INTERVIU EXCLUSIV, Elevi prahoveni de 10: Karina este o "persoană ambițioasă și muncitoare" care a făcut unele ,,sacrificii’’ ce au dus-o către "câștig și performanță"

28 Jun 2017 17:41
Continuăm astăzi să vi-i prezentăm pe elevii prahoveni care au reușit performanța de a obține media 10 la Evaluarea Națională. Printre cei nouă tineri care au luat nota maximă atât la română, cât și la matematică se află și Karina Antonia Tuinete, elevă a Colegiului Național Mihai Viteazul din Ploiești. Am rugat-o, pentru început, să-și facă o scurtă caracterizare. Iată ce spune Karina despre ea:
“Karina Antonia Tuinete este numele meu şi am absolvit gimnaziul in Colegiul Naţional ,,Mihai Viteazul’’ Ploiesti. Imi place să cred că sunt o adolescentă ,,open minded’’, cu obiective clare, perseverentă şi căreia ii plac provocările. Imi plac oamenii veseli şi care stiu să aprecieze lucrurile de calitate. Dorinţa mea e de a fi printre primii. Am un spirit competitiv şi in evoluţia mea şcolară se observă perseverenţa. In timpul liber imi place foarte mult să citesc, să fac sport, mai ales să joc baschet. Sunt o persoana ambiţioasă şi muncitoare.

Și Karina ne-a răspuns la o serie de întrebări:

1. Cum ai reușit performanța de a obține media 10 la Evaluarea Națională?
In parcursul meu şcolar, timpul meu a fost alocat studiului in proporţie de aproximativ 90%, fiind motivată de dorinţa de autodepasire şi de obţinerea unor rezultate care sa imi asigure accesul la specializarea dorita. In acest demers am fost permanent sprijinită de profesorii mei, in special la matematica si limba şi literatura română, discipline de examen. Efortul a fost imens pentru că a presupus studiu suplimentar, ,,sacrificii’’, gen plimbările cu prietenii, diminuarea timpului alocat jocului de baschet şi participarea la diverse evenimente.Se pare insa că, aceste ,,sacrificii’’ m-au indrumat spre castig si performanţă.

2. Te asteptai să iei note maxime la ambele materii? La ce ţi-a fost teamă?
Speram sa iau note maxime, pentru că simţeam că merit. Efortul meu consecvent şi susţinut a fost apreciat şi răsplătit pe măsură. Dupa fiecare probă de examen, când s-a terminat timpul alocat, am simţit o mare usurare şi linişte sufletească ştiind că tot ce aveam de spus şi scris referitor la subiecte era finalizat. Nu aş spune neapărat ca mi-a fost teama, ci mai degraba am simtit o emoţie puternică la proba de limba şi literatura română, la subiectul I B, la care se solicita redactarea unei compuneri de apartenenţă la un gen literar, cerinţă care naşte deseori interpretari şi controverse in rândul evaluatorilor.

3. Cat timp ţi-a ocupat pregatirea pentru examen?Ai facut şi pregatire suplimentară?Ai avut timp şi de distracţie anul ăsta?
Dupa cum am precizat mai sus, circa 90%. Desigur, am facut şi pregătire suplimentară pentru a-mi aprofunda cunostinţele şi pentru a inţelege anumite conţinuturi dificile. Am avut grija sa nu las pe ultima suta de metri materia de studiu şi am invăţat sustinut şi consecvent, zi de zi.

4. Cum te-a incurajat familia?
Familia a avut un rol extrem de important: a fost alături de mine, moral, psihic, fizic, material, sprijinindu-mă, sfatuindu-mă, mai ales in momentele de teamă şi emoţie.Le mulţumesc pentru că au avut incredere in resursele mele, pentru că au avut răbdare cu mine şi au avut de fiecare data o vorba buna menita sa ma incurajeze , mai ales atunci când simţeam că mă lasă ,,bateriile ‘’ şi intram pe ,,power low’’ .

5. In gimnaziu ,ai fost şi la olimpiade, concursuri? Ce rezultate ai obţinut de-a lungul timpului?
Am participat la olimpiade şi concursuri in clasele mai mici pentru a reuşi să imi înfrâng teama, pentru a învăţa să imi stăpanesc emoţiile, dar şi pentru a deveni competitivă.

6. La ce liceu iti doreşti să fii admis/admisă? De ce?
Dorinţa mea este sa continui anii de liceu la Colegiul National ,,Mihai Viteazul”, intr-o clasă competitiva, fiindcă ştiu ca această şcoală a demonstrat in decursul timpului profesionalism şi o înaltă ţinută academică, pentru că simt că mă defineşte, mă ajută să imi trasez drumul pentru viitoarea carieră şi nu in ultimul rând, pentru că aici am mulţi prieteni şi imi voi face şi mai mulţi in anii de liceu.

7. Ce profil vrei sa urmezi mai departe?
Profilul pe care o sa il urmez este-ştiinţe ale naturii, bilingv germană.

8. Te-ai gandit deja la o eventuală carieră ?
Cred ca este timpuriu să vorbesc acum despre o eventuala carieră. Specializarea aleasă netezeşte oarecum drumul către medicină, dar ar fi o opţiune bună şi cibernetica în limba germană.

9.Pe viitor, vrei sa rămâi în ţară sau să pleci in străinătate?
De asemenea, este mult prea devreme să mă pronunţ referitor la acest aspect, dar mi-ar plăcea să cred că pot fi un specialist recunoscut şi apreciat la mine in ţară.

10.Ce sfaturi ai pentru cei care vor da în anii viitori Evaluarea Naţională?
Pentru cei care vor da în anii viitori Evaluarea Naţională le sugerez să işi facă din vreme, scheme cu ce au de învăţat, să nu lase lucrurile pe ultima sută de metri, să investească cat mai mult timp in activităţile şcolare, să cunoască cât mai mult, să inveţe şi să işi deschidă mintea. Le urez succes !

11.Cum iţi vei petrece vacanţa de vară dupa ce vei afla şi rezultatele admiterii la liceu? Ți-ai facut planuri?
După aflarea rezultatelor admiterii la liceu, clopoţelul va suna in sfarşit şi pentru mine şi mă voi simţi cu adevarat in vacantă. Mi-ar placea sa vizitez Italia, Spania şi Austria pentru că imi place cultura lor şi pentru că imi place foarte mult să călătoresc. Rămâne să vedem dacă planurile mele sunt compatibile cu ale părinţilor mei. Simt insă că mi se pregăteşte o surpriză…

Părinții Karinei i-au oferit susținere morală, iar acest lucru a contribuit la succesul ei la examen.

1. Sunteți mândri de performanța Karinei?
Practic, rezultatul acesta a confirmat, încă o dată, că efortul susţinut şi consecvent, este răsplatit pe măsură. Desigur, nu a fost uşor, nici pentru ea, dar nici pentru noi ca părinţi, dar iată că performanţa aceasta ne dă motive serioase de mândrie.


2. Ce rol ați avut în obținerea acestei performanțe? Cum veți recompensa această performanță ?
Rolul meu/al nostru, ca părinţi, a fost să o susţinem moral, să o incurajăm atunci când simţeam că este copleşită. Insă, motivaţia intrinsecă şi cognitivă, orientată spre reusită, i-a aparţinut.

Nu ne-am gandit, încă, la o recompensă anume, dar cu sigurantă va fi ceva de care ea se va bucura, pentru că stie să facă acest lucru.


3. Vă veți implica în alegerile Karinei, în viitor?
Practic, ea este cea care a ales specializarea pe care o va urma : ştiinţe ale naturii, bilingv germană. Rolul nostru,va fi acela de mentori şi de a o sprijini în alegerile ei, pentru că ştim, că ceea ce vei face în carieră, vei face cu uşurinţă, daca faci din plăcere şi pasiune.

Echipa prahova-news.ro o felicită pe Karina Antonia Tuinete și îi urează succes în continuare!

COMENTARII

64x64

Ioana

Felicitari, dar mai putine fite, mai putine englezisme, daca tot ai luat 10 la romana. Sper ca luati interviuri tuturor copiilor ploiesteni care au rezultate la fel, nu doar ei pentru ca parintii sunt amandoi profesori si cu pile la ISJ :)

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
VA ROG SA IMI SPUNETI CAND SE DESCHIDE CENTRUL DE VACCINARE DE LA SCOALA GENERALA NR 28,SALA DE SPORT.
la multyi ani cu multa sananate.noi sucese, fericire si iubitre
Felicitari pentru organizarea si functionarea centrului de vaccinari din cadrul spitalului Boldescu, Ploiesti.M-am vaccinat pe data de 22.01.2021, orele 18.Totul s-a derulat la ora fixata, fara intarzieri,cu mult profesionalism si amabilitate[trei doamne asistente si dr. Luchian].Aproape ca nu-mi venea sa cred ca se poate si la noi asa!!
felicitari domnul primar si multa sanatate vati gandit foarte bine pentru batrani care sunt in varsta cu siguranta se va bucura da acesta ideie
Vreau sa ma vaccinez
Curs valutar
EUR Euro 4.8746 0.0002
USD Dolarul SUA 4.0195 0.0090
GBP Lira sterlina 5.4869 -0.0023
CHF Francul elvetian 4.5190 -0.0038
XAU Gramul de aur 239.1954 -0.8098