INTERVIU EXCLUSIV - Elevi prahoveni de 10 - Anto: "Nota 10 la ambele materii a fost un obiectiv pe care mi l-am asumat şi pentru care m-am pregătit constant"

19 Oct 2018 08:26
Prahova-news.ro continuă seria interviurilor cu elevii de zece ai județului. Vi-l prezentăm astăzi pe Antoniu-Ștefan Merlă, absolvent al gimnaziului la Colegiul Național Mihai Viteazul din Ploiești, care a reușit performanță, alături de alți nouă elevi din Prahova, să obțină media 10 la sesiunea 2017 a Evaluării Naționale. L-am rugat pe Antoniu să-și facă, pentru început, o scurtă caracterizare. Iată ce spune despre el:

“Numele meu este Merlă Antoniu-Ştefan, Anto pentru prietenii mei. Am absolvit gimnaziul la Colegiul Naţional ,,Mihai Viteazul”, Ploieşti. Sunt o persoană conștiincioasă, organizată, creativă. Dintre pasiunile mele pot enumera: matematica, informatica, astrofizica, lingvistica. Sunt un săgetător ambiţios, îmi place să experimentez, să-mi depăşesc limitele, să am mult curaj şi încredere în mine. Consider că important este să fiu împăcat eu cu mine, să fiu conştient de lipsuri şi să încerc să le acopăr. Îmi place să citesc, îmi plac foarte mult călătoriile şi timpul pe care îl petrec cu prietenii. Îmi iubesc părinţii, ei sunt tot ce am mai bun, îmi respect profesorii pentru că mi-au dăruit din lumea dumnealor, înfrumuseţând-o şi pe a mea. Doresc să le mulţumesc din suflet celor care m-au susţinut încă de la început, iar acelora care au crezut în mine, le mulţumesc în mod special.”

1. Cum ai reușit performanța de a obține media 10 la Evaluarea Națională?
Dat fiind faptul că a obţine nota 10 la ambele probe a fost un obiectiv pe care mi l-am asumat, m-am pregătit şi am alocat zilnic timp pentru realizarea acestuia. De asemenea, un sprijin extrem de preţios l-am primit de la domnii mei profesori care, pe lângă informaţii, m-au motivat şi mi-au ,,cultivat” dorinţa de a obţine performanţă în tot ceea ce îmi propun... concursuri, examene, viaţă. Iau în considerare, desigur, şi ,,mobilizarea” din partea familiei mele ca factor în obţinerea succesului meu la Evaluarea Naţională.

2. Te așteptai să iei note maxime la ambele materii? La ce ți-a fost teamă?
Da! Nota 10 la ambele materii a fost un obiectiv pe care mi l-am asumat şi pentru care m-am pregătit constant, după cum am precizat anterior. Subiectele la ambele probe mi s-au părut uşoare poate şi pentru că, în urma participării la concursuri, am învăţat să-mi stăpânesc emoţiile şi să mă autoevaluez corect.

3. Cât timp ți-a ocupat pregătirea pentru examen? Ai făcut și pregătire suplimentară? Ai avut timp și de distracție anul acesta?
Sincer, nu pot să spun că am suplimentat, special în acest an şcolar, timpul alocat studiului, ritmul fiind acelaşi pe întregul meu parcurs şcolar. În ceea ce priveşte pregătirea suplimentară, da, m-am pregătit atunci când am simţit nevoia. Prin urmare, şi timpul alocat relaxării și distracţiei a fost acelaşi.

4. Cum te-a încurajat familia?
Părinţii mi-au fost alături şi au avut încredere în mine din totdeauna.


5. În gimnaziu, ai fost și la olimpiade, concursuri? Ce rezultate ai obținut de-a lungul timpului?
Am fost preocupat să-mi verific nivelul de cunoştinţe, tocmai de aceea, am participat la olimpiade şi concursuri şcolare la care am obţinut premii şi menţiuni:

în clasa a V-a:
 premiul I la faza judeţeană a Olimpiadei naţionale de matematică, calificat la etapa naţională;
 premiul al II-lea la etapa judeţeană a Olimpiadei Limbă, Literatură şi Comunicare „George Călinescu”;
 premiul al II-lea la etapa judeţeană a Concursului Naţional „Cultură şi spiritualitate românească”;
 premiul I la Concursul Interjudeţean de Matematică „Regalul Generaţiei XXI”;
 premiul al III-lea la Concursul Interjudeţean de Matematică „Micul Arhimede”;
 premiul al III-lea la Concursul Naţional de Matematică „Lumina Math”.

în clasa a VI-a:
 premiul al II-lea la etapa judeţeană a Concursului Naţional „Alege este dreptul tău”;
 premiul I la Concursul Naţional de Poezie Ludică;
 premiul al II-lea la Concursul Interjudeţean de Matematică „Grigore Moisil”;
 menţiune la etapa judeţeană a Olimpiadei de Lingvistică;
 menţiune la Concursul ,,Cangurul Lingvist”, secţiunea ,,Poveştile Cangurului”.

în clasa a VII-a:
 premiul I la etapa judeţeană a Olimpiadei de Lingvistică - calificat la etapa naţională;
 premiul al II-lea la etapa judeţeană a Concursului Naţional de Competenţă şi Performanţă Comper - Comunicare;
 premiul al III-lea la Concursul Naţional de Fizică PHI;
 premiul al III-lea la Concursul Naţional de Competenţă şi Performanţă Comper – Comunicare, etapa naţională;
 menţiune la Concursul Interjudeţean de Matematică ,,Cristian S. Calude”.

în clasa a VIII-a:
 premiul I la etapa judeţeană a Olimpiadei de Istorie;
 premiul al II-lea la etapa judeţeană a Olimpiadei de Lingvistică;
 premiul al III-lea la etapa judeţeană a Concursului ,,Noi şi chimia”;
 menţiune la Concursul Naţional de Fizică PHI;
 menţiune la Concursul de Matematică ,,Discipolii lui Lazăr”.


6. La ce liceu îți dorești să fii admis/admisă? De ce?
Îmi doresc să fiu admis la Colegiul Naţional ,,Mihai Viteazul”, Ploieşti pentru că, în continuare, îmi doresc să acumulez cât mai multe cunoştinţe şi, în plus, să mă pregătesc pentru performanţă. Aici simt că am mediul prielnic pentru realizarea acestor două obiective. Argumentele care stau la baza acestor afirmaţii sunt domnii mei profesori care ne susţin tot timpul şi ne încurajează pentru obţinerea performanţei şi foştii mei colegi pe care vreau să-i am alături şi în etapa următoare.


7. Ce profil vrei să urmezi mai departe?
Vreau să urmez profilul real, specializarea matematică-informatică.

8. Te-ai gândit deja la o eventuală carieră? În ce domeniu ti-ar plăcea să lucrezi?
Până în acest moment, nu m-am decis pentru o carieră anume. M-am gândit şi mi-ar plăcea să dezvolt o carieră în domeniul IT.

9. Pe viitor, vrei să rămâi în țară sau să pleci în străinătate?
După absolvirea liceului doresc să studiez în străinătate.

10. Ce sfaturi ai pentru cei care vor da în anii viitor Evaluarea Națională?
Îi sfătuiesc pe cei care vor susține în anii viitori Evaluarea Naţională să se pregătească temeinic şi, foarte important, să-şi dorească să obţină aceste rezultate.


11. Cum îți vei petrece vacanța de vară după ce vei afla și rezultatele admiterii la liceu? Ți-ai făcut planuri?
După ce voi afla rezultatul admiterii la liceu, o să înceapă şi pentru mine vacanţa, pe care o să mi-o petrec la fel ca şi pe celelalte. Prima parte este destinată vacanţei cu părinţii, după care voi merge în tabere cu prietenii. Nu voi renunţa, desigur, nici la timpul pe care o să-l aloc studiului.

Am avut câteva întrebări și pentru părinții lui Antoniu care, după cum ne-a spus și el, au fost alături şi au avut încredere în el mereu.

1. Sunteți mândri de performanța lui Antoniu?
Orice părinte este mândru de copilul lui. Bineînţeles că suntem mândri de rezultatele obţinute la Evaluarea Naţională şi de media de admitere. În mod special, apreciem seriozitatea, ambiția şi dorinţa lui de cunoaştere, manifestate încă din primii lui ani de viață şi îl susţinem în toate alegerile şi demersurile sale. Noi îl felicităm şi, în acelaşi timp, dorim să transmitem felicitări tuturor copiilor cu rezultate deosebite, precum şi dascălilor care i-au pregătit pe aceştia!

2. Ce rol ați avut în obținerea acestei performanțe? Cum veți recompensa această performanță?
Rezultatele obţinute le privim ca pe un obiectiv asumat şi concretizat. Aşa cum s-a întâmplat și până acum, se va bucura de o recompensă pe măsura muncii și a dorinței sale.


3. Vă veți implica în alegerile copilului, în viitor?
Am fost şi vom fi alături de Anto în toate deciziile importante. Atunci când situaţia o va impune, îl vom sprijini cu sfaturi din experienţele noastre, menite să-i faciliteze o decizie justă.

Echipa prahova-news.ro îl felicită pe Anto și îi urează succes în continuare!

COMENTARII

64x64

Angela Gheorghe

AVEM ŞI COPII FOARTE TALENTATI, PĂCAT CĂ ACEŞTI COPII SUNT UITAŢI DE SOCIETATEA ROMÂNĂ. EI DAU EXEMPLU CE ESTE RĂU DESPRE ROMÂNIA. AVEM COPII ŞI ADULŢI CARE AU FĂCUT PERFORMANŢĂ, ATÂT SPORTIV CÂT ŞI EDUCATIV.... EUROPA ŞI ALTE ŢĂRI SPUN NUMAI LUCRURI RELE DESPRE ROMÂNIA, VENITI ÎN ROMÂNIA ŞI VEDEŢI CĂ AVEM ŞI OAMENI DE EXCELENTĂ ÎN TOATE DOMENIILE... UN PROVERB DIN POPOR: "PĂDURI FĂRĂ USCATURI NU EXISTĂ!"

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Sunt multi care nu fac stop-ul aici...din stop il face cedeaza...e trist ce vad mai mereu...odata ce e un semn trebuie respectat atat pt tine cat si pt ceilanti.
APA NOVA ,sa faca bine ca sa deschida si vana de la CRANGUL LUI BOD care se afla linga podul de pe CENTURA DE VEST Ploiesti si anume cea care merge la statia de langa PODUL INALT VEST ,sau cea de la intersectia Soseaua Vestului -Republici unde sunt vanele principale de legatura ,ca eu cand iam intrebat daca pica CRANGUL LUI BOD au zis ca deschide vanele de la INEL TREI BRAZI ptr alimentarea VESTULUI
Mafia lucreaza
cu banii aștia imi cumpar un cal
puteti contacta la nr multumemsde telefon 0731814289
Curs valutar
EUR Euro 4.6658 -0.0009
USD Dolarul SUA 4.0493 0.0134
GBP Lira sterlina 5.3102 0.0065
CHF Francul elvetian 4.0769 0.0085
XAU Gramul de aur 159.3087 0.1231