerban Cantacuzino” al județului Prahova atrage atenţia cetăţenilor asupra pericolului la care se expun prin practicarea activităţilor de agrement pe suprafaţa îngheţată a râurilor, iazurilor, lacurilor, barajelor şi canalelor colectoare din judeţ, întrucât gheaţa poate ceda în orice moment, periclitându-le viaţa.
Astfel, pentru preîntâmpinarea unor evenimente ce pot avea consecinţe tragice, recomandăm părinţilor să explice copiilor riscurile pe care le implică plimbările sau jocurile practicate pe suprafaţa îngheţată a apelor, interzicându-le astfel de activităţi şi supraveghindu-i în permanenţă.
Având în vedere faptul că straturile de gheaţă de la suprafaţa lacurilor sunt foarte înşelătoare, părând a fi mult mai groase decat sunt în realitate, îi sfătuim pe pescari să evite pescuitul la copcă, înlăturând astfel riscul de înec în urma prăbușirii sub stratul subţire de gheață.

FOTO CU CARCATER ILUSTRATIV

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
VA ROG SA IMI SPUNETI CAND SE DESCHIDE CENTRUL DE VACCINARE DE LA SCOALA GENERALA NR 28,SALA DE SPORT.
la multyi ani cu multa sananate.noi sucese, fericire si iubitre
Felicitari pentru organizarea si functionarea centrului de vaccinari din cadrul spitalului Boldescu, Ploiesti.M-am vaccinat pe data de 22.01.2021, orele 18.Totul s-a derulat la ora fixata, fara intarzieri,cu mult profesionalism si amabilitate[trei doamne asistente si dr. Luchian].Aproape ca nu-mi venea sa cred ca se poate si la noi asa!!
felicitari domnul primar si multa sanatate vati gandit foarte bine pentru batrani care sunt in varsta cu siguranta se va bucura da acesta ideie
Vreau sa ma vaccinez
Curs valutar
EUR Euro 4.8746 0.0002
USD Dolarul SUA 4.0195 0.0090
GBP Lira sterlina 5.4869 -0.0023
CHF Francul elvetian 4.5190 -0.0038
XAU Gramul de aur 239.1954 -0.8098