Deputatul Cătălina Bozianu, apel către premier: autoritățile să-i trateze pe români cu mai mult respect în criza Covid-19

22 May 2020 14:05
Deputatul Cătălina Bozianu a făcut un apel către premierul României.
*Odată cu introducerea stării de alertă, am observat un fenomen cu un potențial impact negativ în societate: excesul de comunicare autoritar-agresivă al autorităților competente în gestionarea pandemiei Covid-19. Mai direct spus, exponenții autorităților sanitare și guvernamentale, manifestă o tendință nesănătoasă de a-i trata pe români ca pe niște inși complet iresponsabili și incapabili să-și adapteze de bunăvoie și nesiliți, comportamentul social la condiționările prevenției anti-virus. „Tratamentul” este unul indiscriminatoriu. Toți românii sunt dăscăliți și amenințați la grămadă de autorități, fără să se țină cont de realitatea că oamenii sunt diferiți ori că, pe perioada stării de urgență, majoritatea covârșitoare a concetățenilor noștri s-au comportat rațional, au respectat măsurile de prevenție și că marile excese le-au făcut, cel mai probabil, cei care dădeau amenzi în stânga și-n dreapta.
Cred că această abordare este una profund incorectă, la limita insultei pentru cetățeni. Am convingerea că, în marea lor majoritate, românii sunt oameni cu discernământ, care știu să aibă grijă de ei și de semenii lor și fără să fie tratați de sus de autorități, ori de frica unor amenzi. Ideea, pe care am văzut-o exprimată în spațiul public, conform căreia noi am fi mai primitivi, mai necivilizați sau mai iresponsabili decât alții este o mare minciună. Nu suntem nici mai răi, nici mai buni decât oamenii din alte societăți. Ultimele două luni au dovedit-o cu prisosință.
Cred că dăscăleala permanentă și amenințătoare a autorităților face mai mult rău decât bine în actualul context. Oamenii sunt îngrijorați pentru viața lor viitoare, se întreabă dacă își vor păstra locul de muncă, cum vor evolua economia și prețurile, ori așteaptă de la guvernanți un plan coerent anti-criză. A-i bombarda acum cu amenințări televizate și măsuri punitive anti-pandemie are ca efect doar pierderea încrederii în capacitatea autorităților de a gestiona criza.
Fac, de aceea, un apel public către premierul Orban să pună capăt tratării românilor drept gloată de iresponsabili. Îl rog pe premier să-i amintească și lui Raed Arafat și altor figuri de criză Covid-19, că ei sunt plătiți de români, și nu invers, și să le ceară să le arate respect milioanelor de plătitori de salarii din bani publici din această țară. Îl cunosc personal pe Ludovic Orban. Știu că este unul dintre oamenii politici care înțeleg importanța comunicării firești, omenești, cu cetățenii și mă aștept, de aceea, ca apelul meu să nu rămână fără ecou. Mai ales acum, într-o perioadă în care este nevoie, mai mult decât oricând, ca încrederea cetățeanului în autorități să rămână puternică*.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Felicitari
Felicitari.Va asteptam si la Campina
Felicitari Primarului si celor implicati in realizarea HELIOPORTULUI! Sant din Sinaia, nascuta in acest oras cu parinti din acest oras, si ma bucur pentru orice realizare pentru Sinaia! Dumnezeu sa binecuvanteze acest oras si locuitorii sai!
Buna ziua!De ce se acordă acest ajutor numai părinților cu copii pana la 6 ani,copiii pana la 8 -9 ani,pot ramane singuri in casa?Multumesc!
Traiesc in UK si sunt uimit de modul incare se preda in scoli.La noi de ce nu se poate? Aptitudinile unui copil se vad clar din primii ani de scoala.Acesti copii trebuiesc intreptati catre acestea si vor fi buni profesionisti in ceea ce fac.In RO toti elevii trebuie sa invete,sa invete ,sa invete ! Degeaba bagi mate-fizica in acel copil sau..si alte materii daca acelui copil nu-i place ! Parerea mea!
Curs valutar
EUR Euro 4.8375 0.0016
USD Dolarul SUA 4.0949 0.0198
GBP Lira sterlina 5.3607 -0.0072
CHF Francul elvetian 4.4794 -0.0110
XAU Gramul de aur 271.0003 2.5291