Focar de pestă porcină, confirmat în Prahova. S-au luat primele măsuri!

10 Jul 2019 14:05
Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat în jud. Prahova, mai exact in satul Poinarii Rali din comuna Poienarii Burchii. Medicul veterinar din localitate a fost anunțat de un proprietar de porci că are un animal bolnav în gospodărie de aproximativ 120 kg și că, cu câteva zile înainte, i-a mai murit un porc pe care l-a îngropat singur. Pe lângă porcul bolnav proprietarul mai avea încă un animal sănătos. Medicul a recoltat probe de sânge pe care le-a trimis la laborator. Luni dimineață însă porcul bolnav a murit. Între timp proprietarul tăiase celălalt porc, fapt pentru care a fost și sancționat. Marți seara au venit rezultatele la analize si au iesit pozitive la peste porcina africană. Reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare consideră că sursa de îmbolnăvire a porcilor domestici au fost porcii mistreți din zonă. Asta în condițiile în care proprietarul respectiv își hrănea animalele cu lucernă unde aveau acces și animalele sălbatice. La fața locului au fost și Mădălina Lupea, prefectul județului Prahova, și Mihai Terecoasă, directorul Direcției Sanitar-Veterinare Prahova. Autoritățile au luat deja primele măsuri. A fost dezinfectată gospodăria în care s-a confirmat focarul de pestă porcină și s-au organizat filtre mobile la intrarea și ieșirea din localitate. Totodată a fost desemnate zonele de protecție și zonele de supraveghere în care s-a impus interdicția de sacrificare, transport și vânzare a porcilor. Zonele de protecție sunt cele la 3 km distanță față de focar și anume satele Poenarii Burchi, Poienarii Rali, Poenarii Vechi și Piorești din comuna Poenarii Burchii, satul Poienarii Apostoli din comuna Gorgota și localitățile Bălteni și Piscu din Ilfov. Asta în timp ce din zona de supraveghere, la 10 km față de focar, fac parte comunele Poienarii Burchii, Șirna, Puchenii Mari, Gorgota, Balta Doamnei și alte câteva localități din județele Ilfov și Dâmbovița.

Sursa foto: Prefectura Prahova

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Il cunosteam . Il cheama Gigi si sta in cartierul Zamora. Mergeam des cu familia in Busteni. Avea probleme. Divort , sanatate si cred ca " s a rezolvat". Dumnezeu sa il ierte.
Jeguri proaste . Pentru o durere simpla un om , o familie va fi tarata prin tribunale .Va fi penalizat acel om ca a parasit locul accidentului si va primi pedeapsa cu suspendare daca nu are antecedente . Romanii nu stiu asta de imbecili ce sunt si traiesc pe alta planeta , comunista si jegoasa cu placerea de a-si face rau unul altuia . Acel om va fi patat toata viata , poate pierde si locul de munca pentru o asistenta proasta . . Nu mai aveti creiere deloc cacu sunt in telefoane si gadgeturi
Doresc programare pentru schimbare CI azi, 21.01.2020
se vede clar ca soferul nici nu a simtit ca prostul ala cu caruta a intrat ca tampitul in camion,vinovat e caruta suta la suta
Cei de la HidroPh au asteptat sa se colmateze captarea ca sa intervina? Orice captare se verifica si se curata zilnic, nu astepti ca sa lasi locuinte, case de vacanta, pensiuni, hoteluri fara apa(este a patra zi) si implicit fara turisti. Nepasarea, nesimtirea e la cote alarmante la Hidro. Cine acopera pagubele produse celor de mai sus? Sa nu mai vorbim de disconfortul creat tuturor. Macar sa fi avut bunul simt sa-si ceara scuze si fi dus apa cu cisterna locuitorilor afectati.
Curs valutar
EUR Euro 4.7798 0.0008
USD Dolarul SUA 4.3348 0.0247
GBP Lira sterlina 5.6747 0.0161
CHF Francul elvetian 4.4707 0.0220
XAU Gramul de aur 220.9342 5.5491