Expozitie Iurie Matei, la Ploiesti

10 Dec 2018 13:25
Expozitie Iurie Matei, la Ploiesti
COMUNICAT DE PRESĂ


Muzeul Județean de Artă Prahova "Ion Ionescu-Quintus" organizează miercuri, 12 decembrie 2018, ora 17.00, la sediul muzeului din Ploiești, B-dul Independenței nr. 1, vernisajul expoziției de pictură, a artistului:

IURIE MATEI

S-a născut pe 11 martie 1968 în Cazangic, raionul Leova, Republica Moldova.
Studii: Școala de pictură pentru copii din orașul Leova (1981-1983); Colegiul Republican de Arte Plastice "A. Plămădeală" (1983-1987); Institutul de Stat de Arte, Facultatea Arte Plastice (1989-1995)
În 1999 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. Din 2005 este președinte al Clubului Național de Artă "Minerva" și tot de atunci - lector superior la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Din 2010 deține funcția de pictor-șef al Teatrului Dramatic Rus de Stat "A. P. Cehov" din Chișinău. A avut expoziții personale în R. Moldova, România, Olanda, Franța, Italia, Ucraina, a participat la numeroase expoziții de grup și tabere de creație din țară și din străinătate, a fost membru al juriului la mai multe concursuri naționale și internaționale, a semnat scenografia la mai multe spectacole de teatru și film.

În 2010 i se conferă titlul onorific Maestru în artă, iar în 2014 devine Artist al Poporului din Republica Moldova.

În 1999 lansează premiile "Iurie Matei" pentru literatură, arte plastice, muzică, teatru-film, mecenat și management în artă.

A inițiat și susține financiar colecția de cărți "Gloria spiritum".

Iurie Matei este un pictor de talie internațională, lucrările sale fiind admirate de publicul din mai multe țări. Tablourile lui se află în colecții particulare din R. Moldova, România, Olanda, Germania, Franța, Ucraina, Israel etc.

"Pictorul, scenograful, desenatorul și " într-un sens mai larg " omul de cultură Iurie Matei aparține generației de pictori basarabeni formați la finele anilor optzeci-începutul anilor nouăzeci. El a ales puțin populara în zilele de astăzi cale de afirmare în artă (în special la tinerii noștri plasticieni) prin mijloace oferite de cercetarea aprofundată a particularităților figurative ale realității. Realizată în mare parte în ultimele două decenii, opera lui Iurie Matei demonstrează o incontestabilă profunzime, o responsabilitate autentică față de imperativele meseriei, o măiestrie artistică și o abnegație demnă de invidiat.
Lumea visului și realitatea obiectivă " aceștia sunt cei doi poli între care gravitează opțiunile plastice ale artistului. Coordonatele spațiului oniric, construite de fantezia lui Iurie Matei, sunt coordonatele unui imens eșichier, ale unei nelimitate table de șah, cu câmpuri albe sau negre, roșii sau cafenii, în care se desfășoară o dramă ludică " ca aspect și travestisment " dar dureros de reală prin tragismul și autenticitatea sentimentelor generate. În cazul când eșichierul lipsește, locul i-l ocupă apa " Marea sau Oceanul ", aceste însemne ale stihiei, ale materiei încă informe " ce-și așteaptă replămădirea în imagini. Visul și apa, această îmbinare de noțiuni ce amintește de celebra lucrare Apa și visul a lui Gaston Bachelard, sunt încă două teme predilecte în creația lui Iurie Matei. Alt motiv predilect îl constituie masca, acea mască dezvăluind identitatea personajului.
Tablourile pictorului " fiind suprarealiste prin conjugarea oniricului cu realul, prin girul acordat unor imagini-cheie din istoria mondială a artelor, prin gramatica plastică utilizată " exploatează cu succes transtextualitatea citatului și se înscriu integral în actuala paradigmă postmodernă. După cum remarcă Magda Cârneci în cartea ei intitulată Arta anilor ’80 " Texte despre postmodernism: «O enormă însumare de citate vizuale de toate soiurile și de comentarii ale comentariilor vizuale pare să prefacă materialul istoriei artelor, stilurilor și gusturilor într-un depozit de obiecte găsite, într-un zăcământ de materie primă disponibil unor refolosiri și permutări nelimitate».
Bun cunoscător al acestor noi posibilități oferite de paradigma postmodernă în artele plastice, bun desenator și componist, interpret temerar și ironic al unor motive de kitsch sau bufonadă (în special la nivelul detaliului sugestiv), talentatul și experimentatul artist chișinăuian se află în posesia unui impunător arsenal de mijloace plastice pe care le utilizează cu precauție, evitând atât epatajul "de moment" al unor destăinuiri instantanee, cât și opțiunea anostă a unui hiperrealism întârziat sau al unui sociologism de conjunctură." (Constantin I. Ciobanu, Dr. hab. în studiul artelor)

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677