Dosar DNA Ploiești, trimis în judecată. Sare iodată în acte, zahăr în realitate

07 Apr 2021 19:32
Dosar DNA Ploiești, trimis în judecată. Sare iodată în acte, zahăr în realitate
Comunicat de presă DNA:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați (doi dintre ei reprezentanți ai unor societăți comerciale), pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosire la Autoritatea Vamală a documentelor vamale comerciale falsificate, săvârșite în forma autoratului, complicități și instigării.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008 - 2009, în scopul sustragerii de la plata taxelor vamale şi T.V.A., unul dintre oamenii de afaceri, la instigarea celuilalt, ar fi prezentat la autorităţile vamale române documente comerciale falsificate care atestau în mod nereal achiziția din Turcia, în numele a două societăți comerciale, a cantității totale de 3.199.137 kg sare iodată, cunoscând că în realitate marfa importată era zahăr tos. Aceasta, în condițiile în care taxele vamale pentru sare sunt substanțial mai mici (de peste 20 de ori mai mici ) decât cele pentru zahăr.
În demersul său infracțional, același om de afaceri ar fi beneficiat de ajutorul celui de-al treilea inculpat în sensul că acela ar fi ascuns adevărata natură a mărfurilor importate prin:
- prezentarea de probe de sare autorităților sanitar veterinare ca fiind recoltate din mijloacele de transport ce efectuau importuri din Turcia,
- înlocuirea fizică a documentelor ce însoțeau transporturile de zahăr cu documente false care atestau importul de sare,
- înlocuirea fizică în mijloacele de transport a zahărului importat cu sare iodată ce a fost prezentată organelor vamale pentru vămuire (activitate desfășurată pe raza comunelor Sinteşti, județul Ilfov, Păuleşti şi Bucov, județul Prahova, la punctele de lucru nedeclarate ale celor două societăți comerciale).
Acționând în această manieră, cei trei inculpați au produs bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 7.105.248 lei sumă cu care Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești s-a contituit parte civilă în cauză.
În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin unuia dintre inculați.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Prahova cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Cate persoane au posibilitatea de a se vaccina zilnic in acest centru?
Felicitari Dl.primar...!!!!
Week trecut la predeal hotel orizont erau peste 170 pax la mic dejun asa ca spor
Plus banii inapoi Si pret mai mic la apa ca nu suntem in dubai
Abrazamos a la distancia a nuestros queridos amigos de Rumanía. Agradecemos la gran oportunidad que nos brindaron hoy de aprender en comunidad sin límites de tiempo y espacio. Nuestras escuelas físicas tienen un año cerradas, lo anterior nos nutre no solamente para reflexionar la importancia del día del agua, también para agradecer esa mano hermana que se encuentra cerca de nosotros. Gracias Rumanía por su hospitalidad.
Curs valutar
EUR Euro 4.9225 0.0020
USD Dolarul SUA 4.1367 0.0032
GBP Lira sterlina 5.6963 0.0161
CHF Francul elvetian 4.4720 -0.0008
XAU Gramul de aur 229.6754 -1.7734