Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti sărbătoreşte 65 de ani de tradiţie în promovarea şi susţinerea valorilor culturale. Vezi ce concerte sunt pregătite pentru tot parcursul stagiunii care începe pe 14 septembrie

05 Sep 2017 16:52
Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti sărbătoreşte în cadrul stagiunii de concerte 2017-2018 şaizeci şi cinci de ani de tradiţie în promovarea şi susţinerea valorilor culturale. Pe toată durata stagiunii aniversare vor avea loc evenimente de excepţie înglobate în Festivalul „Zilele Filarmonicii 65”, cu programe diverse, pentru toate categoriile de public: muzică simfonică, de jazz (de anul acesta Filarmonica ploieşteană este singura instituţie de acest gen din ţară care se mândreşte cu un compartiment de jazz), muzică tradiţională românească (Orchestra „Flacăra Prahovei” a Filarmonicii „Paul Constantinescu” este recunoscută în ţară şi peste hotare pentru calitatea instrumentiştilor şi soliştilor săi).
Stagiunea se desfășoară, pentru prima dată, sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii și Identității Naționale și sub egida Districtului Rotary 2241 România – Moldova dar și a Ambasadelor Argentinei, Rusiei, Coreei de Sud, Italiei, Germaniei şi Republicii Elene la București. Evenimentele se vor desfăşura atât în sala Filarmonicii cât şi în aer liber, spaţii neconvenţionale: mall-uri, muzee, aer liber, şcoli, alte săli de concert din judeţ şi din ţară, totul cu scopul de a promova cultura naţională. Nu vor lipsi parteneriatele cu alte instituţii de cultură din Prahova (Teatrul „Toma Caragiu”, Casa de Cultură „I. L. Caragiale”), din ţară: colaborări cu Corul Regal, Corul Academic Radio în realizarea unor concerte vocal-simfonice extraordinare, anul acesta Filarmonica fiind cea care organizează la Ploieşti împreună cu Asocaţia „Le Parnasse” – Franţa Concursurile Internaţionale de vioară şi pian „Vatelot-Rampal” şi respectiv „Steinway & Sons”, evenimente unice în România şi Europa de Est.
Deschiderea stagiunii cu numărul 65 este marcată de concertul organizat Joi, 14 septembrie 2017, în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, cea mai importantă manifestare culturală ce se desfăşoară în România. Concertul îi va avea ca solişti alături de orchestra simfonică şi maestrul Radu Postăvaru pe câştigătorii ediției 2014 a Concursului Internațional „George Enescu” - secțiunea interpretare: Ştefan Tarara - vioară, Eun Sun Hong -violoncel şi Josu de Solaun – pian.
Programul artistic, în întregime românesc, cuprinde lucrări din creația compozitorilor Paul Constantinescu şi George Enescu. Prima parte a concertului va debuta cu „Nocturna” de George Enescu în interpretarea pianistului Josu de Solaun şi va continua cu ultimul opus al lui Paul Constantinescu, „Triplul concert pentru vioară, violoncel şi pian”. În partea a doua, „Simfonia ploieşteană”, singura lucrare de gen dedicată unui oraş și Filarmonicii ploieștene, va "ilustra" muzical viața Ploieştiului.
Biletele sunt disponibile atât online, pe www.festivalenescu.ro şi www.filarmonicaploiesti.ro, cât şi la Casa de Bilete a Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploieşti şi la Agentia Teatrală Ploieşti.


16 decembrie 2017, data la care a avut loc primul concert al Filarmonicii ploieştene în urmă cu 65 de ani, va fi ziua în care Sala Coloanelor a Palatului Culturii din Ploieşti va găzdui cel mai important eveniment al stagiunii aniverasare: „Balul Filarmonicii”, unde vor fi prezente orchestra de muzică simfonică, populară şi de jazz pentru un eveniment complex la care vor participa toate personalităţile artistice care de-a lungul timpului au consolidat prestigiul Filarmonicii „Paul Constantinescu”, sponsorii şi partenerii instituţiei.
Mari personalităţi ale muzicii culte se vor regăsi în programele stagiunii cu numărul 65: dirijorii: Walter Hilgers, fost tubist al Filarmonicii din Viena, care este şi Director Artistic Onorific al Filarmonicii „Paul Constantinescu”, Jin Wang, Jozseph Horvath ce se va afla la pupitrul orchestrei simfonice pentru punerea în scenă a operei „Nabucco” de G. Verdi în data de 10 mai 2018, Petre Sbârcea, Tiberiu Soare, Walker Alexander, câştigătorul medaliei „Elgar” în anul 2017, ce va închide stagiunea în 28 iunie 2018 cu lucrarea „Planetele” de G. Holst într-un concert extraodrinar, Vlad Vizireanu ce va dirija în data de 8 martie 2018 cantata scenică „Carmina Burana”, una dintre cele mai impresionante lucrări ale istoriei muzicii, Radu Postăvaru, dirijorul permanent al orchestrei simfonice va prezenta un număr mare de lucrări din creaţia lui Richard Strauss, iar în 22 februarie 2018, alături de marele actor Marcel Iureş, Suitele „Peer Gynt” de Edvard Grieg.
Muzică de film, de divertisment, operă rock, concerte în care muzica se îmbină cu dansul precum cel din 1 martie 2018, intitulat „Classic meets Romanian”, eveniment cu tradiţie, în concepţia dirijorului Vlad Mateescu, Concertele de Crăciun, Concertul Pascal, concertele care îl au ca solist pe Gabriel Croitoru ce deţine vioara „Guarneri” care i-a aparţinut lui George Enescu şi nu în ultimul rând Festivalul de Jazz „Ploieşti Jazz Festival” ce se desfăşoară în perioada 22-26.11.2017 transformă Ploieştiul într-un centru cultural de excepţie.
Pe toată durata stagiunii, Filarmonica ploieşteană va găzdui simpozioane, masterclass-uri, concerte-lecţie, expoziţii, lansări de carte şi concerte realizate în parteneriat cu alte instituţii de cultură din Prahova şi din ţară.
Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti câştigă tot mai mulţi sponsori şi parteneri care contribuie la dezvoltarea continuă a instituţiei şi obţinerea unui grad ridicat de profesionalism începând cu mijloacele şi modalităţile de promovare ale evenimentelor, organizarea acestora şi calitatea actului artistic.
La acest capitol, cel al promovării instituţiei şi al recunoaşterii sale internaţionale se adaugă, începând cu această stagiune faptul că Filarmonica „Paul Constantinescu” dispune de un studio de înregistrări de dimensiuni mari, în care vor fi înregistrate cele mai importante concerte din stagiune și Festivalul de Jazz, având totodată posibilitatea de a îl pune la dispoziția orchestrelor, corurilor, formațiilor din țară și străinătate pentru înregistrări sub sigla Filarmonicii.
Toate evenimentele pe care Filarmonica „Paul Constatinescu” le va organiza în stagiunea aniversară cu numărul şaizeci şi cinci au ca scop principal promovarea culturii şi identităţii naţionale prin susţinerea unor concerte de excepţie cu participarea unor mari personalităţi artistice.
COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
La Poiana observ o activitate intensa a Primariei,Scolii si Bisericii.Inseamna ca acolo sunt oameni sufletisti si ospitalieri.Am sa vin vara asta o fuga din Spania.
Nu am avut niciun dubiu... Felicitări unui OM printre oameni! Din toată inima, felicitări domnului Primar VLAD OPREA care a schimbat fața orașului Sinaia din temelii! Bravo celui mai cald, sufletist, sociabil, bun gospodar și iubitor al locuitorilor și al orașului Sinaia! Vă suntem aproape și vă susținem astfel încât, umăr lângă umăr, pas lângă pas, să transformați Sinaia în cel mai frumos și înfloritor oraș din România. Cu toată prețuirea, o locuitoare mândră de primarul și orașul în care trăiește!
Și independent dacă era, tot el obținea cele mai multe voturi.
Sinaia redevine Perla Carpaților si Perla Europei! Felicitări Vlad Oprea!
Apreciez ca PMP promoveaza tinerii intelectuali ai acestui oras , in conducerea primariei Ploiesti Domnul Lector universitar Dragos Radulescu este persoana cea mai potrivită pentru aceasta functie! Ne trebuie un primar care sa vina cu un plan de dezvoltare a.orasului, modernizarea lui.La cat petrol s-a extras din subsolul judetului Prahova, ce venituri a adus la bugetul de stat, Ploiestiul trebuia sa aiba strazile pavate cu marmura! De gunoaie dragi ploiesteni, trebuie sa se ocupe sectia de gospodarie comunala a primariei.Sa fim si noi cu bun simt, sa iubim orasul , sa nu aruncam la intamplare gunoaiele pe strada sau in afara ghenelor de gunoi.Propun sa fie instituite amenzi pentru asociatiile de locatari si pentru cetatenii indisciplinati.Educatia face diferenta ! Doresc mult succes domnului candidat Dragos Rădulescu!
Curs valutar
EUR Euro 4.8744 0.0014
USD Dolarul SUA 4.1145 -0.0040
GBP Lira sterlina 5.3849 -0.0068
CHF Francul elvetian 4.5485 0.0089
XAU Gramul de aur 252.5738 -1.3923