Joi, concert simfonic de exceptie la Filarmonica din Ploiesti

23 Oct 2017 11:48
Joi, concert simfonic de exceptie la Filarmonica din Ploiesti
Filarmonica “Paul Constantinescu” Ploiești vă invită joi, 26 octombrie, de la ora 19:00 la un nou concert din ciclul “Integrala lucrărilor simfonice de Richard Strauss”, dedicat Zilei Armatei Române și Zilei Regelui.
Cu maestrul Radu Postăvaru la pupitrul orchestrei și solistul invitat Horia Maxim – pian, programul se constituie din trei lucrări semnate de Strauss: „Marș Festiv”, „Burlesca” în re minor pentru pian și orchestră și Poemul simfonic „Așa Grăit-a Zarathustra”, celebru în toată lumea pentru partea de început a partiturii, intitulată “Răsăritul”, ce a fost inclusă în coloana sonoră a filmului “Odiseea Spațială”.
Renumit compozitor și dirijor german, Richard Strauss a fost un strălucit reprezentant al muzicii programatice, dirijând el însuși, atât la premiere cât și mai târziu, de-a lungul carierei, o mare parte din lucrările pe care le-a compus.
„Marșul Festiv” pentru orchestră în Do major, compus de Strauss la vârsta de 24 de ani, este o lucrare ce uimește prin grandoare, mai cu seamă că a fost scrisă la o vârstă foarte fragedă. Despre „Burlesca” în re minor pentru pian și orchestră, numită inițial “Scherzo” și compusă la doar 21 de ani, s-a spus nu doar că este “de necântat” din cauza dificultății, ci și că e “scrisă pentru o mână de bărbat”. În timp a ajuns să devină una dintre favoritele pianiștilor iar virtuozitatea, tușeul și tehnica impecabilă a lui Horia Maxim, artistul pianist invitat joi, 26 octombrie, vor scoate și mai mult în evidență frumusețea lucrării.
În partea a doua a Concertului va răsuna celebrul poem simfonic “Așa Grăit-a Zarathustra”. Partitura cu conținut programatic și caracter narativ a fost inspirată de tratatul filozofic cu acelaşi nume al lui Friedrich Nietzsche, lucrare care tratează problema divinității într-un mod inedit pentru epoca respectivă, cuprinzând celebra formulare „Dumnezeu a murit” și vorbind despre “eterna recurență a EU-lui”.
Așadar, seară festivă cu muzica lui R. Strauss, joi, 26 octombrie de la ora 19:00 la Filarmonica “Paul Constantinescu”.
Biletele sunt disponibile atât online, pe www.filarmonicaploiesti.ro, cât şi la Casa de Bilete a Filarmonicii “Paul Constantinescu” Ploieşti şi la Agenția Teatrală, la prețuri de 20 de lei - întreg, 15 lei - pensionar și 10 lei - elev și student.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
REGRETE ETERNE DL PROFEOSR GABOR SORIN
La munca cand naiba va duceti ?? Ca doar pe dn1 stati non stop Poluati zona rau ..cica covid
De ce nu mai functioneaza telecabina Busteni-Babele pentru publicul larg? 1) Pe data de 31 decembrie 2020 la ora 8:45 telecabina nu functiona si soferii de trasee cu masini 4X4 mi-au comunicat ca nu circula din cauza vantului. Am urcat pe Jepii Mici si am ajuns pana pe creasta. In jurul pranzului o telecabina a urcat sus la Babele. Pe creasta adia vantul din cand in cand...nu batea tare. Deci a fost un pretext "motivul" de vant puternic, avand in vedere ca am testat singura si o telecabina a urcat. 2) Pe 31 seara si pe data de 1 ianuarie toats ziua am sunat de mai multe ori la numerele de telefon afisate (atat cel de fix unde nu raspundea nimeni, cat si cel de mobil care era inchis). 3) Pe 2 ianuarie la 15:35 o telecabina cu cateva persoane (printre care si un copil cu geaca roz si caciula alba) a urcat pana la Babele. Telecabina teoretic iar nu circula din cauza vantului. In dimineata zilei de 2 ianuarie o prietena de-a mea incercat sa vorbeasca cu 2 persoane de la telecabina, li s-a adresat, dar persoanele respective au intors capul...si la telefon in continuare nu raspundea nimeni. De ce nu mai circula telecabina pentru publicul larg si nici nu raspunde nimeni la telefon sau fata in fata cand ii intrebi? Mentionez ca am poze si filmulete.
Lacrimi,lacrimi ! Odihna vesnica ! Respect pentru tot ! Un DOMN,un OM, un PROFESIONIST cu o modestie si o blandete cum rar mai intalnesti !! Drum lin catre stele DOMNULE DOCTOR !!
SARBATORI FERICITE ! DORESC SA PARTICIP CA ASISTENT MEDICAL SI SA SUSTIN SISTEMUL MEDICAL IN EFORTUL DEPUS PENTRU SANATATEA POPULATIEI
Curs valutar
EUR Euro 4.8740 0.0003
USD Dolarul SUA 4.0405 0.0233
GBP Lira sterlina 5.4696 -0.0157
CHF Francul elvetian 4.5329 0.0055
XAU Gramul de aur 238.2202 -1.2366