Doi prahoveni au cucerit Vârful Khan Tengri (7010 m) supranumit "stăpânul spiritelor". Salvamontistul Ciprian Aldea și meteorologul Alexandru Baran au avut și un accident, însă acum sunt în afara oricărui pericol (GALERIE FOTO)

14 Aug 2017 16:59
Potrivit postărilor de pe o rețea de socializare a salvamontistului din Bușteni, Ciprian Aldea, și meteorologului de la Stația Meteo Vârful Omu, Alexandru Baran, cei doi au urcat pe 7 august pe varful Khan Tengri de 7010m. Ascensiunea a fost fără probleme, însă la coborâre cei doi au fost implicați într-un accident. Din cauza unui cutremur, cei doi alpiniști au fost surprinși de o cădere de gheață produsă de un cutremur

"Eu am scăpat cu ceva contuzii minore, dar Ciprian a fost lovit mai rău.Important este acum ca a beneficiat de tot tratamentul medical de care a avut nevoie, recuperarea merge bine, iar pe data de 15 august, 99 la sută vom putea reveni amândoi in tara.", a scris Alex pe reteaua de socializare.

"Datorita căștilor am supraviețuit. Acum suntem in oras si așteptam sa zburam acasă! Eu am fost luat cu elicopterul si adus jos In scurta vreme am sa fiu ca nou si datorita îngrijirilor primite de la doctori si de la Alex. Mulțumesc! In rest numai de bine. Din toata expediția doar câțiva am reusit sa ajungem sus. Eu cu Alex pe Khan Tengri si eu cu ale mele schiuri pe Lenin. Mulțumim tuturor ceilalți pt susținere, ajutor si participare. O sa fiu bine caci nu ma dau eu așa ușor!!!!!", a scris si Ciprian Aldea pe aceeași rețea de socializare.
Reușita celor doi alpiniști este una notabilă. Potrivit crisana.ro, masivul cucerit de cei doi prahoveni este cunoscut și sub numele "Uighur", în traducere "Stăpânul spiritelor" sau "Stăpânul cerului", situat la granița dintre Kîrgîzstan și Kazakhstan. Ascensiunea solitară pe acest masiv este foarte rară. Khan Tengri reprezintă cel mai nordic vârf de peste 7.000 de metri din lume. Înălțimea sa reală, elevația sa geologică este de 6.995 de metri, restul de până la 7.010 de metri fiind doar calota de gheață. Muntele este o piramidă din marmură, acoperită de zăpadă și gheață. Seara, marmura devine roșie, de unde și denumirea cazacă de "Kan Tau", "Muntele de sânge".

Sursa foto: facebook

COMENTARII

64x64

Georgios Karamanolis

Felicitări, Felicitări, Felicitări ... sufletului, ambitiei și spiritului celor doi Prahoveni al lui Ciprian și al lui Alex care nu numai ca au reușit să urce vârful dificil tehnic Kahn Tengri 7010m la data de 07 August 2017 făcând mândri pe toți pe care îi cunosc cât și țara lor, dar au reușit să supraviețuiască în condiții extrem de vitrige datorită și cutremurului ce a provocat avalanșa și căderea de gheata. Mulțumim Cerului ca îi avem din nou cu noi! Uram din suflet recuperarea totala a lui Ciprian și împreuna cu Alex le dorim să ajungă pe vârfuri și mai înalte.

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677