Filarmonica "Paul Constantinescu" din Ploiești sărbătorește 65 de ani de tradiție în promovarea și susținerea valorilor culturale. Vezi ce concerte sunt pregătite pentru tot parcursul stagiunii care începe pe 14 septembrie

05 Sep 2017 16:52
Filarmonica "Paul Constantinescu" din Ploiești sărbătorește în cadrul stagiunii de concerte 2017-2018 șaizeci și cinci de ani de tradiție în promovarea și susținerea valorilor culturale. Pe toată durata stagiunii aniversare vor avea loc evenimente de excepție înglobate în Festivalul "Zilele Filarmonicii 65", cu programe diverse, pentru toate categoriile de public: muzică simfonică, de jazz (de anul acesta Filarmonica ploieșteană este singura instituție de acest gen din țară care se mândrește cu un compartiment de jazz), muzică tradițională românească (Orchestra "Flacăra Prahovei" a Filarmonicii "Paul Constantinescu" este recunoscută în țară și peste hotare pentru calitatea instrumentiștilor și soliștilor săi).
Stagiunea se desfășoară, pentru prima dată, sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii și Identității Naționale și sub egida Districtului Rotary 2241 România " Moldova dar și a Ambasadelor Argentinei, Rusiei, Coreei de Sud, Italiei, Germaniei și Republicii Elene la București. Evenimentele se vor desfășura atât în sala Filarmonicii cât și în aer liber, spații neconvenționale: mall-uri, muzee, aer liber, școli, alte săli de concert din județ și din țară, totul cu scopul de a promova cultura națională. Nu vor lipsi parteneriatele cu alte instituții de cultură din Prahova (Teatrul "Toma Caragiu", Casa de Cultură "I. L. Caragiale"), din țară: colaborări cu Corul Regal, Corul Academic Radio în realizarea unor concerte vocal-simfonice extraordinare, anul acesta Filarmonica fiind cea care organizează la Ploiești împreună cu Asocația "Le Parnasse" " Franța Concursurile Internaționale de vioară și pian "Vatelot-Rampal" și respectiv "Steinway & Sons", evenimente unice în România și Europa de Est.
Deschiderea stagiunii cu numărul 65 este marcată de concertul organizat Joi, 14 septembrie 2017, în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu", cea mai importantă manifestare culturală ce se desfășoară în România. Concertul îi va avea ca soliști alături de orchestra simfonică și maestrul Radu Postăvaru pe câștigătorii ediției 2014 a Concursului Internațional "George Enescu" - secțiunea interpretare: Ștefan Tarara - vioară, Eun Sun Hong -violoncel și Josu de Solaun " pian.
Programul artistic, în întregime românesc, cuprinde lucrări din creația compozitorilor Paul Constantinescu și George Enescu. Prima parte a concertului va debuta cu "Nocturna" de George Enescu în interpretarea pianistului Josu de Solaun și va continua cu ultimul opus al lui Paul Constantinescu, "Triplul concert pentru vioară, violoncel și pian". În partea a doua, "Simfonia ploieșteană", singura lucrare de gen dedicată unui oraș și Filarmonicii ploieștene, va "ilustra" muzical viața Ploieștiului.
Biletele sunt disponibile atât online, pe www.festivalenescu.ro și www.filarmonicaploiesti.ro, cât și la Casa de Bilete a Filarmonicii "Paul Constantinescu" Ploiești și la Agentia Teatrală Ploiești.


16 decembrie 2017, data la care a avut loc primul concert al Filarmonicii ploieștene în urmă cu 65 de ani, va fi ziua în care Sala Coloanelor a Palatului Culturii din Ploiești va găzdui cel mai important eveniment al stagiunii aniverasare: "Balul Filarmonicii", unde vor fi prezente orchestra de muzică simfonică, populară și de jazz pentru un eveniment complex la care vor participa toate personalitățile artistice care de-a lungul timpului au consolidat prestigiul Filarmonicii "Paul Constantinescu", sponsorii și partenerii instituției.
Mari personalități ale muzicii culte se vor regăsi în programele stagiunii cu numărul 65: dirijorii: Walter Hilgers, fost tubist al Filarmonicii din Viena, care este și Director Artistic Onorific al Filarmonicii "Paul Constantinescu", Jin Wang, Jozseph Horvath ce se va afla la pupitrul orchestrei simfonice pentru punerea în scenă a operei "Nabucco" de G. Verdi în data de 10 mai 2018, Petre Sbârcea, Tiberiu Soare, Walker Alexander, câștigătorul medaliei "Elgar" în anul 2017, ce va închide stagiunea în 28 iunie 2018 cu lucrarea "Planetele" de G. Holst într-un concert extraodrinar, Vlad Vizireanu ce va dirija în data de 8 martie 2018 cantata scenică "Carmina Burana", una dintre cele mai impresionante lucrări ale istoriei muzicii, Radu Postăvaru, dirijorul permanent al orchestrei simfonice va prezenta un număr mare de lucrări din creația lui Richard Strauss, iar în 22 februarie 2018, alături de marele actor Marcel Iureș, Suitele "Peer Gynt" de Edvard Grieg.
Muzică de film, de divertisment, operă rock, concerte în care muzica se îmbină cu dansul precum cel din 1 martie 2018, intitulat "Classic meets Romanian", eveniment cu tradiție, în concepția dirijorului Vlad Mateescu, Concertele de Crăciun, Concertul Pascal, concertele care îl au ca solist pe Gabriel Croitoru ce deține vioara "Guarneri" care i-a aparținut lui George Enescu și nu în ultimul rând Festivalul de Jazz "Ploiești Jazz Festival" ce se desfășoară în perioada 22-26.11.2017 transformă Ploieștiul într-un centru cultural de excepție.
Pe toată durata stagiunii, Filarmonica ploieșteană va găzdui simpozioane, masterclass-uri, concerte-lecție, expoziții, lansări de carte și concerte realizate în parteneriat cu alte instituții de cultură din Prahova și din țară.
Filarmonica "Paul Constantinescu" din Ploiești câștigă tot mai mulți sponsori și parteneri care contribuie la dezvoltarea continuă a instituției și obținerea unui grad ridicat de profesionalism începând cu mijloacele și modalitățile de promovare ale evenimentelor, organizarea acestora și calitatea actului artistic.
La acest capitol, cel al promovării instituției și al recunoașterii sale internaționale se adaugă, începând cu această stagiune faptul că Filarmonica "Paul Constantinescu" dispune de un studio de înregistrări de dimensiuni mari, în care vor fi înregistrate cele mai importante concerte din stagiune și Festivalul de Jazz, având totodată posibilitatea de a îl pune la dispoziția orchestrelor, corurilor, formațiilor din țară și străinătate pentru înregistrări sub sigla Filarmonicii.
Toate evenimentele pe care Filarmonica "Paul Constatinescu" le va organiza în stagiunea aniversară cu numărul șaizeci și cinci au ca scop principal promovarea culturii și identității naționale prin susținerea unor concerte de excepție cu participarea unor mari personalități artistice.








COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677