Focar de pestă porcină, confirmat în Prahova. S-au luat primele măsuri!

10 Jul 2019 14:05
Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat în jud. Prahova, mai exact in satul Poinarii Rali din comuna Poienarii Burchii. Medicul veterinar din localitate a fost anunțat de un proprietar de porci că are un animal bolnav în gospodărie de aproximativ 120 kg și că, cu câteva zile înainte, i-a mai murit un porc pe care l-a îngropat singur. Pe lângă porcul bolnav proprietarul mai avea încă un animal sănătos. Medicul a recoltat probe de sânge pe care le-a trimis la laborator. Luni dimineață însă porcul bolnav a murit. Între timp proprietarul tăiase celălalt porc, fapt pentru care a fost și sancționat. Marți seara au venit rezultatele la analize si au iesit pozitive la peste porcina africană. Reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare consideră că sursa de îmbolnăvire a porcilor domestici au fost porcii mistreți din zonă. Asta în condițiile în care proprietarul respectiv își hrănea animalele cu lucernă unde aveau acces și animalele sălbatice. La fața locului au fost și Mădălina Lupea, prefectul județului Prahova, și Mihai Terecoasă, directorul Direcției Sanitar-Veterinare Prahova. Autoritățile au luat deja primele măsuri. A fost dezinfectată gospodăria în care s-a confirmat focarul de pestă porcină și s-au organizat filtre mobile la intrarea și ieșirea din localitate. Totodată a fost desemnate zonele de protecție și zonele de supraveghere în care s-a impus interdicția de sacrificare, transport și vânzare a porcilor. Zonele de protecție sunt cele la 3 km distanță față de focar și anume satele Poenarii Burchi, Poienarii Rali, Poenarii Vechi și Piorești din comuna Poenarii Burchii, satul Poienarii Apostoli din comuna Gorgota și localitățile Bălteni și Piscu din Ilfov. Asta în timp ce din zona de supraveghere, la 10 km față de focar, fac parte comunele Poienarii Burchii, Șirna, Puchenii Mari, Gorgota, Balta Doamnei și alte câteva localități din județele Ilfov și Dâmbovița.

Sursa foto: Prefectura Prahova

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677