ISU: Măsuri de prevenire a incendiilor pentru "1 mai"

30 Apr 2015 14:22
ISU: Măsuri de prevenire a incendiilor pentru "1 mai"
Inspectoratul pentru Situații de Urgenta "Șerban Cantacuzino" al Județului Prahova avertizează populația asupra consecințelor utilizării incorecte a focului de către cei care își vor petrece ziua de "1 mai" la iarba verde.
Jarul aruncat la întâmplare, fumatul în locuri nepermise, jocul copiilor cu focul au provocat numeroase incendii de vegetație uscată sau de pădure. Pentru ca obiceiul prahovenilor de a sărbători Ziua Muncii în zonele de agrement sau lângă pădure să nu se transforme în evenimente negative ce pot avea urmări deosebit de grave asupra populației sau mediului înconjurător, se recomandă respectarea cu strictețe a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor. Cetățenii sunt sfătuiți să nu aprindă focul în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt. Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement și în gospodăriile populației trebuie să se facă numai în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, culturi agricole, păduri sau vecinătăți.
Nu se admite folosirea focului deschis la distante mai mici de 40 metri față de locurile cu pericol de explozie (gaze si lichide combustibile, vapori inflamabili etc), respectiv 10 metri față de materiale sau substanțe combustibile: lemn, hârtie. La plecare, cetățenii sunt sfătuiți să stingă jarul cu apa și să acopere cenușa cu pământ. Fumătorii sunt îndemnați să nu arunce la întâmplare resturile de țigară sau chibriturile aprinse, fumatul fiind permis doar în locuri marcate și amenajate. O grijă deosebită trebuie acordată copiilor, cărora nu trebuie să li se lase la îndemână mijloace de aprindere (chibrituri sau brichete). Pentru a preveni izbucnirea unui incendiu la fondul forestier, se impune interzicerea accesului cu foc deschis și fumatul în pădure sau la o distanta mai mica de 100 m de aceasta. Locurile de popas vor fi stabilite, amenajate și marcate, iar orice activitate în pădure, indiferent de natura acesteia, va fi desfășurată cu respectarea strictă a normelor de prevenire a incendiilor. Accesul autoturismelor particulare în pădure, precum și instalarea corturilor pentru cazare în alte locuri decât cele special amenajate, este interzis.
Având în vedere aceste aspecte, recomandăm turiștilor amatori de drumeții montane să respecte câteva reguli de prevenire a incendiilor specifice unităților de cazare în scop turistic (cabane, campinguri, pensiuni) aflate în zone cu vegetație forestieră sau în apropierea pădurilor:
 la intrarea în pădure și pe traseele turistice se vor respecta recomandările panourilor și pancartelor cu texte avertizoare privind prevenirea și stingerea incendiilor de pădure;
 se interzice aprinderea focurilor în pădure sau la o distanță mai mică de 100 m de liziera pădurii;
 turiștii nu vor utiliza focul în pădure sau focul deschis în aer liber. Focul poate fi aprins doar în spații special amenajate și indicate prin panouri avertizoare. La plecare turiștii trebuie să stingă focul;
 este interzis fumatul în afara locurilor special amenajate sau aruncarea la întâmplare a țigărilor și chibriturilor aprinse, precum și instalarea corturilor, a autoturismelor și a suprafețelor de picnic;
 focurile de tabără sau cele din campinguri pot fi aprinse doar în locuri special amenajate, la o distanță de siguranță față de marginea pădurii;
 în spațiile de cazare nu se vor utiliza aparate electrice defecte sau neomologate, precum și lăsarea lor în priză nesupravegheate;
 la cazare, turiștii sunt obligați să se informeze privind regulile de prevenire a incendiilor și a modului de comportare și de evacuare în caz de incendiu;
 coșurile de fum ale construcțiilor din pădure vor fi dotate cu grătare (site) parascântei. În condițiile lipsei de curent electric, se vor folosi mijloace de iluminat omologate și se interzic improvizațiile.
Cantoanele si ocoalele silvice trebuie sa fie dotate cu materiale de primă intervenție în caz de incendiu, iar pe cursurile de apă din apropierea pădurilor trebuiesc amenajate, pe cât posibil, rampe de alimentare cu apă a autospecialelor de intervenție.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
super super
Nu cred ca un parastas poate fi inclus la o masa festiva: as intreba eu : cum mai poate fi rrspectata durerea unei fa.ilii care abea probabil s-a condus un membru drag pe ultimul drum : ca doar nu se punea problema de veselie si cine stie ce zgomote si domnii politisti au mers la vanat de amenzi: oare familia aia nu chieltuise destul cu necazul lor?? Roata se invarte domnilor!! Paste fericit!??
Felicitări, cu seriozitate și perseverență, mereu se va ridica valoarea liceului, a cadrelor didactice și a absolvenților lui !
Sunt una din multele chimiste care su avut o ca idol. I am fost vecina si prietena de peste 30 ani. Cu toate ca nu am fost eleva domniei sale ne a unit in aceasta prietrnie pasiunea pentru chimie. Un specialist in a preda chimia tinerlor intr un mod original care te făcea sa iubesti aceasta materie. Lucra pentru editarea manualelor cu pasiune si dedicare cum nu am intalnit in lunga mea activitate de project manager in proiectarea instalatiilor din rafinarii. A fost un om de o moralitate desavarsita. profesorul Olga Petrescu = profesorul Nenitescu, pentru noi chimistii. Stimata Doamna si prietena Olga imi vei lipsi. Dumnezeu sa te aibă in paza. Sa ajungi cu liniste in lumea vesniciei.
Doamna profesoară Olga Petrescu a fost sufletui întâlnirii noastre de 45 de ani de la terminarea liceului.Imi exprim regretul pentru pierderea pe care am suferit-o noi toți elevii Colegiului Național I.L.Caragiale din Ploiesti Dumnezeu s-o odihnească în pace.
Curs valutar
EUR Euro 4.9259 -0.0003
USD Dolarul SUA 4.0492 -0.0308
GBP Lira sterlina 5.7056 0.0286
CHF Francul elvetian 4.4955 0.0014
XAU Gramul de aur 239.1391 0.3671