INEDIT: Poveștile costumului popular românesc, la Breaza

23 Jun 2017 17:41
INEDIT: Poveștile costumului popular românesc, la Breaza
Pe 24 Iunie 2017 - dată ce marchează nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoarea de Sânziene și ZIUA Universală a IEI-sărbătorim portul național și tradițiile strămoșești.
Mâine, între orele 10 și 14, Centrul de informare si promovare turistica Breaza, vă invită să umblati in lada de zestre, să vă îmbrăcați în costumele populare autentice și să veniti Centrul de Informare turistică Breaza pentru a spune povestea fiecărui costum.

" Bucuria pe care o ai atunci când îmbraci un costum popular vechi, autentic, tradițional , te face să te simți protejat , asemenea unei armuri sufletești. Vom căuta împreună să aflăm poveștile fiecărui costum în parte și să găsim adevărurile dintr-o lume care astăzi e destul de departe de sufletul nostru modern. Purtați în această zi de sărbătoare ii cusute cu simboluri solare cusute cu fir roșu , cum ar fi vestita „roată” de Breaza, care vorbește despre căldura soarelui , dătătoare de viață și generatoare de belșug dar și despre ciclul vieții. Purtați cununi și cingători făcute din flori cu miros de Rai: Sânzienele. Vă apără de dureri și vă fac drăgăstoase. Cingătorile sunt purtate peste zi, iar seara sunt puse la uscat pentru leacuri și cosmetice. Cununile se pun pe casă, fiecare membru al familiei are cununa lui", îndeamnă organizatorii
În plus, va fi și o expoziție de goblenuri cusute cu drag de bunici, dar si de tinere fete care iubesc acestă artă.

foto: Centrul de informare si promovare turistica Breaza

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Apreciez ca PMP promoveaza tinerii intelectuali ai acestui oras , in conducerea primariei Ploiesti Domnul Lector universitar Dragos Radulescu este persoana cea mai potrivită pentru aceasta functie! Ne trebuie un primar care sa vina cu un plan de dezvoltare a.orasului, modernizarea lui.La cat petrol s-a extras din subsolul judetului Prahova, ce venituri a adus la bugetul de stat, Ploiestiul trebuia sa aiba strazile pavate cu marmura! De gunoaie dragi ploiesteni, trebuie sa se ocupe sectia de gospodarie comunala a primariei.Sa fim si noi cu bun simt, sa iubim orasul , sa nu aruncam la intamplare gunoaiele pe strada sau in afara ghenelor de gunoi.Propun sa fie instituite amenzi pentru asociatiile de locatari si pentru cetatenii indisciplinati.Educatia face diferenta ! Doresc mult succes domnului candidat Dragos Rădulescu!
Nu e mare deranj ca, o dată pe zi, să vină cu o cisternă şi să spele. Prezenţa porumbeilor, în afară de faptul că este o imagine încântătoare, este şi un semn că oraşul este încă sănătos, cu toată poluarea care îl opresează. Nu condamnaţi porumbeii, ci nepăsarea!
Dar apa calda in scoala cand o sa asigurati? Sc. Emil Palade din vest nu are apa calda, nici la scoala nici la gradinita.
Acesta este tatal meu !💞🤗*
Ăsta e tatăl meu🤗❤️
Curs valutar
EUR Euro 4.8590 0.0007
USD Dolarul SUA 4.1404 0.0180
GBP Lira sterlina 5.2910 -0.0027
CHF Francul elvetian 4.5183 0.0126
XAU Gramul de aur 253.3349 -2.4627