Joi, concert simfonic de exceptie la Filarmonica din Ploiesti

23 Jul 2018 07:13
Joi, concert simfonic de exceptie la Filarmonica din Ploiesti
Filarmonica “Paul Constantinescu” Ploiești vă invită joi, 26 octombrie, de la ora 19:00 la un nou concert din ciclul “Integrala lucrărilor simfonice de Richard Strauss”, dedicat Zilei Armatei Române și Zilei Regelui.
Cu maestrul Radu Postăvaru la pupitrul orchestrei și solistul invitat Horia Maxim – pian, programul se constituie din trei lucrări semnate de Strauss: „Marș Festiv”, „Burlesca” în re minor pentru pian și orchestră și Poemul simfonic „Așa Grăit-a Zarathustra”, celebru în toată lumea pentru partea de început a partiturii, intitulată “Răsăritul”, ce a fost inclusă în coloana sonoră a filmului “Odiseea Spațială”.
Renumit compozitor și dirijor german, Richard Strauss a fost un strălucit reprezentant al muzicii programatice, dirijând el însuși, atât la premiere cât și mai târziu, de-a lungul carierei, o mare parte din lucrările pe care le-a compus.
„Marșul Festiv” pentru orchestră în Do major, compus de Strauss la vârsta de 24 de ani, este o lucrare ce uimește prin grandoare, mai cu seamă că a fost scrisă la o vârstă foarte fragedă. Despre „Burlesca” în re minor pentru pian și orchestră, numită inițial “Scherzo” și compusă la doar 21 de ani, s-a spus nu doar că este “de necântat” din cauza dificultății, ci și că e “scrisă pentru o mână de bărbat”. În timp a ajuns să devină una dintre favoritele pianiștilor iar virtuozitatea, tușeul și tehnica impecabilă a lui Horia Maxim, artistul pianist invitat joi, 26 octombrie, vor scoate și mai mult în evidență frumusețea lucrării.
În partea a doua a Concertului va răsuna celebrul poem simfonic “Așa Grăit-a Zarathustra”. Partitura cu conținut programatic și caracter narativ a fost inspirată de tratatul filozofic cu acelaşi nume al lui Friedrich Nietzsche, lucrare care tratează problema divinității într-un mod inedit pentru epoca respectivă, cuprinzând celebra formulare „Dumnezeu a murit” și vorbind despre “eterna recurență a EU-lui”.
Așadar, seară festivă cu muzica lui R. Strauss, joi, 26 octombrie de la ora 19:00 la Filarmonica “Paul Constantinescu”.
Biletele sunt disponibile atât online, pe www.filarmonicaploiesti.ro, cât şi la Casa de Bilete a Filarmonicii “Paul Constantinescu” Ploieşti şi la Agenția Teatrală, la prețuri de 20 de lei - întreg, 15 lei - pensionar și 10 lei - elev și student.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
La majoritatea muzeelor din Europa este permisă fotografierea fără flach și fără taxa corespunzătoare. Muzeul Județean de Istorie Prahova, în toate secțiile sale din județ, practică niște prețuri exorbitante pentru fotografiere. Prin asta mai mult pierde. Pierde o oportunitate de reclamă. La secția din Valea, Muzeul ”Crama 1777”, un muzeu de excepție, ar merge un ”cetățean turmentat” în curte, fie el și din paie. Sau un fond sonor cu Maria Tănase, cu vinul ghiurghiuliu....numai să nu pună taxă și pe audio !
Bună seara, când se publica posturile vacante și calendarul de concurs? Mulțumesc.
Buna seara.m ar interesa un tort in forma de cifre pentru data de 3 august(pret,livrare la domiciliu,etc)
buna ziua, pe ce site aflam detalii privind inscrierile din sursa externa pentru ordine publica si politia rutiera ? Daca a fost aprobat Memorandumul in cat timp s-ar organiza inscrierile?
In judetul Olt se vor face angajari din sursa externa?,cand vor incepe inscrierile?
Curs valutar
EUR Euro 4.6610 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.0043 0.0010
GBP Lira sterlina 5.2661 0.0035
CHF Francul elvetian 4.0324 -0.0016
XAU Gramul de aur 160.7603 -0.2709