ITM Prahova a verificat modul in care au fost aplicate prevederile legale privind munca la domiciliu

28 Nov 2020 09:07
Comunicat de presa ITM Prahova:
În perioada 10 " 24.11.2020 Inspecția Muncii prin inspectoratele teritoriale de muncă a derulat Campania Națională pentru verificarea aplicării prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru, securitatea și sănătatea la locul de muncă, în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID " 19.
În acest context, începând cu data de 10.11.2020 Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova a demarat verificări la angajatorii de pe raza județului care au peste 50 de salariați în vederea obținerii de informații concrete privind modul în care aceștia au înțeles și aplicat prevederile art. 17 și 21 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare și oferirii acolo unde era cazul de îndrumări cu privire la aplicarea normelor legale referitoare la munca la domiciliu, telemuncă și decalarea programului de lucru. De asemenea, s-a urmărit modalitatea în care angajatorii organizează transportul de la locul de muncă la domiciliu și invers, modul în care s-au organizat spațiile destinate servirii mesei de către lucrători, precum și modul de respectare a normelor în domeniul securității și sănătății în muncă.
Urmare acțiunilor derulate au fost încheiate un număr de 118 procese " verbale de control la angajatori cu peste 50 de salariați, prin care inspectorii de muncă au dispus măsuri de conformare atunci când a fost cazul și au oferit tototdată îndrumări cu privire la modul de implementare a prevederilor legale în domeniul de competență al inspectoratului.
Angajatorii controlați în domeniul relațiilor de muncă aveau un număr total de 27.912 salariați, din care 1.122 salariați aveau la momentul controlului contracte individuale de muncă cu clauză de telemuncă sau contracte de muncă la domiciliu, iar 18.929 salariați aveau program de lucru individualizat.
Principalele neconformități identificate au constat în purtare necorespunzătoare a măștilor de protecție, nerespectarea distanțării fizice, instruire necorespunzătoare, lipsă dozatoare cu dezinfectant la vestiar și grupuri sanitare, neactualizarea evaluării riscurilor în domeniul securității și sănătății în muncă. Urmare acestor neconformități au fost aplicate 114 sancțiuni contravenționale.
Din centralizarea datelor obținute în timpul campaniei a reieșit că majoratatea angajatorilor au analizat posibilitatea derulării activității în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde a fost posibil au fost modificate în mod corespunzător contractele individuale de muncă. Cea mai mare pondere o au contractele cu clauză de telemuncă, fiind puțini angajatori care au optat pentru munca la domiciliu. Unde nu s-a putut organiza activitatea în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, s-a decalat programul de lucru.
Recomandăm respectarea de către toți participanții la procesul de muncă a măsurilor dispuse de către autorități pentru a stopa răspândirea noului coronavirus și mulțumim tuturor celor care au înțeles că doar conlucrând putem să ne menținem atât starea de sănătate, cât și locurile de muncă. Personalul Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova va continua atât acțiunile de control, cât și cele de îndrumare și consiliere în domeniul de competență, astfel încât toți cei interesați să cunoască măsurile ce trebuie luate pentru gestionarea și limitarea răspândirii COVID-19 în vederea asigurării desfașurării activităților în condiții de siguranță pentru toate părțile implicate în raporturile de muncă.
Compartiment Comunicare și Relații cu Publicul

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677