INTERVIU EXCLUSIV/ Elevi cu media 10 la bac - Bianca: “Am fost socata, nu am îndraznit sa-mi fixez media 10 ca obiectiv, nu parea tangibil, mai ales în perspectiva evenimentelor acestui an”

30 Jun 2020 21:38
INTERVIU EXCLUSIV/ Elevi cu media 10 la bac - Bianca: “Am fost socata, nu am îndraznit sa-mi fixez media 10 ca obiectiv, nu parea tangibil, mai ales în perspectiva evenimentelor acestui an”
Bianca Bălănescu, absolventa a Colegiului Național "Ion Luca Caragiale" Ploiesti, la profilul filologie bilingv engleză, se numără printre elevii care au obtinut media 10 la bacalaureat. Bianca ne-a răspuns la întrebările noastre legate de experiența prin care a trecut recent:

1.Cum ai reușit performanța de a obține media 10 la Bacalaureat?
Nu am vreo rețetă pentru media 10 în bac, nu a fost ceva la care m-am așteptat. Rezultatul acesta este o sumă de factori: mi-au plăcut disciplinele la care am dat examen, am avut sprijinul unor profesori minunați și m-am folosit mult și de capacitățile mele de autodidactă.

2.Ce reacție ai avut când ai văzut rezultatele?
Am fost șocată, nu am îndrăznit să-mi fixez media 10 ca obiectiv, nu părea tangibil, mai ales în perspectiva evenimentelor acestui an. A fost o totală surpriză și încă nu mă pot obișnui cu vestea, o avalanșă de fericire.

3.Cât timp ți-a ocupat pregătirea pentru examen? Ai făcut și pregătire suplimentară? Ai avut timp și de distracție anul acesta?
Pentru bacalaureat m-am pregătit aproape tot anul, cu o pauză de aproximativ o lună în timpul carantinei, dar nu a fost la un ritm constant, ultimele două săptămâni au contat cel mai mult cred, atunci am muncit mai intens. Am făcut meditații ca să compensez în locurile în care simțeam că școala nu-mi oferă destul, dar am făcut la o singură disciplină. Distracția a fost mereu o parte importantă pentru mine și rareori am zis "nu" la petreceri ori ieșiri în oraș, le-am privit mereu ca ocazii de a mă deconecta când stresul devenea copleșitor.

4.Cum te-a afectat perioada în care orele s-au ținut online?
Faptul că școala s-a terminat așa de abrupt și așa de devreme m-a afectat foarte tare, am abandonat studiul la începutul carantinei și ulterior mi-am găsit cu greu motivația. M-am simțit brusc singură în călătoria asta și, lăsând la o parte anularea banchetului ori a ceremoniei de absolvire, cel mai trist mi s-a părut că nu mi-am mai avut în jur colegii, fiindca prezența lor îmi amintea că nu doar eu sunt stresată ori că nu doar eu am zile proaste.

5.Cum te-a încurajat familia?
Părinții m-au ajutat fiindcă îmi transmiteau că au încredere în mine, nu au insistat asupra mea cu îndemnuri la învățat ori cu prea multe întrebări, mi-au dat absolută libertate să îmi organizez timpul cum vreau.

6.În liceu, ai fost și la olimpiade, concursuri? Ce rezultate ai obținut de-a lungul timpului?
Am fost la olimpiada de istorie aproape în fiecare an, cel mai bun rezultat pe care l-am obținut a fost premiul doi la județ. Am fost și la Olimpiada Lectura ca Abilitate de Viață, un concurs de suflet, la care încurajez toți elevii de liceu să participe, indiferent de profil, unde am luat mereu premiul trei ori mențiune. Am activat și în clubul de dezbateri academice al școlii și simt că asta a avut un mare aport în dezvoltarea mea.

7.La ce facultate îți dorești să fii admis/admisă? De ce?
La facultate m-am gândit încă dintr-a 10-a și am petrecut foarte mult timp încercând să găsesc ceva potrivit pentru mine. Încă oscilez între Sociologie și Relații Internaționale și Studii Europene, ambele în cadrul Universității București.

8.Te-ai gândit deja si la o eventuală carieră? În ce domeniu ti-ar plăcea să lucrezi?
Despre carieră, cred că mi-ar plăcea să am un parcurs lung în învățământul superior și să lucrez în cercetare, să fiu un autor poate ori să fiu profesor.

9.Pe viitor, vrei să rămâi în țară sau să pleci în străinătate?
În viitor, plănuiesc să aplic pentru un program Erasmus și să fac un an de facultate într-o universitate din afară, revenind apoi în țară. Nu am vreun gând să mă stabilesc în străinătate, dar îmi doresc să experimentez viața academică/profesională și în alte țări.

10.Ce sfaturi ai pentru cei care vor da în anii viitor bac-ul?
I-aș sfătui pe cei care încep a 12-a în toamnă să nu ia pe umeri din prima clipă stresul acestui examen, să muncească constant în propriul ritm și să încerce să găsească plăcere în ceea ce învață. Ultimul an de liceu este foarte prețios și este păcat să nu te bucuri de el de teama unor examene despre care vor uita imediat ce le-au dat.

11.Cum îți vei petrece vacanța de vară după ce vei afla și rezultatele admiterii la facultate? Ți-ai făcut planuri?
În vacanța de vară plănuiesc să călătoresc prin țară, prin orașele importante. Faptul că și elevii beneficiază acum de gratuitate la mersul cu trenul mă bucură foarte mult și abia aștept să mă folosesc de acest avantaj.

Echipa prahova-news.ro o felicită pe Bianca și urează succes în continuare!


COMENTARII

64x64

Neacsu doina

Felicitari

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Felicitari
Felicitari.Va asteptam si la Campina
Felicitari Primarului si celor implicati in realizarea HELIOPORTULUI! Sant din Sinaia, nascuta in acest oras cu parinti din acest oras, si ma bucur pentru orice realizare pentru Sinaia! Dumnezeu sa binecuvanteze acest oras si locuitorii sai!
Buna ziua!De ce se acordă acest ajutor numai părinților cu copii pana la 6 ani,copiii pana la 8 -9 ani,pot ramane singuri in casa?Multumesc!
Traiesc in UK si sunt uimit de modul incare se preda in scoli.La noi de ce nu se poate? Aptitudinile unui copil se vad clar din primii ani de scoala.Acesti copii trebuiesc intreptati catre acestea si vor fi buni profesionisti in ceea ce fac.In RO toti elevii trebuie sa invete,sa invete ,sa invete ! Degeaba bagi mate-fizica in acel copil sau..si alte materii daca acelui copil nu-i place ! Parerea mea!
Curs valutar
EUR Euro 4.8430 0.0007
USD Dolarul SUA 4.2615 -0.0173
GBP Lira sterlina 5.3361 -0.0571
CHF Francul elvetian 4.5370 -0.0057
XAU Gramul de aur 246.6921 -2.2210