Jandarmeria Montană, măsuri pentru un week-end în siguranță în stațiuni și pe traseele montane

23 Oct 2018 16:45
Jandarmeria Montană, măsuri pentru un week-end în siguranță în stațiuni și pe traseele montane
Ca urmare a afluenței turiștilor în zonele montane, în special la sfârșit de săptămână, în intervalul 28-30 iulie a.c. vor fi luate măsuri de suplimentare a efectivelor Jandarmeriei Montane, precum și de intensificare a acțiunilor acesteia, în zona stațiunilor turistice și balneare, precum și a traseelor montane.

Astfel, zilnic, peste 200 de jandarmi montani vor acționa în zonele montane, la nivel național, pentru menținerea unui climat de liniște, prevenirea și combaterea infracționalității, precum și pentru sprijinirea turiștilor aflați în dificultate.

Jandarmii montani au în atenție zonele cunoscute că prezintă riscuri pentru siguranța turiștilor, fiind pregătiți să intervină în situații de urgență, dar și în cazul constatării unor abateri de la normele legale.

Reamintim că, principalele evenimente nedorite care au loc în regiunile montane se petrec din cauza lipsei unui echipament adecvat și aventurării turiștilor în zone pe care nu le cunosc sau pe trasee care depășesc ca dificultate condiția fizică a acestora.

Pentru a evita incidentele nedorite, Jandarmeria Montană recomandă:

1. Înainte de a pleca în excursie, informați-vă în legătură cu itinerariul propus (dacă este accesibil, marcat sau dacă prezintă porțiuni riscante) , prognoza meteo, precum și despre programul sau starea de funcționare a mijloacelor de transport pe cablu — acolo unde acestea există;

2. Plecați pe munte doar cu echipament adecvat. Nu trebuie să vă lipsească lanterna, cuțitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil;

3. Nu riscați să plecați singuri la drum și alegeți traseele accesibile, în funcție de pregătirea fizică;

4. Informați jandarmii montani/salvamontiștii/cabanierul cu privire la traseul ales și înscrieți-vă în registrul de trafic al turiștilor, lăsând datele dumneavoastră în acesta;

5. Nu deteriorați amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele;

6. Folosiți numai traseele marcate. Urmăriți marcajele de pe traseu;

7. Nu vă abateți de la traseu și evitați scurtăturile;

8. Este de preferat să vă deplasați în grup compact și să nu rămâneți în urma grupului;

9. Nu consumați băuturi alcoolice deoarece acestea diminuează capacitatea de efort;

10. În cazul apariției unei situații de dificultate sau de risc la adresa integrității, sănătății sau a vieții puteți solicita ajutorul Jandarmeriei Montane prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgență 112, specificând, pe cât posibil, următoarele:

— datele de identificare ale persoanei care anunță;

— ce s-a întâmplat;

— câte persoane au nevoie de ajutor;

— unde sunt persoanele aflate în dificultate;

— când s-a produs accidentul.

Cetățenii pot solicita sprijinul jandarmilor montani apelând non-stop, numărul unic de urgență 112, sau se pot adresa direct postului, secției sau patrulei de jandarmerie din zona unde se află.

Informații suplimentare:

Jandarmeria Montană este structura specializată a Jandarmeriei Române destinată menținerii ordinii publice și asigurării siguranței turiștilor în stațiunile montane și pe traseele turistice, o structură permanent prezentă în mijlocul populației, care acționează în sprijinul cetățenilor.

Împreună cu formațiunile Salvamont și cu Administrația Ariilor Protejate, jandarmii montani execută acțiuni de căutare și salvare a persoanelor care au suferit accidente sau se află în pericol și participă la misiuni comune cu reprezentanții instituțiilor abilitate pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor și contravențiilor privind asigurarea protecției conservării fondului cinegetic și piscicol natural și pentru protecția mediului.

În prezent, aproximativ 650 de jandarmi își desfășoară activitatea în cadrul structurilor montane, iar la nivelul Jandarmeriei Române funcționează 73 de posturi montane și 13 posturi balneare, aflate în zonele muntoase de pe raza a 21 de județe.

Anual, jandarmii montani efectuează stagii de pregătire în cadrul Centrului Montan Sinaia al Jandarmeriei Române, atât în perioada sezonului cald cât și a celui rece, ei fiind permanent evaluați pentru a-și putea duce la îndeplinirea misiunile în cele mai bune condiții.

Principalele misiuni ale jandarmilor montani se referă la menținerea ordinii publice în stațiunile montane și pe traseele montane, precum și desfășurarea de misiuni în colaborare cu alte instituții (Salvamont, Garda de Mediu, Poliția, direcțiile silvice, administrațiile locale, administrațiile ariilor protejate etc.).
Sursa foto: facebook

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Eu am fost socata cand am aflat ca cel mic nu a supravietuit,ma aflam in spital cu copilasul meu pe data de10 ,dupa ce marti noaptea la ora 1 a inceput sa vomite in jet si a vomitat de 7 ori pana dimineata la 6,am crezut ca a mancat ceva seara dar cand am vazut internati inca 5 copii de la el de la gradinita si de la grupa lui mi-am dat seama ca ceva se intampla(nu se stie nici azi cauza care a dus la aceste stari de voma,urmate de febra).Este regretabil si fara cuvinte ce s-a intamplat dar eu cred ca dr.Serban trebuia sa-l interneze si sa-l tina sub control nu sa-i administreze injectie si sa va lase acasa.Dumnezeu sa va dea putere!
Condoleante ! 😢
Condoleante parintilor pentru îngerasul de Alex....o mare durere... Propun ca la facultatea de medicina sa nu mai fie admis nici un CONCURENT fara sa fi absolvit cu minim nota 8 Liceul Sanitar si cu doi ani de practica într un spital....altfel vom avea mereu mai multe probleme de acest fel...
Dragii mei este o durere care nu poate fi descrisă în cuvinte!!! Dumnezeu să vă întărească sa va de-a putere să mergeți mai departe!! Și fetița mea a avut meningita la vârsta de 2 ani!! Mulțumesc Lui Dumnezeu că acum este bine și a trecut cu bine!! Eu sunt din Ploiesti și ce vreau sa va spun este că în acea perioadă a venit o mămică cu copilul din Sinaia care era diagnosticat aici la Ploiesti cu meningită la Sinaia nici nu era suspect macar de așa ceva !! Îl trata de plămâni și a adus copilul in coma In Ploiesti!! Dragii mei acești medici nu ar trebui sa existe!! Fetița mea a dormit 4 zile și 4 nopți iar acești medici de la Ploiesti de la spitalul de boli infecțioase Movila Vulpii mi-a salvat-o!! A făcut 3 puncții in șirea spinării ...era de o durere groaznica ..nu putea să își mai controleze mâini ,picioare ...stătea trează 1 secunda din 12 ore!! În acea secunda in care deschidea ochii mă punea să o întorc după o parte pe cealaltă pentru că nu putea să își mai controleze nimic!! Capul nu mai funcționa și nu mai putea sa controleze corpul!!! Acum este gimnasta de performanță are 10 ani și datorită medicilor de la Ploiesti fata mea este în viața!!!
Cum exista cartea recordurilor asa ar trebui să se facă o carte despre cei incompetenții care lasa suflete nevinotave sa moara in spitale ei stand la cafele în timpul asta ... sper sa murit în închisoare si sa ardei în iad ai dracu de doctori ordinari !!
Curs valutar
EUR Euro 4.6670 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.0662 0.0105
GBP Lira sterlina 5.2812 -0.0043
CHF Francul elvetian 4.0897 0.0238
XAU Gramul de aur 161.4068 1.9704