INTERVIU EXCLUSIV - Elevi prahoveni de 10 " Ioana: "Sunt o fire energica si ambitioasa, care, de cele mai multe ori, reuseste in tot ceea ce-si propune. Anul acesta am muncit foarte mult "

21 Jun 2018 15:31
Printre elevii care au obținut notă maximă la ambele probe ale Evaluării Naționale se numără și Ioana-Alexia Enescu, absolventă a gimnaziului la Colegiul Național "Nicolae Iorga" din Vălenii de Munte. Înainte să ne respundă la întrebări, am rugat-o pe Ioana să-și facă o scurtă descriere:
"Sincer, nu sunt foarte multe de spus despre mine. Sunt o fire energica si ambitioasa, care, de cele mai multe ori, reuseste in tot ceea ce-si propune. Atunci cand ma aflu intr-o situatie mai grea, imi place sa o depasesc cu zambetul pe buze, demonstrandu-mi caracterul puternic. In opinia mea, nu intotdeauna lucrurile trebuie abordate intr-o maniera serioasa. De asemenea, nu ma dau inapoi de la invatat, deoarece sunt constienta ca mereu va trebui sa fac acest lucru daca imi doresc un viitor stralucit."

1. Cum ai reușit performanța de a obține media 10 la Evaluarea Națională?
Anul acesta am muncit foarte mult. Spre deosebire de celelalte clase, anul acesta am fost mai motivata si mai ambitioasa in ceea ce priveste scoala si rezultatele mele. Stiam ca va fi destul de greu, insa, pana la urma, am reusit sa-mi ating scopul propus inca din clasa a VII-a.
2. Te așteptai să iei note maxime la ambele materii? La ce ți-a fost teamă?
Inca de cand am iesit din sala de examen, stiam ca am facut destul de bine si ca as fi putut obtine chiar nota maxima . Insa, am incercat sa nu ma astept la 10, pentru a nu fi dezamagita la primirea rezultatelor. Cred ca cel mai frica mi-a fost la limba romana, doarece la literatura este totul interpretabil. Ma tot gandeam ca, poate, profesorilor care aveau sa-mi corecteze lucrarea nu le vor placea atat de mult compunerile mele. In schimb, la matematica, am fost ceva mai relaxata. Imediat cum a aparut baremul, m-am corectat si am realizat ca facusem totul bine.
3. Cât timp ți-a ocupat pregătirea pentru examen? Ai făcut și pregătire suplimentară? Ai avut timp și de distracție anul acesta?
Pregatirea pentru examen mi-a ocupat aproape tot anul scolar. Saptamana de saptamana am fost la meditatii, iar in fiecare weekend eram ocupata cu temele. Pe langa toate acestea, am avut ceva timp si pentru distractie, nu m-am concentrat chiar tot timpul pe invatat, deoarece mai aveam nevoie si de cate o pauza. Am putut iesi cu prietenii afara, nimeni nu mi-a interzis acest lucru.

4. Cum te-a încurajat familia?
Suportul familiei a fost cel mai important pentru mine anul acesta. Au existat momente, mai ales in ultimele saptamani pana in examen, cand eram atat de ingrijorata ca nu voi lua note mari incat incepeam sa ma plang cu fiecare ocazie. Astfel, familia m-a incurajat, spunanadu-mi ca nu se va intampla nimic grav daca nu voi lua note chiar atat de mari pe cat imi doream. In plus, nu mi-au restrictionat accesul la internet sau la televizor.


5. În gimnaziu, ai fost și la olimpiade, concursuri? Ce rezultate ai obținut de-a lungul timpului?
Da, am participat la diferite olimpiade si concursuri scolare. In clasa a V-a am luat premiul al II-lea la un concurs national de TIC. Apoi, in clasa a VI-a am obtinut premiul al II-lea la Concursul Ntional de Fizica PHI, premiul al II-lea la Olimpiada de Fizica , mentiune la Olimpiada de Limba si Literatura Romana si mentiune la Olimpiada de Matematica. In clasa a VII-a a luat premiul al III-lea la Concursul National de Fizica PHI, premiul al II-lea la Olimpiada de Limba si Literatura Romana , mentiune la Olimpiada de Biologie, mentiune la Olimpiada de Matematica si mentiune la Concursul National de Chimie "Raluca Ripan ". In clasa a VIII-a nu am mai participat la atat de multe olimpiade si concursuri, concentrandu-ma mai mult pe examen. Astfel, am obtinut mentiune la Concursul Natioanl de Fizica PHI si mentiune la Olimpiada de Limba si Literatura Romana.

6. La ce liceu îți dorești să fii admis/admisă? De ce?
Imi doresc sa fiu admisa la Colegiul National "Nicolae Iorga" din Valenii de Munte, orasul in care locuiesc, deoarece deja stiu ce inseamna a fi elev al acestei institutii de invatamant si deja cunosc mare parte din colectivul profesoral. In plus, imi place modul in care se preda si atitudinea profesorilor atat la ore, cat si in timpul activitatilor de alta natura.
7. Ce profil vrei să urmezi mai departe?
Vreau sa urmez profilul matematica-informatica , deoarece de aici pot aplica la orice facultate imi doresc . In schimb, de la celelalte profiluri este mai greu.
8. Te-ai gândit deja la o eventuală carieră? În ce domeniu ti-ar plăcea să lucrezi?
Da, m-am gandit. De ceva timp imi doresc sa devin avocat sau judecator, insa inca nu sunt complet hotarata. Cert este ca vreau sa urmez Facultatea de Drept.

9. Pe viitor, vrei să rămâi în țară sau să pleci în străinătate?
Sincer, inca nu stiu. Desi plecarea in strainatate este o idee care ma incanta, este foarte greu sa-ti parasesti tara si sa incepi sa traiesti printre straini.

10. Ce sfaturi ai pentru cei care vor da în anii viitorI Evaluarea Națională?
Sfatul meu pentru generatiile viitoare este sa munceasca foarte mult si sa nu renunte usor. Daca vor cu adevarat sa intre la un liceu bun, trebuie sa lucreze foarte mult pentru a obtine un rezultat remarcabil.
11. Cum îți vei petrece vacanța de vară după ce vei afla și rezultatele admiterii la liceu? Ți-ai făcut planuri?
Mi-as dori foarte mult sa plec intr-o vacanta in strainatate, unde sa ma relaxez si sa ma odihnesc asa cum se cuvine, dupa un an foarte obositor.


Și părinții Ioanei au avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări cu privire la succesul fetei lor.


1. Sunteți mândri de performanța copilului?
Suntem mandri de performanta realizata de Ioana. Rezultatele obtinute la Evaluarea Nationala ne-au facut extrem de fericiti si ne bucuram de ele impreuna cu ea, acestea fiind o rasplata a muncii depusa pe intregul ciclu gimnazial, iar acest rezultat de exceptie o va motiva sa-si atinga țelurile.


2. Ce rol ați avut în obținerea acestei performanțe? Cum veți recompensa această performanță?
Am fost intotdeuna alaturi de ea si am sutinut-o in toate demersurile sale. Performanta ei va fi sigur rasplatita cu o vacanta in strainatate pe care o va petrece cu familia.

3. Vă veți implica în alegerile copilului, în viitor?
Nu ne vom implica in alegerile acestei in viitor, dar cu siguranta o vom sustinute si ii vom fi alaturi pentru ca toate dorintele ei sa se transforme in realiatea.

Echipa prahova-news.ro o felicită pe Ioana și îi urează succes în continuare!

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677