Criză a lemnului de foc, la nivel național. Află ce masuri a luat Direcția Silvică în acest sens și cu cât se vinde un metru cub!

24 Nov 2017 13:13
Criză a lemnului de foc, la nivel național. Află ce masuri a luat Direcția Silvică în acest sens și cu cât se vinde un metru cub!
Potrivit unui material prezentat de Direcția Silvică Prahova în cadrul Colegiului Prefectural, “în urma analizei situației pieței lemnului de foc, întocmită la nivelul Ministerului Apelor și Pădurilor, la începutul anului 2017, s-a constatat că există o criză a lemnului de foc, criză ce s-a manifestat în anul 2016 și se prefigurează și pentru anul în curs. S-a constatat astfel că, la nivelul țării, există 2035 unități teritorial administrative dependente de lemn, în ceea ce privește încălzirea populației, și un necesar de lemn de foc de 7,15 milioane m.c.”
Conform aceluiași document, “la nivelul județului Prahova, în urma centralizării necesarului de lemn de foc, comunicat de către UAT-uri, a rezultat un volum de 531114 m.c.
Regia Națională a Pădurilor- Romsilva, prin Planul de management, a stabilit ca prioritate alocarea de lemn de foc pentru comunitățile locale iar colaborarea cu unitățile teritorial administrative se face în baza unei metodologii care are criterii clare de repartizare a lemnului de foc către comunități.
Până la data de 30.11.2016 s-a făcut centralizarea comunităților locale care au nevoie de lemn de foc și cantitățile solicitate iar până la data de 30.12.2016, volumul maxim de lemn ce poate fi pus la dispoziție.
În anul 2017 a fost încheiat un număr de 39 parteneriate cu UAT-urile de pe raza județului Prahova, reprezentând 69 comunități locale, cu un volum de lemn de 7138 m.c.. Până la această data a fost vândută către populație aproape întreaga cantitate iar, în afara parteneriatelor, încă aprox.12 mii m.c. O cantitate semnificativă de lemn de foc a fost pusă în vânzare de către firmele atestate să exploateze masa lemnoasă pe picior.
Precizăm că prețul lemnului de foc este de 230 lei/m.c. pentru cel provenit din specii de diverse tari și 150 lei/m.c. pentru cel din diverse moi. Pentru lemnul de lucru subțire, având dimensiuni la capătul gros de până la 20-24 cm, prețul este de 250 lei/m.c. la rășinoase, 200 lei/m.c. la diversele tari și 180 lei/m.c. la diversele moi.
În afara acestor cantități de lemn de foc puse populației la dispoziție, ocoalele silvice din cadrul Direcției Silvice Prahova au asigurat serviciul de punere în valoare a masei lemnoase din păduri particulare situate în fondul forestier national precum și în terenuri din afara acestuia. Astfel, au fost întocmite acte de punere în valoare pentru proprietari, în păduri din fondul forestier national, în volum total de 48 mii m.c. și 21 mii m.c. în alte terenuri.
Cauzele pentru care, în anul care se încheie, asigurarea lemnului de foc pentru populație a fost deficitară au ținut de posibilitatea limitată a pădurilor județului de a oferi acest lemn, capacitatea redusă a agenților economici de a exploata cantități mai mari de masa lemnoasă precum și de legislația, modificată între timp, care conținea prevederi ce îngreunau aprovizionarea populației cu lemn de foc.
Pentru anul 2018, Direcția Silvică Prahova va vinde o cantitate de 279 mii m.c. din care 130 mii direct prin ocoalele silvice iar diferența prin firme specializate de exploatare a lemnului. Din cantitatea de 130 mii m.c. apreciem că în jur de 60 mii m.c. va fi lemn de foc sau lemn de lucru subțire care este folosit, de regulă, pentru încălzirea locuințelor.
Creșterea semnificativă a cantității de masa lemnoasă ce se va pune la dispoziție populației se datorează modificării Codului Silvic care stipulează că ocoalele silvice să exploateze direct sau prin prestatori, și, în felul acesta, să vândă direct către populație partizile constituite din lucrări de igienă, rărituri și accidentale.”

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
La Poiana observ o activitate intensa a Primariei,Scolii si Bisericii.Inseamna ca acolo sunt oameni sufletisti si ospitalieri.Am sa vin vara asta o fuga din Spania.
Nu am avut niciun dubiu... Felicitări unui OM printre oameni! Din toată inima, felicitări domnului Primar VLAD OPREA care a schimbat fața orașului Sinaia din temelii! Bravo celui mai cald, sufletist, sociabil, bun gospodar și iubitor al locuitorilor și al orașului Sinaia! Vă suntem aproape și vă susținem astfel încât, umăr lângă umăr, pas lângă pas, să transformați Sinaia în cel mai frumos și înfloritor oraș din România. Cu toată prețuirea, o locuitoare mândră de primarul și orașul în care trăiește!
Și independent dacă era, tot el obținea cele mai multe voturi.
Sinaia redevine Perla Carpaților si Perla Europei! Felicitări Vlad Oprea!
Apreciez ca PMP promoveaza tinerii intelectuali ai acestui oras , in conducerea primariei Ploiesti Domnul Lector universitar Dragos Radulescu este persoana cea mai potrivită pentru aceasta functie! Ne trebuie un primar care sa vina cu un plan de dezvoltare a.orasului, modernizarea lui.La cat petrol s-a extras din subsolul judetului Prahova, ce venituri a adus la bugetul de stat, Ploiestiul trebuia sa aiba strazile pavate cu marmura! De gunoaie dragi ploiesteni, trebuie sa se ocupe sectia de gospodarie comunala a primariei.Sa fim si noi cu bun simt, sa iubim orasul , sa nu aruncam la intamplare gunoaiele pe strada sau in afara ghenelor de gunoi.Propun sa fie instituite amenzi pentru asociatiile de locatari si pentru cetatenii indisciplinati.Educatia face diferenta ! Doresc mult succes domnului candidat Dragos Rădulescu!
Curs valutar
EUR Euro 4.8746 0.0009
USD Dolarul SUA 4.1456 -0.0166
GBP Lira sterlina 5.3917 0.0082
CHF Francul elvetian 4.5464 -0.0019
XAU Gramul de aur 254.7806 -0.5218