Deși au fost bătuți de soartă, și-au găsit o familie în care trăiesc în armonie! Vorbim despre beneficiarii unuia dintre cele mai noi centre de îngrijire din Prahova (GALERIE FOTO)

23 Oct 2017 14:49
Abandonați de familii, cu probleme psihice și fizice, 50 de oameni și-au găsit alinarea într-un centru de îngrijire și asistență medicală din Urlați. Vorbim despre un centru care funcționează într-o clădire nouă și modernă care le oferă cele mai bune condiții beneficiarilor, 30 de femei și 20 de bărbați. Centrul de Îngrijire și Asistență Medicală pentru Persoane Adulte cu Handicap Urlați s-a înființat în iunie 2014, însă primii beneficiari au ajuns aici, de la alte centre, în aprilie 2015, iar de a finalul aceluiași an funcționează la capaciatate maximă. Beneficiarii au vârste cuprinse între 20 și 85 de ani și doar 18 dintre ei mai au rude, aparținători sau tutori, care însă îi vizitează foarte rar. Practic, beneficiarii acestui centru nu mai au nicio șansă de reinserție familială. Așa că singura familie pe care o au este cea de la centr, iar angajații instituției se străduiesc să-i facă să se simtă ca acasă. Centrul le oferă servicii de găzduire, hrănire, îngrijire și supraveghere, asistență medicală, informare.
„Serviciile sunt realizate cu personal calificat care deține cunoștințe cu privire la particularitățile individuale ale persoanelor cu handicap, astfel încât să poată stabili o comunicare și relații adecvate cu aceștia, respectând dreptul la intimitate și confidențialitate al beneficiarilor”, ne-a declarat Niculina Panait, directrul CIAPAH Urlați.
Centrul are 40 de angajați, bucătari, spălătorese, infirmiere, medic, asistenți medicali, psiholog, instructori ergoterapie, etc. La spălătorie și la aranjarea mesei mai ajută și beneficiarii care sunt capabili să aibă astfel de activități gospodărești. În restul timpului, beneficiarii au activități sportive, de sociliazare, desenează, decupează, citesc și chiar pregătesc serbări. Următoarea va fi cea de Halloween pentru care pregătirile au început deja.
Recent, însă, Centrul de Îngrijire și Asistență Medicală pentru Persoane Adulte cu Handicap Urlați s-a aflat în mijlocul unui scandal. Câțiva angajați au acuzat-o, sub protecția anonimatului, pe directoarea instituției de mai multe abuzuri. Pe de altă parte, aceasta susține că angajații respectivi fac obiectul unei cercetări disciplinare, fiind suspecți de sustragere de alimente de la centru și că aceștia nu au făcut altceva decât să prejudicieze imaginea centrului și a personalului. În acest caz, se află în derulare o anchetă coordonată de o comisie formată din cinci membri, dintre care doi de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova și 3 de la centrul din Ploiești.
Centrul de Îngrijire și Asistență Medicală pentru Persoane Adulte cu Handicap Urlați se află în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova și este finanțat de Consiliul Județean Prahova. La nivelul județului, mai există încă 4 centre de acest fel, la Mislea, Puchenii Mari și Liliești Băicoi. În toate cele 5 centre se află 347 de beneficiari, iar reprezentanții DGASPC Prahova au 12 cereri în curs de evaluare.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
felicitari domnul primar si multa sanatate vati gandit foarte bine pentru batrani care sunt in varsta cu siguranta se va bucura da acesta ideie
Vreau sa ma vaccinez
Buna ziua, M-am programat pe platforma pentru vaccinare si am obtinut programare pe 22 01 2021 la ora 18. Am 75 ani si sunt din Bucuresti. Avand in vedere cele specificate mai sus, as vrea sa stiu daca: - centrul este intr-adevar functional - programarea mea la ora 18 se incadreaza in programul de functionare al centrului localizat in fostul liceu Ludovic Mrazek , cladire corp II dm str Mihai Bravu nr 248 Cu multumiri anticipate Ruxandra Huch
Vreau sa ma înscriu la vaccinare in Sinaia. Locuiesc aici de trei ani.
cum si unde ma pot vaccina
Curs valutar
EUR Euro 4.8738 0.0000
USD Dolarul SUA 4.0148 0.0000
GBP Lira sterlina 5.5099 0.0000
CHF Francul elvetian 4.5251 0.0000
XAU Gramul de aur 241.5144 0.0000