Măsuri impuse angajatorilor în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă

18 Jan 2021 18:53
Măsuri impuse angajatorilor în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate  în muncă
Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova reamintește angajatorilor prahoveni măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, conform prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului 99/2000.
Temperaturile scăzute extreme sunt considerate temperaturile sub minus 20⁰C sau, corelate cu condiții de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel. În aceste condiții,
angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru menținerea stării de
bine a salariaților care lucrează în aer liber:
- Distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5 " 1 litru/persoană/schimb;
- Acordarea de pauze pentru refacerea capacității de termoreglare, scop în care se vor
asigura spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător;
- Asigurarea echipamentului individual de protecție.
Dacă temperaturile extreme se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile consecutive, iar angajatorii nu pot asigura condițiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor vor lua măsurile dispuse în ordonanța mai sus menționată:
- Reducerea zilei de lucru;
- Întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.
De asemenea, pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiții de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri:
- Efecturarea controlului medical la angajare, respectiv periodic, pentru depistarea precoce a contraindicațiilor pentru muncă la temperaturi extreme pentru lucrătorii care-și desfășoară activitatea în astfel de condiții;
- Asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
- Trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.
Menționăm că, pe perioada întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaților se mențin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă.
Nerespectarea prevederilor OUG nr 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă se sancționează cu amendă de la 1500 la 2500 lei. Astfel, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului securitate și sănătate în muncă, pe toată perioada sezonului rece vor monitoriza preventiv angajatorii, și acolo unde este cazul, vor dispune măsuri pentru intrarea în legalitate.


Comunicare și relații cu publicul

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677