Joi, concert simfonic de exceptie la Filarmonica din Ploiesti

15 Dec 2017 17:46
Joi, concert simfonic de exceptie la Filarmonica din Ploiesti
Filarmonica “Paul Constantinescu” Ploiești vă invită joi, 26 octombrie, de la ora 19:00 la un nou concert din ciclul “Integrala lucrărilor simfonice de Richard Strauss”, dedicat Zilei Armatei Române și Zilei Regelui.
Cu maestrul Radu Postăvaru la pupitrul orchestrei și solistul invitat Horia Maxim – pian, programul se constituie din trei lucrări semnate de Strauss: „Marș Festiv”, „Burlesca” în re minor pentru pian și orchestră și Poemul simfonic „Așa Grăit-a Zarathustra”, celebru în toată lumea pentru partea de început a partiturii, intitulată “Răsăritul”, ce a fost inclusă în coloana sonoră a filmului “Odiseea Spațială”.
Renumit compozitor și dirijor german, Richard Strauss a fost un strălucit reprezentant al muzicii programatice, dirijând el însuși, atât la premiere cât și mai târziu, de-a lungul carierei, o mare parte din lucrările pe care le-a compus.
„Marșul Festiv” pentru orchestră în Do major, compus de Strauss la vârsta de 24 de ani, este o lucrare ce uimește prin grandoare, mai cu seamă că a fost scrisă la o vârstă foarte fragedă. Despre „Burlesca” în re minor pentru pian și orchestră, numită inițial “Scherzo” și compusă la doar 21 de ani, s-a spus nu doar că este “de necântat” din cauza dificultății, ci și că e “scrisă pentru o mână de bărbat”. În timp a ajuns să devină una dintre favoritele pianiștilor iar virtuozitatea, tușeul și tehnica impecabilă a lui Horia Maxim, artistul pianist invitat joi, 26 octombrie, vor scoate și mai mult în evidență frumusețea lucrării.
În partea a doua a Concertului va răsuna celebrul poem simfonic “Așa Grăit-a Zarathustra”. Partitura cu conținut programatic și caracter narativ a fost inspirată de tratatul filozofic cu acelaşi nume al lui Friedrich Nietzsche, lucrare care tratează problema divinității într-un mod inedit pentru epoca respectivă, cuprinzând celebra formulare „Dumnezeu a murit” și vorbind despre “eterna recurență a EU-lui”.
Așadar, seară festivă cu muzica lui R. Strauss, joi, 26 octombrie de la ora 19:00 la Filarmonica “Paul Constantinescu”.
Biletele sunt disponibile atât online, pe www.filarmonicaploiesti.ro, cât şi la Casa de Bilete a Filarmonicii “Paul Constantinescu” Ploieşti şi la Agenția Teatrală, la prețuri de 20 de lei - întreg, 15 lei - pensionar și 10 lei - elev și student.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
TAIATE DEGETELE HOTILOR !
DUMNEZEU ,SA IL ODIHNEASCA !
particip
Salariile si drepturile banesti de la TCE ,au fost primite ,nu de asta au facut asa zisa greva spontana care a fost coapta de mult ci datoriile TCE , iar populatia din MITICA APOSTOL a fost nevoita sa mearga la servici pe jos intarziind la serviciu cu toate ca majoritatea au abonamente cel mai scump ,iar copii au lipsit de la scoala ptr ca le a fost frica la parinti ca sa duca copii pe jos neavand nicio trecere ptr pietoni ca sa tranverseze CENTURA DE VEST in siguranta ca sa nu fie omorati de autoturisme si tiruri
DEMITEREA LUI YOHANIS !
Curs valutar
EUR Euro 4.6346 0.0014
USD Dolarul SUA 3.9285 0.0100
GBP Lira sterlina 5.2711 0.0040
CHF Francul elvetian 3.9729 0.0087
XAU Gramul de aur 158.8245 0.5663