ITM Prahova a verificat modul in care au fost aplicate prevederile legale privind munca la domiciliu

28 Nov 2020 09:07
Comunicat de presa ITM Prahova:
În perioada 10 – 24.11.2020 Inspecţia Muncii prin inspectoratele teritoriale de muncă a derulat Campania Naţională pentru verificarea aplicării prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru, securitatea şi sănătatea la locul de muncă, în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID – 19.
În acest context, începând cu data de 10.11.2020 Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova a demarat verificări la angajatorii de pe raza judeţului care au peste 50 de salariaţi în vederea obţinerii de informaţii concrete privind modul în care aceştia au înţeles şi aplicat prevederile art. 17 şi 21 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare şi oferirii acolo unde era cazul de îndrumări cu privire la aplicarea normelor legale referitoare la munca la domiciliu, telemuncă şi decalarea programului de lucru. De asemenea, s-a urmărit modalitatea în care angajatorii organizează transportul de la locul de muncă la domiciliu şi invers, modul în care s-au organizat spaţiile destinate servirii mesei de către lucrători, precum şi modul de respectare a normelor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
Urmare acţiunilor derulate au fost încheiate un număr de 118 procese – verbale de control la angajatori cu peste 50 de salariaţi, prin care inspectorii de muncă au dispus măsuri de conformare atunci când a fost cazul şi au oferit tototdată îndrumări cu privire la modul de implementare a prevederilor legale în domeniul de competenţă al inspectoratului.
Angajatorii controlaţi în domeniul relaţiilor de muncă aveau un număr total de 27.912 salariaţi, din care 1.122 salariaţi aveau la momentul controlului contracte individuale de muncă cu clauză de telemuncă sau contracte de muncă la domiciliu, iar 18.929 salariaţi aveau program de lucru individualizat.
Principalele neconformităţi identificate au constat în purtare necorespunzătoare a măştilor de protecţie, nerespectarea distanţării fizice, instruire necorespunzătoare, lipsă dozatoare cu dezinfectant la vestiar şi grupuri sanitare, neactualizarea evaluării riscurilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Urmare acestor neconformităţi au fost aplicate 114 sancţiuni contravenţionale.
Din centralizarea datelor obţinute în timpul campaniei a reieşit că majoratatea angajatorilor au analizat posibilitatea derulării activităţii în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde a fost posibil au fost modificate în mod corespunzător contractele individuale de muncă. Cea mai mare pondere o au contractele cu clauză de telemuncă, fiind puţini angajatori care au optat pentru munca la domiciliu. Unde nu s-a putut organiza activitatea în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, s-a decalat programul de lucru.
Recomandăm respectarea de către toţi participanţii la procesul de muncă a măsurilor dispuse de către autorităţi pentru a stopa răspândirea noului coronavirus şi mulţumim tuturor celor care au înţeles că doar conlucrând putem să ne menţinem atât starea de sănătate, cât şi locurile de muncă. Personalul Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova va continua atât acţiunile de control, cât şi cele de îndrumare şi consiliere în domeniul de competenţă, astfel încât toţi cei interesaţi să cunoască măsurile ce trebuie luate pentru gestionarea și limitarea răspândirii COVID-19 în vederea asigurării desfaşurării activităţilor în condiţii de siguranţă pentru toate părțile implicate în raporturile de muncă.
Compartiment Comunicare şi Relaţii cu Publicul

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
felicitari domnul primar si multa sanatate vati gandit foarte bine pentru batrani care sunt in varsta cu siguranta se va bucura da acesta ideie
Vreau sa ma vaccinez
Buna ziua, M-am programat pe platforma pentru vaccinare si am obtinut programare pe 22 01 2021 la ora 18. Am 75 ani si sunt din Bucuresti. Avand in vedere cele specificate mai sus, as vrea sa stiu daca: - centrul este intr-adevar functional - programarea mea la ora 18 se incadreaza in programul de functionare al centrului localizat in fostul liceu Ludovic Mrazek , cladire corp II dm str Mihai Bravu nr 248 Cu multumiri anticipate Ruxandra Huch
Vreau sa ma înscriu la vaccinare in Sinaia. Locuiesc aici de trei ani.
cum si unde ma pot vaccina
Curs valutar
EUR Euro 4.8738 0.0000
USD Dolarul SUA 4.0148 0.0000
GBP Lira sterlina 5.5099 0.0000
CHF Francul elvetian 4.5251 0.0000
XAU Gramul de aur 241.5144 0.0000