Criză a lemnului de foc, la nivel național. Află ce masuri a luat Direcția Silvică în acest sens și cu cât se vinde un metru cub!

24 Nov 2017 13:13
Criză a lemnului de foc, la nivel național. Află ce masuri a luat Direcția Silvică în acest sens și cu cât se vinde un metru cub!
Potrivit unui material prezentat de Direcția Silvică Prahova în cadrul Colegiului Prefectural, "în urma analizei situației pieței lemnului de foc, întocmită la nivelul Ministerului Apelor și Pădurilor, la începutul anului 2017, s-a constatat că există o criză a lemnului de foc, criză ce s-a manifestat în anul 2016 și se prefigurează și pentru anul în curs. S-a constatat astfel că, la nivelul țării, există 2035 unități teritorial administrative dependente de lemn, în ceea ce privește încălzirea populației, și un necesar de lemn de foc de 7,15 milioane m.c."
Conform aceluiași document, "la nivelul județului Prahova, în urma centralizării necesarului de lemn de foc, comunicat de către UAT-uri, a rezultat un volum de 531114 m.c.
Regia Națională a Pădurilor- Romsilva, prin Planul de management, a stabilit ca prioritate alocarea de lemn de foc pentru comunitățile locale iar colaborarea cu unitățile teritorial administrative se face în baza unei metodologii care are criterii clare de repartizare a lemnului de foc către comunități.
Până la data de 30.11.2016 s-a făcut centralizarea comunităților locale care au nevoie de lemn de foc și cantitățile solicitate iar până la data de 30.12.2016, volumul maxim de lemn ce poate fi pus la dispoziție.
În anul 2017 a fost încheiat un număr de 39 parteneriate cu UAT-urile de pe raza județului Prahova, reprezentând 69 comunități locale, cu un volum de lemn de 7138 m.c.. Până la această data a fost vândută către populație aproape întreaga cantitate iar, în afara parteneriatelor, încă aprox.12 mii m.c. O cantitate semnificativă de lemn de foc a fost pusă în vânzare de către firmele atestate să exploateze masa lemnoasă pe picior.
Precizăm că prețul lemnului de foc este de 230 lei/m.c. pentru cel provenit din specii de diverse tari și 150 lei/m.c. pentru cel din diverse moi. Pentru lemnul de lucru subțire, având dimensiuni la capătul gros de până la 20-24 cm, prețul este de 250 lei/m.c. la rășinoase, 200 lei/m.c. la diversele tari și 180 lei/m.c. la diversele moi.
În afara acestor cantități de lemn de foc puse populației la dispoziție, ocoalele silvice din cadrul Direcției Silvice Prahova au asigurat serviciul de punere în valoare a masei lemnoase din păduri particulare situate în fondul forestier national precum și în terenuri din afara acestuia. Astfel, au fost întocmite acte de punere în valoare pentru proprietari, în păduri din fondul forestier national, în volum total de 48 mii m.c. și 21 mii m.c. în alte terenuri.
Cauzele pentru care, în anul care se încheie, asigurarea lemnului de foc pentru populație a fost deficitară au ținut de posibilitatea limitată a pădurilor județului de a oferi acest lemn, capacitatea redusă a agenților economici de a exploata cantități mai mari de masa lemnoasă precum și de legislația, modificată între timp, care conținea prevederi ce îngreunau aprovizionarea populației cu lemn de foc.
Pentru anul 2018, Direcția Silvică Prahova va vinde o cantitate de 279 mii m.c. din care 130 mii direct prin ocoalele silvice iar diferența prin firme specializate de exploatare a lemnului. Din cantitatea de 130 mii m.c. apreciem că în jur de 60 mii m.c. va fi lemn de foc sau lemn de lucru subțire care este folosit, de regulă, pentru încălzirea locuințelor.
Creșterea semnificativă a cantității de masa lemnoasă ce se va pune la dispoziție populației se datorează modificării Codului Silvic care stipulează că ocoalele silvice să exploateze direct sau prin prestatori, și, în felul acesta, să vândă direct către populație partizile constituite din lucrări de igienă, rărituri și accidentale."

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Domnilor si Doamnelor Senatori si Deputati va rog sa nu votati certificatul verde. Cercetati mai multe surse, si convingetiva ca nu vaccinarea este rezolvarea imunizarii contra acestui virus Covid-19. Raspundeti la urmatoareale intrebarii: De ce tarile care sau vaccinat in proportie de 80 % pina la 100% au foarte multe cazuri de imboplbaviri cu Covid? S-a eradicat gripa din lume cu vaccinurile? Credeti ca nepoti si copii dumneavoastra sau dumneavoastra insiva veti scapa de certificatul verde cind nu veti mai avea aceste functii. Uitativa in historie si vedeti ca nici un tradator nu fost lasat in viata cind nu a mai fost de folos. Ma rog la bunul Dumnezeu sa va dea gindul cel bun si sa nu votati certificatul verde si sa renuntati la vaccinarea obigatorie! Cu stima, Jan Enuta
Nu mai pot cu milițienii. Prindeți bă hoții și criminalii nu moșii și babele cu masca sub nas.
multumim frumos ! sper , cat traiesc, sa le pot plati munca. foarte frumos, multumesc si in numele celor ce nu pot scrie !!!
Fiți buni români și nu votați pașaportul Verde noi suntem alături de dumneavoastră fiți și dumneavoastră alaturi de noi
Foarte bine Doamne ajută Poate o să reușiți și cu gazele bine ar fi
Curs valutar
EUR Euro 4.9490 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.3853 -0.0016
GBP Lira sterlina 5.8544 0.0137
CHF Francul elvetian 4.7366 -0.0032
XAU Gramul de aur 253.3079 -1.8167