Maestrul Walter Hilgers, Director Artistic onorific al filarmonicii ploiestene, din nou pe scena din municipiu, alaturi de o violoncelista din Polonia

09 Apr 2018 10:02
Maestrul Walter Hilgers, Director Artistic onorific al filarmonicii ploiestene, din nou pe scena din municipiu, alaturi de o violoncelista din Polonia
Un nou Concert Simfonic din cadrul Festivalului "Zilele Filarmonicii 65" va avea loc joi, 12 aprilie, de la ora 19:00, la Filarmonica "Paul Constantinescu". Maestrul Walter Hilgers, Director Artistic onorific al instituţiei noastre de cultură, va dirija din nou orchestra simfonică, iar solista invitată va fi violoncelista Joanna Sachryn (Polonia). Programul serii se constituie din trei lucrări: "Karfreitagszauber” din opera „Parsifal” de Richard Wagner, Concertul în mi minor, op. 85, pentru violoncel și orchestră de Edward Elgar, precum şi Simfonia în re minor a lui Cesar Franck.
Despre poloneza Joanna Sachryn ar fi foarte multe lucruri de spus. Publicația în limba germană Kölner Stadtanzeiger îi aprecia "temperamentul extraordinar, muzicalitatea uriașă și tehnica instrumentală uluitoare", Frankfurter Allgemeine Zeitung remarcase "expresivitatea extraordinară în culori bogate", iar Nordbayerischer Kurier o caracteriza ca fiind" apogeul absolut al sentimentului melodic și feminin al sunetului". Pe Joanna o veți putea asculta și aplauda la Ploiești joi, 12 aprilie, la Filarmonică.
„Karfreitagszauber„ din opera „Parsifal" s-a bucurat de un real succes pe toate scenele lumii. De altfel, Parsifal fost ultima operă realizată de Wagner și, compunându-o, a profitat de acustica particulară a Bayreuth Festspielhaus. A fost primul produs la cel de-al doilea festival Bayreuth în 1882. Festivalul Bayreuth a menținut un monopol asupra producțiilor Parsifal până în 1903, când opera a fost interpretată la Metropolitan Opera din New York.
Concertul în mi minor, op. 85, pentru violoncel și orchestră de Edward Elgar a fost gândit a fi prezentat ocazional, pentru un grup mic de instrumente. Asemenea lucrări au fost compuse din perioada barocului, dacă nu chiar mai devreme. Totuși, spre deosebire de vioară, violoncelul s-a aflat în competiție acerbă cu viola da gamba (familie de instrumente cu coarde), mult mai frecvent utilizată. Din acest motiv s-au compus puține concerte importante pentru violoncel înainte de secolul al XIX-lea - excepții făcând cele compuse de Antonio Vivaldi, Carl Philipp Emanuel Bach, Joseph Haydn și Luigi Rodolfo Boccherini. Violoncelul a fost complet recunoscut ca instrument solo în perioada romantică prin concertele compuse de Robert Schumann, Camille Saint-Saëns și Antonín Leopold Dvořák. Din acel moment concertele pentru violoncel au devenit tot mai frecvente.
Simfonia în re minor a lui Cesar Franck a fost compusă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când Franţa atingea punctul culminant al dezvoltării sale muzicale. Animaţi de sentimente naţionale, muzicienii francezi înnoiesc limbajul muzical pe toate planurile: armonic, polifonic, melodic, timbral, creând mijloace de expresie ce devin pe parcurs elemente definitorii ale stilului naţional francez.
La pupitrul dirijoral al orchestrei noastre simfonice se va afla maestrul Walter Hilgers, director artistic onorific al Filarmonicii "Paul Constantinescu". Vă spunem, doar , că a condus Orchestra Radio München, Filarmonica George Enescu București, Orchestra Națională Radio din București, Orchestra Națională de Cameră Radio din București, Orchestra Filarmonicii Montevideo, Orchestra Filarmonicii din Zagreb, Orchestra Națională Simfonică din Buenos Aires, Orchestra Brandenburgică de Stat din Frankfurt și Orchestra Filarmonicii din Nissa.
Biletele sunt disponibile la preţuri de 20 de lei - întreg, 15 lei - pensionar şi 10 lei - elev şi student şi pot fi achiziţionate atât de la Casa de Bilete a Filarmonicii “Paul Constantinescu” Ploieşti şi de la Agenţia Teatrală, cât şi online de pe www.filarmonicaploiesti.eu.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Vreau sa ma vaccinez
Buna ziua, M-am programat pe platforma pentru vaccinare si am obtinut programare pe 22 01 2021 la ora 18. Am 75 ani si sunt din Bucuresti. Avand in vedere cele specificate mai sus, as vrea sa stiu daca: - centrul este intr-adevar functional - programarea mea la ora 18 se incadreaza in programul de functionare al centrului localizat in fostul liceu Ludovic Mrazek , cladire corp II dm str Mihai Bravu nr 248 Cu multumiri anticipate Ruxandra Huch
Vreau sa ma înscriu la vaccinare in Sinaia. Locuiesc aici de trei ani.
cum si unde ma pot vaccina
doresc programare am 69 ani
Curs valutar
EUR Euro 4.8741 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.0207 0.0021
GBP Lira sterlina 5.5103 0.0367
CHF Francul elvetian 4.5221 -0.0076
XAU Gramul de aur 239.7608 1.3858