Doi prahoveni au cucerit Vârful Khan Tengri (7010 m) supranumit "stăpânul spiritelor". Salvamontistul Ciprian Aldea și meteorologul Alexandru Baran au avut și un accident, însă acum sunt în afara oricărui pericol (GALERIE FOTO)

14 Aug 2017 16:59
Potrivit postărilor de pe o rețea de socializare a salvamontistului din Bușteni, Ciprian Aldea, și meteorologului de la Stația Meteo Vârful Omu, Alexandru Baran, cei doi au urcat pe 7 august pe varful Khan Tengri de 7010m. Ascensiunea a fost fără probleme, însă la coborâre cei doi au fost implicați într-un accident. Din cauza unui cutremur, cei doi alpiniști au fost surprinși de o cădere de gheață produsă de un cutremur

“Eu am scăpat cu ceva contuzii minore, dar Ciprian a fost lovit mai rău.Important este acum ca a beneficiat de tot tratamentul medical de care a avut nevoie, recuperarea merge bine, iar pe data de 15 august, 99 la sută vom putea reveni amândoi in tara.”, a scris Alex pe reteaua de socializare.

“Datorita căștilor am supraviețuit. Acum suntem in oras si așteptam sa zburam acasă! Eu am fost luat cu elicopterul si adus jos In scurta vreme am sa fiu ca nou si datorita îngrijirilor primite de la doctori si de la Alex. Mulțumesc! In rest numai de bine. Din toata expediția doar câțiva am reusit sa ajungem sus. Eu cu Alex pe Khan Tengri si eu cu ale mele schiuri pe Lenin. Mulțumim tuturor ceilalți pt susținere, ajutor si participare. O sa fiu bine caci nu ma dau eu așa ușor!!!!!”, a scris si Ciprian Aldea pe aceeași rețea de socializare.
Reușita celor doi alpiniști este una notabilă. Potrivit crisana.ro, masivul cucerit de cei doi prahoveni este cunoscut şi sub numele "Uighur", în traducere "Stăpânul spiritelor" sau "Stăpânul cerului", situat la graniţa dintre Kîrgîzstan şi Kazakhstan. Ascensiunea solitară pe acest masiv este foarte rară. Khan Tengri reprezintă cel mai nordic vârf de peste 7.000 de metri din lume. Înălţimea sa reală, elevaţia sa geologică este de 6.995 de metri, restul de până la 7.010 de metri fiind doar calota de gheaţă. Muntele este o piramidă din marmură, acoperită de zăpadă şi gheaţă. Seara, marmura devine roşie, de unde şi denumirea cazacă de "Kan Tau", "Muntele de sânge".

Sursa foto: facebook

COMENTARII

64x64

Georgios Karamanolis

Felicitări, Felicitări, Felicitări ... sufletului, ambitiei și spiritului celor doi Prahoveni al lui Ciprian și al lui Alex care nu numai ca au reușit să urce vârful dificil tehnic Kahn Tengri 7010m la data de 07 August 2017 făcând mândri pe toți pe care îi cunosc cât și țara lor, dar au reușit să supraviețuiască în condiții extrem de vitrige datorită și cutremurului ce a provocat avalanșa și căderea de gheata. Mulțumim Cerului ca îi avem din nou cu noi! Uram din suflet recuperarea totala a lui Ciprian și împreuna cu Alex le dorim să ajungă pe vârfuri și mai înalte.

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
La Poiana observ o activitate intensa a Primariei,Scolii si Bisericii.Inseamna ca acolo sunt oameni sufletisti si ospitalieri.Am sa vin vara asta o fuga din Spania.
Nu am avut niciun dubiu... Felicitări unui OM printre oameni! Din toată inima, felicitări domnului Primar VLAD OPREA care a schimbat fața orașului Sinaia din temelii! Bravo celui mai cald, sufletist, sociabil, bun gospodar și iubitor al locuitorilor și al orașului Sinaia! Vă suntem aproape și vă susținem astfel încât, umăr lângă umăr, pas lângă pas, să transformați Sinaia în cel mai frumos și înfloritor oraș din România. Cu toată prețuirea, o locuitoare mândră de primarul și orașul în care trăiește!
Și independent dacă era, tot el obținea cele mai multe voturi.
Sinaia redevine Perla Carpaților si Perla Europei! Felicitări Vlad Oprea!
Apreciez ca PMP promoveaza tinerii intelectuali ai acestui oras , in conducerea primariei Ploiesti Domnul Lector universitar Dragos Radulescu este persoana cea mai potrivită pentru aceasta functie! Ne trebuie un primar care sa vina cu un plan de dezvoltare a.orasului, modernizarea lui.La cat petrol s-a extras din subsolul judetului Prahova, ce venituri a adus la bugetul de stat, Ploiestiul trebuia sa aiba strazile pavate cu marmura! De gunoaie dragi ploiesteni, trebuie sa se ocupe sectia de gospodarie comunala a primariei.Sa fim si noi cu bun simt, sa iubim orasul , sa nu aruncam la intamplare gunoaiele pe strada sau in afara ghenelor de gunoi.Propun sa fie instituite amenzi pentru asociatiile de locatari si pentru cetatenii indisciplinati.Educatia face diferenta ! Doresc mult succes domnului candidat Dragos Rădulescu!
Curs valutar
EUR Euro 4.8744 0.0014
USD Dolarul SUA 4.1145 -0.0040
GBP Lira sterlina 5.3849 -0.0068
CHF Francul elvetian 4.5485 0.0089
XAU Gramul de aur 252.5738 -1.3923