DSV Prahova: masurile care trebuie respectate pentru prevenirea raspandirii pestei porcine africane

16 Jul 2018 18:08
DSV Prahova: masurile care trebuie respectate pentru prevenirea raspandirii pestei porcine africane
Urmare evoluției Pestei Porcine Africane (PPA) la porcul domestic și sălbatic (mistreț) pe teritoriul României, DSVSA Prahova a È‹ntocmit "Planul de măsuri privind supravegherea, prevenirea și controlul PPA pe teritoriul județului Prahova", plan aprobat È‹n data de 03.07.2018 de membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor Prahova, prin Hotărârea nr.1/03.07.2018, emisă de Prefectul Județului Prahova.
Pesta Porcina Africană este o boală virală, care afectează toți porcii domestici și sălbatici (mistreți) din exploatație/fond de vânătoare, indiferent de vârstă, sex și greutate, cu evoluție rapidă și mortalitate de până la 100% pentru porcii care se È‹mbolnăvesc, boală care nu prezintă pericol pentru sănătatea omului și pentru care nu există vaccinuri și tratamente eficiente.
Menționăm faptul că succesul È‹n prevenirea extinderii și difuzării bolii atât È‹n exploatațiile nonprofesionale și comerciale, cât și È‹n fondurile de vânătoare È‹l reprezintă depistarea timpurie a acesteia și luarea tuturor măsurilor sanitare veterinare privind limitarea mișcării porcinelor vii, produselor și subproduselor rezultate de la acestea din/È‹n exploatație, precum și mișcarea personalului.

RECOMANDĂRI PENTRU CRESCĂTORII DE PORCINE
IN GOSPODĂRIILE POPULAȚIEI

1.Semnele clinice de PPA
-febră mare 40,2-5-420C timp de 12-14 zile
-lipsa poftei de mâncare și tendinta de a se izola la È‹ntuneric
-deplasare greoaie și neconcordanță È‹n mișcare
-pielea se È‹nroșește la È‹nceput și apoi devine cianotică
-respirație și puls accelerat
-diaree sau constipație sangvinolente
-avorturi la scroafe
-moarte după 6-20 de zile È‹n funcție de evoluție și patogenitatea tulpinii de virus
-afectează toți porcii din exploatație (morbiditate 100%) iar mortalitatea poate ajunge la 100%
2.Măsuri pentru a prevenii aparitia bolii È‹n gospodăriile populației È‹n care se cresc porcine:
-creșterea porcilor se va face numai È‹n adăposturi și spații È‹ngrădite, fără posibilitatea de a venii È‹n contact cu porcii străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu alți proprietari de porci domestici
-deoarece târgurile de animale din România au fost È‹nchise pentru o perioadă nedeterminată, este interzisă achiziționarea de porci vii neidentificați prin crotaliere și fără certificat sanitar veterinar de sănătate de la comercianți ambulanți sau din locuri necunoscute
-nu hrăniți porcii cu resturi alimentare rezultate din bucătărie, indiferent de natura acestora, È‹n special cele provenite de la carnea/produsele din carne de porc gătite È‹n familie
-nu folosii È‹n hrana porcilor iarbă sau alte plante culese de pe câmp pentru că ele ar fi putut sa vină È‹n contact cu porcii mistreți bolnavi
-nu intrați in adăpostul unde creșteți porcii cu È‹ncălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă, fiind recomandată montarea la intrarea È‹n adăpost a unei tăvițe cu paie È‹mbibate cu soluție slabă de sodă caustică
-dacă exista vânători È‹n familie, care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne
- nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație È‹n scopul montei cu animale din alte exploatații
-orice modificare a stării de sănătate a porcilor din gospodărie sau depistarea unei mortalități să fie de urgență anunțată medicului veterinar din localitate sau telefonic la DSVSA Prahova, la telefon 0244751751 sau 0723184128.
-până la sosirea medicului veterinar este interzisă circulația persoanelor È‹n zonă, mișcarea porcinelor/cadavrelor, inclusiv a cărnii de porc/produselor din carne de porc rezultate din sacrificările anterioare È‹n gospodărie
-orice cadavru de porc domestic/mistreț depistat pe domeniul public va fi anunțat la DSVSA Prahova la numerele de telefon menționate anterior.
Toate porcinele suspecte de È‹mbolnavire trebuie ucise și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, È‹n condițiile prevăzute de legislație.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de È‹mbolnăvire pentru oameni, acest virus având, È‹nsă, impact la nivel social din punct de vedere economic.


foto http://www.banatulazi.ro

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677