Jandarmeria Montană, măsuri pentru un week-end în siguranță în stațiuni și pe traseele montane

14 Aug 2018 13:32
Jandarmeria Montană, măsuri pentru un week-end în siguranță în stațiuni și pe traseele montane
Ca urmare a afluenței turiștilor în zonele montane, în special la sfârșit de săptămână, în intervalul 28-30 iulie a.c. vor fi luate măsuri de suplimentare a efectivelor Jandarmeriei Montane, precum și de intensificare a acțiunilor acesteia, în zona stațiunilor turistice și balneare, precum și a traseelor montane.

Astfel, zilnic, peste 200 de jandarmi montani vor acționa în zonele montane, la nivel național, pentru menținerea unui climat de liniște, prevenirea și combaterea infracționalității, precum și pentru sprijinirea turiștilor aflați în dificultate.

Jandarmii montani au în atenție zonele cunoscute că prezintă riscuri pentru siguranța turiștilor, fiind pregătiți să intervină în situații de urgență, dar și în cazul constatării unor abateri de la normele legale.

Reamintim că, principalele evenimente nedorite care au loc în regiunile montane se petrec din cauza lipsei unui echipament adecvat și aventurării turiștilor în zone pe care nu le cunosc sau pe trasee care depășesc ca dificultate condiția fizică a acestora.

Pentru a evita incidentele nedorite, Jandarmeria Montană recomandă:

1. Înainte de a pleca în excursie, informați-vă în legătură cu itinerariul propus (dacă este accesibil, marcat sau dacă prezintă porțiuni riscante) , prognoza meteo, precum și despre programul sau starea de funcționare a mijloacelor de transport pe cablu — acolo unde acestea există;

2. Plecați pe munte doar cu echipament adecvat. Nu trebuie să vă lipsească lanterna, cuțitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil;

3. Nu riscați să plecați singuri la drum și alegeți traseele accesibile, în funcție de pregătirea fizică;

4. Informați jandarmii montani/salvamontiștii/cabanierul cu privire la traseul ales și înscrieți-vă în registrul de trafic al turiștilor, lăsând datele dumneavoastră în acesta;

5. Nu deteriorați amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele;

6. Folosiți numai traseele marcate. Urmăriți marcajele de pe traseu;

7. Nu vă abateți de la traseu și evitați scurtăturile;

8. Este de preferat să vă deplasați în grup compact și să nu rămâneți în urma grupului;

9. Nu consumați băuturi alcoolice deoarece acestea diminuează capacitatea de efort;

10. În cazul apariției unei situații de dificultate sau de risc la adresa integrității, sănătății sau a vieții puteți solicita ajutorul Jandarmeriei Montane prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgență 112, specificând, pe cât posibil, următoarele:

— datele de identificare ale persoanei care anunță;

— ce s-a întâmplat;

— câte persoane au nevoie de ajutor;

— unde sunt persoanele aflate în dificultate;

— când s-a produs accidentul.

Cetățenii pot solicita sprijinul jandarmilor montani apelând non-stop, numărul unic de urgență 112, sau se pot adresa direct postului, secției sau patrulei de jandarmerie din zona unde se află.

Informații suplimentare:

Jandarmeria Montană este structura specializată a Jandarmeriei Române destinată menținerii ordinii publice și asigurării siguranței turiștilor în stațiunile montane și pe traseele turistice, o structură permanent prezentă în mijlocul populației, care acționează în sprijinul cetățenilor.

Împreună cu formațiunile Salvamont și cu Administrația Ariilor Protejate, jandarmii montani execută acțiuni de căutare și salvare a persoanelor care au suferit accidente sau se află în pericol și participă la misiuni comune cu reprezentanții instituțiilor abilitate pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor și contravențiilor privind asigurarea protecției conservării fondului cinegetic și piscicol natural și pentru protecția mediului.

În prezent, aproximativ 650 de jandarmi își desfășoară activitatea în cadrul structurilor montane, iar la nivelul Jandarmeriei Române funcționează 73 de posturi montane și 13 posturi balneare, aflate în zonele muntoase de pe raza a 21 de județe.

Anual, jandarmii montani efectuează stagii de pregătire în cadrul Centrului Montan Sinaia al Jandarmeriei Române, atât în perioada sezonului cald cât și a celui rece, ei fiind permanent evaluați pentru a-și putea duce la îndeplinirea misiunile în cele mai bune condiții.

Principalele misiuni ale jandarmilor montani se referă la menținerea ordinii publice în stațiunile montane și pe traseele montane, precum și desfășurarea de misiuni în colaborare cu alte instituții (Salvamont, Garda de Mediu, Poliția, direcțiile silvice, administrațiile locale, administrațiile ariilor protejate etc.).
Sursa foto: facebook

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
iata ce se intampla la rafinaria ASTRA, caz penal! sefii dau indicatii pretioase sa se incendieze batalurile de carburanti ce filtre antipoluare, ce grija pentru cei care inhaleaza fumul, ce protectie a naturii! pe acestia ii apara gratiela cu oug=ul dat luna asta, impotriva initiativei civice!!! În clip se vede cine a provocat incendiul, cu intenție, folosind arzătorul și cu extintorul lângă ei.
La majoritatea muzeelor din Europa este permisă fotografierea fără flach și fără taxa corespunzătoare. Muzeul Județean de Istorie Prahova, în toate secțiile sale din județ, practică niște prețuri exorbitante pentru fotografiere. Prin asta mai mult pierde. Pierde o oportunitate de reclamă. La secția din Valea, Muzeul ”Crama 1777”, un muzeu de excepție, ar merge un ”cetățean turmentat” în curte, fie el și din paie. Sau un fond sonor cu Maria Tănase, cu vinul ghiurghiuliu....numai să nu pună taxă și pe audio !
Bună seara, când se publica posturile vacante și calendarul de concurs? Mulțumesc.
Buna seara.m ar interesa un tort in forma de cifre pentru data de 3 august(pret,livrare la domiciliu,etc)
buna ziua, pe ce site aflam detalii privind inscrierile din sursa externa pentru ordine publica si politia rutiera ? Daca a fost aprobat Memorandumul in cat timp s-ar organiza inscrierile?
Curs valutar
EUR Euro 4.6282 -0.0328
USD Dolarul SUA 3.9551 -0.0492
GBP Lira sterlina 5.2026 -0.0635
CHF Francul elvetian 3.9909 -0.0415
XAU Gramul de aur 156.6016 -4.1587