Consiliul Local Ploiești și-a propus să distrugă ambrozia din municipiu

28 Oct 2017 18:57
Consiliul Local Ploiești și-a propus să distrugă ambrozia din municipiu

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local al Municipiului Ploiești ce va avea loc pe 31 octombrie se află și proiectul privind adoptarea unor măsuri de combatere și distrugere a ambroziei pe teritoriul municipiului Ploiești. Potrivit acestuia, S.C. Servicii de Gospodărire Urbană Ploiești SRL și persoanele fizice și juridice, proprietari sau administratori de terenuri private situate pe teritoriul municipiului Ploiești vor avea obligația să desfășoare lucrări de combatere și distrugere a ambroziei, fără a aduce atingere integrității mediului înconjurător. Inițiatorii interzic utilizarea de erbicide pentru distrugerea ambroziei, deoarece aplicarea acestor lucrări în mediul urban prezintă risc de impact major asupra sănătății populației.

Cei care nu vor respecta această obligație, în cazul în care proiectul va fi
aprobat, vor fi amendați cu sume cuprinse între 500 si 1000 lei pentru persoane
fizice și între 1500 si 2500 lei pentru persoane juridice.

Conform raportului de specialitate la proiectul de hotărâre privind adoptarea unor masuri de combatere si distrugere a ambroziei pe teritoriul municipiului Ploiesti,
“Ambrozia este o buruiana invaziva, anuala, originara din America de Nord. Creste, in general pe suprafete de teren neingrijite. Aceasta patrunde in interiorul habitatelor perturbate cu teren moale, ori de cate ori spatiul disponibil este neocupat de alta vegetatie, iar lumina si celelalte resurse sunt favorabile. A fost observata pentru prima data pe teritoriul Romaniei in anul 1910 in Orsova si in prezent este des intalnita pe Valea Muresului, in Banat si in judetele Bihor, Vaslui si Giurgiu. Infloreste august – septembrie.
In Romania au fost deja realizate o serie de studii care reliefeaza modul de raspandire al acestei specii invazive la nivelul intregii tari, precum si al comportamentului acesteia la diferite moduri de actiune ce vizeaza eliminarea propriu–zisa a plantei, precum si a problemelor pe care le genereaza. De asemenea, pe baza acestor studii au fost facute si recomandari cu privire la selectarea modului de combatere.
Desi ambrozia a fost semnalata in toate regiunile tarii, cunoasterea exacta a raspandirii acesteia in Romania este inca incompleta, la aproximativ un secol de la identificarea ei, in acest sens neexistand demersuri concertate ale mediului academic si administrativ care sa ofere resursele necesare pentru capacitarea unor studii aprofundate de profil.
In baza analizelor realizate, specialistii in domeniu au identificat 3 metode de eliminare a ambroziei, respectiv :
- cosirea repetata a plantelor – prin acest procedeu plantele supravietuiesc prin cresterea rapida a biomasei foliare si intensificareaachizitiilor de resurse, concluzionandu-se astfel ca metoda taierilor repetate este o metoda utila in diminuarea cantitatii de polen si seminte.
- smulgerea plantelor cu intreg sistemul radicular – acest procedeu este mult mai eficient in actiunile de distrugere/combatere ce vizeaza aceasta specie invaziva.
- erbicidarea – metoda nu este recomandata in mediul urban.
Avand in vedere ca acest proiect de hotarare vizeaza mediul urban la modul general, ne exprimam dezaprobarea cu privire la aplicarea erbicidarii ca metoda de combatere si distrugere, fara studii prealabile aprofundate cu privire la impactul asupra sanatatii populatiei si mediului inconjurator.
In urma studiilor realizate la pacienti alergici din sudul Romaniei, se sugereaza ca sensibilitatea la diferite tipuri de polenuri de buruieni se regaseste la aproximativ un sfert din pacientii cu alergie respiratorie, insa date statistice exacte privind alergia cauzata strict de polenul de ambrozie nu pot fi culese, deoarece alergia la polen se identifica la fel, indiferent de tipul de polen.
Avand in vedere cele mentionate, consideram ca aprobarea acestei hotarari poate conduce la rezultate pozitive atat din punct de vedere al intretinerii terenurilor situate pe teritoriul municipiului Ploiesti, dar si la o diminuare a cauzelor care conduc la manifestari alergice ale cetatenilor.”

Sursa foto: csid.ro

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
La Poiana observ o activitate intensa a Primariei,Scolii si Bisericii.Inseamna ca acolo sunt oameni sufletisti si ospitalieri.Am sa vin vara asta o fuga din Spania.
Nu am avut niciun dubiu... Felicitări unui OM printre oameni! Din toată inima, felicitări domnului Primar VLAD OPREA care a schimbat fața orașului Sinaia din temelii! Bravo celui mai cald, sufletist, sociabil, bun gospodar și iubitor al locuitorilor și al orașului Sinaia! Vă suntem aproape și vă susținem astfel încât, umăr lângă umăr, pas lângă pas, să transformați Sinaia în cel mai frumos și înfloritor oraș din România. Cu toată prețuirea, o locuitoare mândră de primarul și orașul în care trăiește!
Și independent dacă era, tot el obținea cele mai multe voturi.
Sinaia redevine Perla Carpaților si Perla Europei! Felicitări Vlad Oprea!
Apreciez ca PMP promoveaza tinerii intelectuali ai acestui oras , in conducerea primariei Ploiesti Domnul Lector universitar Dragos Radulescu este persoana cea mai potrivită pentru aceasta functie! Ne trebuie un primar care sa vina cu un plan de dezvoltare a.orasului, modernizarea lui.La cat petrol s-a extras din subsolul judetului Prahova, ce venituri a adus la bugetul de stat, Ploiestiul trebuia sa aiba strazile pavate cu marmura! De gunoaie dragi ploiesteni, trebuie sa se ocupe sectia de gospodarie comunala a primariei.Sa fim si noi cu bun simt, sa iubim orasul , sa nu aruncam la intamplare gunoaiele pe strada sau in afara ghenelor de gunoi.Propun sa fie instituite amenzi pentru asociatiile de locatari si pentru cetatenii indisciplinati.Educatia face diferenta ! Doresc mult succes domnului candidat Dragos Rădulescu!
Curs valutar
EUR Euro 4.8744 0.0014
USD Dolarul SUA 4.1145 -0.0040
GBP Lira sterlina 5.3849 -0.0068
CHF Francul elvetian 4.5485 0.0089
XAU Gramul de aur 252.5738 -1.3923