Concert simfonic sub bagheta dirijorului francez Alain Pâris la Filarmonică

27 Jan 2020 15:25
Concert simfonic sub bagheta dirijorului francez Alain Pâris la Filarmonică
Maestrul Alain Paris este invitat joi, 30 ianuarie, la pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice a Filarmonicii "Paul Constantinescu". Programul concertului ce va avea loc în sala "Ion Baciu" cuprinde "Poème", op.25, pentru vioară și orchestră de Ernest Chausson, Rapsodia de Concert "Tzigane" pentru vioară și orchestră de Maurice Ravel, Suita simfonică "Ma mère lʼoye", de Maurice Ravel, Suita din muzica Operei "Le roi dʼYs", de Edouard Lalo și "La Valse", poem coregrafic pentru orchestră, de Maurice Ravel. Solistul concertului care va începe la ora 19.00 este Gabriel Croitoru.
Alain Pâris a venit pentru prima dată în România în 1982, când a dirijat Orchestra Filarmonicii "George Enescu" din București. De atunci a revenit constant la pupitrul orchestrelor din țară, abordând lucrări franceze rar interpretate pe scenele autohtone, ca Messe de Sainte Cécile de Charles Gounod, Simfonia Turangalîla de Olivier Messiaen, Danse des morts de Arthur Honegger, Les Béatitudes de César Franck sau, mai recent, piese de Henri Sauget, Henri Dutilleux, Qigang Chen, Philippe Hersant, Thierry Escaich, Guillaume Connesson, toate interpretate în primă audiție în România. Printre soliștii pe care i-a acompaniat se numără Pierre Amoyal, Jean-Philippe Collard, François-René Duchâble, Idil Biret, Hélène Grimaud, Valentin Gheorghiu, Lauren Korcia, Lily Laskine, Karita Mattila, Waltraud Meier, Dominique Merlet, Ivan Moravec, Régis Pasquier, Gérard Poulet, Anne Queffélec sau Gabriel Tacchino.
Gabriel Croitoru, cel mai important violonist al generației sale și unul dintre cei mai mari muzicieni români contemporani, s-a născut la București pe data de 20 august 1965. A absolvit Liceul de Muzică din București la clasa profesorului Mihai Constantinescu și Conservatorul de Muzică din București la clasa profesorului Modest Iftinchi, studiind în particular și cu profesorul Ștefan Gheorghiu. Activitatea sa solistică însumează mai bine de 1.000 de concerte și recitaluri, alături de cunoscute ansambluri orchestrale ca London Royal Philharmonic, Monte-Carlo Symphony, Lyon Symphony, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Galicia Symphony, Queen Sofia Chamber Orchestra. Gabriel Croitoru a susținut numeroase recitaluri în Franța, Spania, Germania, China, Bulgaria, Statele Unite ale Americii, fosta URSS, Ungaria și România. Totodată este solist concertist al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești, și membru (vioara I) al Cvartetului de Stat Transilvan al Filarmonicii din Cluj-Napoca. De asemenea desfășoară și o activitate didactică, fiind profesor la Universitatea de Muzică din București. Din anul 2008, Gabriel Croitoru a obținut dreptul de utilizare asupra singurei viori Guarneri del Gesu (1731) a Statului Român, vioară care i-a aparținut lui George Enescu, aflată în patrimoniul Muzeului Național George Enescu.

Biletele, în valoare de 25 de lei (întreg), 15 lei (pensionari) și 5 lei (elevi/studenți) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la Agenția Teatrală, la standul amenajat în AFI Ploiești și online, pe www.filarmonicaploiesti.ro.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677