Din ce în ce mai puțini moldoveni vin să culeagă struguri la Valea Călugărească! Anul acesta vinul va avea o calitate excepțională (GALERIE FOTO/VIDEO)

15 Sep 2017 12:13
A început culesul viilor. Reprezentanții Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație de la Valea Călugărească adună recolta și anul acesta cu ajutorul muncitorilor din Moldova. Pentru primele zile au angajat 7-10 culegători pe zi care vin din Botoșani. Aceștia sunt plătiți cu 0,6 lei/găleată și reușesc să facă 150 – 200 de găleți pe zi. În aceste condiții ei câștigă în jur de 100 de lei pe zi, bani pe care nu-i puteau lua acasă. Institutul le oferă cazarea gratuită. Moldoveni dau un randament mai bun decât localnicii care adună mai puțin de 100 de găleți pe zi și care prefer să muncească la particulari unde au asigurați 60-65 de lei pe zi fără să aibă o normă. Din păcate și forța de muncă din zona Moldovei este într-o continua scădere. Dacă în anul 2015 au venit la Valea Călugărească aproximativ 45 de muncitori din Moldova, anul trecut au fost 14, iar acum se anunță un număr la fel de mic.
Potrivit conducerii Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație de la Valea Călugărească, anul acesta producția de vin va fi mai mica din cauza condițiilor meteorologice. Vorbim despre jumătatea unui an normal. Chiar și așa calitatea vinului va fi excepțională întrucât strugurii au o cantitate crescută de zahăr.
O parte din vinul produs la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație de la Valea Călugărească va fi exportată. Reprezentanții au deja o comandă de 300 de sticle la un magazine specializat din Anglia și se așteaptă, ca și în ceilalți ani, să trimită apoximtiv 20.000 de sticle în China.
Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație de la Valea Călugărească este singurul din țară. Mai întâi a funcționat ca stațiune de cercetare vini-viticolă din anul 1950, iar ca institut din anul 1977.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
La Poiana observ o activitate intensa a Primariei,Scolii si Bisericii.Inseamna ca acolo sunt oameni sufletisti si ospitalieri.Am sa vin vara asta o fuga din Spania.
Nu am avut niciun dubiu... Felicitări unui OM printre oameni! Din toată inima, felicitări domnului Primar VLAD OPREA care a schimbat fața orașului Sinaia din temelii! Bravo celui mai cald, sufletist, sociabil, bun gospodar și iubitor al locuitorilor și al orașului Sinaia! Vă suntem aproape și vă susținem astfel încât, umăr lângă umăr, pas lângă pas, să transformați Sinaia în cel mai frumos și înfloritor oraș din România. Cu toată prețuirea, o locuitoare mândră de primarul și orașul în care trăiește!
Și independent dacă era, tot el obținea cele mai multe voturi.
Sinaia redevine Perla Carpaților si Perla Europei! Felicitări Vlad Oprea!
Apreciez ca PMP promoveaza tinerii intelectuali ai acestui oras , in conducerea primariei Ploiesti Domnul Lector universitar Dragos Radulescu este persoana cea mai potrivită pentru aceasta functie! Ne trebuie un primar care sa vina cu un plan de dezvoltare a.orasului, modernizarea lui.La cat petrol s-a extras din subsolul judetului Prahova, ce venituri a adus la bugetul de stat, Ploiestiul trebuia sa aiba strazile pavate cu marmura! De gunoaie dragi ploiesteni, trebuie sa se ocupe sectia de gospodarie comunala a primariei.Sa fim si noi cu bun simt, sa iubim orasul , sa nu aruncam la intamplare gunoaiele pe strada sau in afara ghenelor de gunoi.Propun sa fie instituite amenzi pentru asociatiile de locatari si pentru cetatenii indisciplinati.Educatia face diferenta ! Doresc mult succes domnului candidat Dragos Rădulescu!
Curs valutar
EUR Euro 4.8744 0.0014
USD Dolarul SUA 4.1145 -0.0040
GBP Lira sterlina 5.3849 -0.0068
CHF Francul elvetian 4.5485 0.0089
XAU Gramul de aur 252.5738 -1.3923