Din ce în ce mai puțini moldoveni vin să culeagă struguri la Valea Călugărească! Anul acesta vinul va avea o calitate excepțională (GALERIE FOTO/VIDEO)

15 Sep 2017 12:13
A început culesul viilor. Reprezentanții Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație de la Valea Călugărească adună recolta și anul acesta cu ajutorul muncitorilor din Moldova. Pentru primele zile au angajat 7-10 culegători pe zi care vin din Botoșani. Aceștia sunt plătiți cu 0,6 lei/găleată și reușesc să facă 150 " 200 de găleți pe zi. În aceste condiții ei câștigă în jur de 100 de lei pe zi, bani pe care nu-i puteau lua acasă. Institutul le oferă cazarea gratuită. Moldoveni dau un randament mai bun decât localnicii care adună mai puțin de 100 de găleți pe zi și care prefer să muncească la particulari unde au asigurați 60-65 de lei pe zi fără să aibă o normă. Din păcate și forța de muncă din zona Moldovei este într-o continua scădere. Dacă în anul 2015 au venit la Valea Călugărească aproximativ 45 de muncitori din Moldova, anul trecut au fost 14, iar acum se anunță un număr la fel de mic.
Potrivit conducerii Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație de la Valea Călugărească, anul acesta producția de vin va fi mai mica din cauza condițiilor meteorologice. Vorbim despre jumătatea unui an normal. Chiar și așa calitatea vinului va fi excepțională întrucât strugurii au o cantitate crescută de zahăr.
O parte din vinul produs la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație de la Valea Călugărească va fi exportată. Reprezentanții au deja o comandă de 300 de sticle la un magazine specializat din Anglia și se așteaptă, ca și în ceilalți ani, să trimită apoximtiv 20.000 de sticle în China.
Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație de la Valea Călugărească este singurul din țară. Mai întâi a funcționat ca stațiune de cercetare vini-viticolă din anul 1950, iar ca institut din anul 1977.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677