In scopul prevenirii aparitiei si evolutiei unor episoade de toxiinfectii alimentare in perioada Sarbatorilor Pascale 2018, DSVSA Prahova va intensifica controalele oficiale in unitatile de abatorizare, procesare, depozitare si vanzare cu amanuntul a produselor alimentare, tinand cont de faptul ca in aceasta perioada, in mod traditional, creste consumul de alimente de origine animala si nonanimala prin medicii veterinari din cadrul Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (CSVSA) si Circumscriptiilor Sanitare Veterinare Zonale (CSVZ) si personalul propriu, conform Regulamentului CE 882/2004 si Regulamentului CE 852/2004.
Controalele se vor efectua zilnic in perioada 05.03-07.04.2018 (premergatoare Sarbatorilor Pascale Catolice si Ortodoxe), inclusiv sambata si duminica, fiind asigurata permanenta la sediul circumscriptiilor prin afisarea programului de lucru si a numarului de telefon al medicului veterinar responsabil, iar la sediul DSVSA Prahova va exista zilnic o echipa de interventie rapida in urma sesizarilor si petitiilor consumatorilor, sesizari care pot fi transmise la tel.0244571751, email: office-prahova@ansvsa.ro si call-center 0800800454.
Pentru eficientizarea actiunilor de control DSVSA Prahova dispus urmatoarele masuri:
-nominalizarea prin decizie a persoanelor care fac parte din echipele mixte de control, zilnic fiind stabilite localitatile/traseele in care se vor efectua aceste controale, tipurile de unitati ce vor fi controlate, inclusiv targuri de animale si piete agroalimentare;
-notificarea in scris a primariilor, cu adresa nr.3070/07.03.2018, privind riscurile pentru sanatatea publica in cazul sacrificarilor de animale (miei si iezi) fara supraveghere sanitara veterinara si in conditii necorespunzatoare de igiena, precum si notificarea DSVSA Prahova, pana la data de 15.03.2018 privind posibilitatea/intentia amenajarii temporare a unor spatii pentru sacrificarea si prelucrarea primara (jupuire si eviscerare partiala) a mieilor si iezilor si conditiile minime de aprobare a acestora, in baza deciziei directorului executiv;
-contactarea administratorilor pietelor agroalimentare in vederea amenajarii spatiilor destinate comercializarii produselor de origine animala (carne miel/ied, oua, lapte si produse lactate) de catre producatorii persoane fizice/juridice, cu respectarea conditiilor de igiena a spatiului, ustensilelor si a persoanelor care manipuleaza alimentele (carnete sanatate, echipament protectie);
-in scopul asigurarii protectiei consumatorilor DSVSA Prahova va solicita, atunci cand situatia o impune, sprijinul altor institutii competente de la nivel judetean, respectiv ANAF, ANPC, DSP, IPJ, precum si controale comune, in limita competentelor organizate in baza protocoalelor de colaborare incheiate.
foto cu caracter ilustrativ: Opinia Buzau