DSVSA Prahova: masuri ce trebuie luate in localitatile din zonele de protectie si supraveghere in cazul focarelor PPA

18 Jul 2019 09:11
DSVSA Prahova: masuri ce trebuie luate in localitatile din zonele de protectie si supraveghere  in cazul  focarelor PPA
Incepand cu data de 09.07.2019 in judetul Prahova au fost confirmate mai multe focare de Pesta Porcina Africana la porcul domestic din gospodariile populatiei in comunele Poienarii Burchii, Gorgota, Targsorul Vechi si Brazi, precum si un caz de Pesta Porcina Africana la mistret pe fondul de vanatoare 11 Gherghita, apartinand AVPS Codrii Vlasiei.
Urmare a confirmarii acestor focare DSVSA Prahova " Unitatea Operationala a Unitatii Locale de Decizie a a intocmit Planul de masuri pentru combaterea si eradicarea fiecarui focar, planuri prezentate si aprobate in Centrul Local de Combatere a Bolilor Prahova, prin hotarari semnate de prefectul judetului Prahova.
Pentru a limita raspandirea bolii, la porcul domestic si salbatic din judetul Prahova, DSVSA Prahova va transmite, in sinteza, principalele obligatii si responsabilitati ale UAT-urilor care se incadreaza in zona de protectie(3 km) si zona de supraveghere (10 km), in jurul focarului:
-efectuarea obligatorie a instruirii personalului din cadrul primariei, nominalizat, privind modalitatea de efectuare a recensamantului tuturor gospodariilor din localitate pentru a identifica cate din acestea cresc suine si numarul de suine existente in fiecare gospodarie, conform machetelor transmise de DSVSA Prahova;
-odata efectuarea recensamantului personalul nominalizat din cadrul primariei are obligatia sa transmita proprietarilor, din gospodariile cu suine, faptul ca este interzisa scoaterea din exploatatie a porcilor vii si sacrificarea acestora, atat din zona de protectie cat si din zona de supraveghere, dupa confirmarea oricarui focar de pesta porcina africana;
-procurarea de materiale (echipamente de protectie complete, substante dezinfectante, folie plastic, var cloros, saci plastic, tavite plastic/metal si buret pentru dezinfectoare la intrarea/iesirea din gospodarie), de utilaje pentru saparea gropilor si tarnsportul suinelor ucise (buldoexcavator) si persoane, suficiente ca numar, pentru pentru contentia porcilor vii inainte de ucidere si incarcarea/descarcarea carcaselor acestora dupa ucidere in focar/ucidere preventiva;
-notificarea tuturor operatorilor din sectorul agricol/transportatorilor de pe raza localitatii privind obligativitatea dezinfectiei utilajelor agricole la iesirea de pe terenurilor agricole pe drumurile nationale/ judetene/locale, precum a operatorilor din domeniul silvic/transportatorilor de lemn;
-orice miscare de animale vii, indiferent de specie, de pe raza localitatii cuprinsa in zona de protectie/supraveghere nu se poate efectua decat cu aprobarea autoritatilor veterinare, respectiv DSVSA Prahova;
-afisarea in locuri vizibile (primarie, școală/grădiniță, spital/dispensar, poștă, magazine, stații de autobuz și trasee turistice) a posterelor transmise de DSVSA Prahova, atat prin adresa de email cat si la sedintele de la CLCB, pentru informarea cetatenilor privind masurile care trebuiesc luate de acestia in gospodarie, pentru a preveni aparitia si evolutia focarelor de PPA;
-atasam prezentei informarea cetatenilor din localitatea dumneavoastra, in vederea afisarii acestei.

Pentru a vizualiza focarele de pesta porcina africana confirmate pe teritoriul judetului Prahova si localitatile care sunt cuprinse in zonele de protectie/supraveghere a acestora, accesati permanent site-ul DSVSA Prahova, la sectiunea Comunicare/Comunicate de presa, in vederea realizarii si punerii in aplicare a tuturor masurilor dispuse, pentru care aveti responsabilitati directe, din Planurile de masuri postate pentru fiecare focar .

Orice informatie privind modificarea stării de sănătate a porcilor din gospodăriile populatiei de pe raza localitatii dumneavoastra sau cazuri de mortalități la specia porcine domestic/salbatic, in gospodariile populatiei, drumurile publice sau terenuri de pe domeniul public/domeniul privat al localitatii dumneavoastra să fie de urgență anunțată medicului veterinar de libera practica din localitate sau telefonic la DSVSA Prahova, la telefon 0244751751 sau 0723184128.

foto http://prahova.dsvsa.ro

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677