Consiliul Local Ploiești și-a propus să distrugă ambrozia din municipiu

28 Oct 2017 18:57
Consiliul Local Ploiești și-a propus să distrugă ambrozia din municipiu

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local al Municipiului Ploiești ce va avea loc pe 31 octombrie se află și proiectul privind adoptarea unor măsuri de combatere și distrugere a ambroziei pe teritoriul municipiului Ploiești. Potrivit acestuia, S.C. Servicii de Gospodărire Urbană Ploiești SRL și persoanele fizice și juridice, proprietari sau administratori de terenuri private situate pe teritoriul municipiului Ploiești vor avea obligația să desfășoare lucrări de combatere și distrugere a ambroziei, fără a aduce atingere integrității mediului înconjurător. Inițiatorii interzic utilizarea de erbicide pentru distrugerea ambroziei, deoarece aplicarea acestor lucrări în mediul urban prezintă risc de impact major asupra sănătății populației.

Cei care nu vor respecta această obligație, în cazul în care proiectul va fi
aprobat, vor fi amendați cu sume cuprinse între 500 si 1000 lei pentru persoane
fizice și între 1500 si 2500 lei pentru persoane juridice.

Conform raportului de specialitate la proiectul de hotărâre privind adoptarea unor masuri de combatere si distrugere a ambroziei pe teritoriul municipiului Ploiesti,
“Ambrozia este o buruiana invaziva, anuala, originara din America de Nord. Creste, in general pe suprafete de teren neingrijite. Aceasta patrunde in interiorul habitatelor perturbate cu teren moale, ori de cate ori spatiul disponibil este neocupat de alta vegetatie, iar lumina si celelalte resurse sunt favorabile. A fost observata pentru prima data pe teritoriul Romaniei in anul 1910 in Orsova si in prezent este des intalnita pe Valea Muresului, in Banat si in judetele Bihor, Vaslui si Giurgiu. Infloreste august – septembrie.
In Romania au fost deja realizate o serie de studii care reliefeaza modul de raspandire al acestei specii invazive la nivelul intregii tari, precum si al comportamentului acesteia la diferite moduri de actiune ce vizeaza eliminarea propriu–zisa a plantei, precum si a problemelor pe care le genereaza. De asemenea, pe baza acestor studii au fost facute si recomandari cu privire la selectarea modului de combatere.
Desi ambrozia a fost semnalata in toate regiunile tarii, cunoasterea exacta a raspandirii acesteia in Romania este inca incompleta, la aproximativ un secol de la identificarea ei, in acest sens neexistand demersuri concertate ale mediului academic si administrativ care sa ofere resursele necesare pentru capacitarea unor studii aprofundate de profil.
In baza analizelor realizate, specialistii in domeniu au identificat 3 metode de eliminare a ambroziei, respectiv :
- cosirea repetata a plantelor – prin acest procedeu plantele supravietuiesc prin cresterea rapida a biomasei foliare si intensificareaachizitiilor de resurse, concluzionandu-se astfel ca metoda taierilor repetate este o metoda utila in diminuarea cantitatii de polen si seminte.
- smulgerea plantelor cu intreg sistemul radicular – acest procedeu este mult mai eficient in actiunile de distrugere/combatere ce vizeaza aceasta specie invaziva.
- erbicidarea – metoda nu este recomandata in mediul urban.
Avand in vedere ca acest proiect de hotarare vizeaza mediul urban la modul general, ne exprimam dezaprobarea cu privire la aplicarea erbicidarii ca metoda de combatere si distrugere, fara studii prealabile aprofundate cu privire la impactul asupra sanatatii populatiei si mediului inconjurator.
In urma studiilor realizate la pacienti alergici din sudul Romaniei, se sugereaza ca sensibilitatea la diferite tipuri de polenuri de buruieni se regaseste la aproximativ un sfert din pacientii cu alergie respiratorie, insa date statistice exacte privind alergia cauzata strict de polenul de ambrozie nu pot fi culese, deoarece alergia la polen se identifica la fel, indiferent de tipul de polen.
Avand in vedere cele mentionate, consideram ca aprobarea acestei hotarari poate conduce la rezultate pozitive atat din punct de vedere al intretinerii terenurilor situate pe teritoriul municipiului Ploiesti, dar si la o diminuare a cauzelor care conduc la manifestari alergice ale cetatenilor.”

Sursa foto: csid.ro

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
REGRETE ETERNE DL PROFEOSR GABOR SORIN
La munca cand naiba va duceti ?? Ca doar pe dn1 stati non stop Poluati zona rau ..cica covid
De ce nu mai functioneaza telecabina Busteni-Babele pentru publicul larg? 1) Pe data de 31 decembrie 2020 la ora 8:45 telecabina nu functiona si soferii de trasee cu masini 4X4 mi-au comunicat ca nu circula din cauza vantului. Am urcat pe Jepii Mici si am ajuns pana pe creasta. In jurul pranzului o telecabina a urcat sus la Babele. Pe creasta adia vantul din cand in cand...nu batea tare. Deci a fost un pretext "motivul" de vant puternic, avand in vedere ca am testat singura si o telecabina a urcat. 2) Pe 31 seara si pe data de 1 ianuarie toats ziua am sunat de mai multe ori la numerele de telefon afisate (atat cel de fix unde nu raspundea nimeni, cat si cel de mobil care era inchis). 3) Pe 2 ianuarie la 15:35 o telecabina cu cateva persoane (printre care si un copil cu geaca roz si caciula alba) a urcat pana la Babele. Telecabina teoretic iar nu circula din cauza vantului. In dimineata zilei de 2 ianuarie o prietena de-a mea incercat sa vorbeasca cu 2 persoane de la telecabina, li s-a adresat, dar persoanele respective au intors capul...si la telefon in continuare nu raspundea nimeni. De ce nu mai circula telecabina pentru publicul larg si nici nu raspunde nimeni la telefon sau fata in fata cand ii intrebi? Mentionez ca am poze si filmulete.
Lacrimi,lacrimi ! Odihna vesnica ! Respect pentru tot ! Un DOMN,un OM, un PROFESIONIST cu o modestie si o blandete cum rar mai intalnesti !! Drum lin catre stele DOMNULE DOCTOR !!
SARBATORI FERICITE ! DORESC SA PARTICIP CA ASISTENT MEDICAL SI SA SUSTIN SISTEMUL MEDICAL IN EFORTUL DEPUS PENTRU SANATATEA POPULATIEI
Curs valutar
EUR Euro 4.8737 0.0009
USD Dolarul SUA 4.0172 0.0114
GBP Lira sterlina 5.4853 0.0155
CHF Francul elvetian 4.5274 0.0174
XAU Gramul de aur 239.4568 2.5767