FOTO: Noutăți în sistemul de învățământ din Comarnic, la început de an școlar

14 Sep 2021 17:00
Septembrie 2021. După un an și jumătate trist și dificil, după nenumărate restricții cauzate de pandemia de coronavirus, la Comarnic se aud din nou râsete de copii.
Elevii au pășit, sfioși, din nou, pragul sălii de clasă, emoționați nevoie mare de revederea colegilor, a dascălilor, a școlii. S-au îmbrățișat, deși nu era „voie”, dar cine suntem noi să cântărim ce „atârnă” mai greu: sănătatea psihică a copilului sau cea fizică a acestuia? Pentru că, în definitiv, tot de sănătatea lui este vorba. Spre deosebire de anul trecut, acum părinții i-au putut însoți în curtea unităților de învățământ, să le fie alături în acest moment important. Iar liniștea tuturor a fost ceva mai mare decât în anul critic 2020.
La Comarnic s-au organizat festivități de deschidere a anului școlar 2021-2022 în toate unitățile școlare ale orașului, ocazie cu care a fost inaugurat și cel mai mare proiect de reabilitare a unei unități de învățământ din ultimii ani: consolidarea și modernizarea localului II al Liceului „Simion Stolnicu” din Comarnic. Trei ani au durat lucrările, dar așteptarea a meritat. Săptămâna aceasta elevii și învățătorii lor au primit în dar de început de an o școală nouă, doar a lor, unde pot învăța în siguranță și confort. Cu săli de clasă frumos mobilate, cu laboratoare bine dotate și un generos spațiu verde.
Tot ca o noutate pentru sistemul de învățământ din localitate, anul acesta a fost organizat în premieră la Comarnic proiectul „Primul Clopoțel, primul ghiozdan”, prin intermediul căruia fiecare copil care a început clasa pregătitoare, trecând astfel pentru prima oară pragul unei săli de clasă, a primit în dar un pachet simpatic ambalat, cu rechizite și ghiozdănel, produse atât de necesare pentru un boboc într-ale învățăturii. Elevii au fost plăcut impresionați, iar pentru părinți, gestul a venit ca un real ajutor financiar la început de an școlar plin de cheltuieli și comisioane. Proiectul a fost realizat de Primăria Comarnic și aprobat de Consiliul Local al orașului.
Pentru moment, școlile din Comarnic încep activitatea în scenariu verde, s-au luat toate măsurile de siguranță pentru evitarea îmbolnăvirilor de Covid-19 pe raza unităților de învățământ, deși se cunoaște din experiența anilor trecuți că școala a fost mediul cel mai sigur pentru copii, din punct de vedere al normelor de protecție sanitară luate în comunitate.
Rămâne de văzut cum vor decurge aceste prime săptămâni din toamna școlarilor comărniceni și ce măsuri vor lua autoritățile naționale în cazul în care numărul îmbolnăvirilor cu varianta Delta a coronavirusului va continua să crească. Un lucru este cert, însă: toți actorii principali ai sistemului educațional - elevi, dascăli, părinți – își doresc ore cu prezență fizică la școală. Dar cine să mai țină cont de nevoile lor?
Alina Bunghez

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Felicitari! Nu stiam ca exista așa ceva in comună. Respect domnule Marian Stan pe care va stiu de ,, domnul invatator " si domnule Ioan Sorin Petre
Sincere felicitări domnului PRIMAR si a echipei sale!!!
L-am întâlnit și eu azi, și nu amenința pe nimeni, era destul de pașnic. Mi-a făcut impresia ca se joaca. Nu făcea obiectul unui anunț la 112
Baiatul era sarac si lucra pentru Catalin Marin zis Lupu.Avea o familie numeroasa si trebuia sa isi intretina fratii
Mi-am petrecut copilăria pe Str Badea Cartan din Câmpina. Acest nume îmi amintește de lucruri minunate pe care nu le voi m-ai trăi niciodată! Dumnezeu să-l odihnească în pace pe acest înaintaș al românilor!
Curs valutar
EUR Euro 4.9481 0.0008
USD Dolarul SUA 4.2275 0.0276
GBP Lira sterlina 5.7761 -0.0119
CHF Francul elvetian 4.5341 0.0032
XAU Gramul de aur 239.0731 0.4705