Ministrii Mediului din mai multe state membre UE cauta soluții de imbunatatire a calitatii aerului

11 Apr 2018 09:56
Ministrii Mediului din mai multe state membre UE cauta soluții de imbunatatire a calitatii aerului
În perioada 10-11 aprilie 2018, Viceprim-ministrul, ministrul mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, participă la lucrările Consiliului informal de mediu al Uniunii Europene, care se desfășoară la Sofia, fiind organizat de Bulgaria, țară care exercită în acest moment Președinția Consiliului UE.

Principalele trei subiecte de discuție, pe care miniștrii Mediului din Statele Membre le vor aborda în marja reuniunii, se referă la identificarea celor mai bune soluții de îmbunătățire a calității aerului, o mai bună implementare a legislației de mediu și aspecte referitoare la negocierile internaționale privind schimbările climatice.

În ceea ce privește îmbunătățirea calității aerului, scopul principal al României este de a utiliza pe deplin mecanismele de finanțare ale UE, de asemenea, de a sprijini obiectivele privind calitatea aerului și reducerea emisiilor.

"Pentru a contribui în mod eficient la reducerea poluării, trebuie să existe o corelare și o coordonare a proiectelor și inițiativelor finanțate din fonduri UE. Dat fiind faptul că propunerile de proiecte care urmează să fie finanțate se bazează, în principiu, pe strategiile, planurile și programele guvernamentale existente, este nevoie ca aceste documente să fie orientate pentru a rezolva cele mai urgente probleme de mediu identificate și prioritizate și pentru a maximiza utilizarea resurselor, atât financiare, cât și umane", a declarat Grațiela Gavrilescu, în cadrul alocuțiunii sale.

Totodată, Viceprim-ministrul Guvernului României a explicat că, deoarece problema poluării aerului și rezolvarea acesteia este una trans-sectorială, ar trebui explorate toate programele sectoriale de finanțare operațională și propuse proiecte care să aducă beneficii în mai multe domenii de activitate.

Referitor la îmbunătățirea implementării legislației de mediu la nivelul UE, România apreciază utilitatea instrumentului TAIEX Peer&Peer. "Țara noastră este prima dintre Statele Membre care au aplicat și au beneficiat de acest instrument, în ceea ce privește identificarea de soluții privind închiderea depozitelor neconforme de deșeuri. Evaluarea implementării legislației de mediu și elaborarea Rapoartelor aferente acestei evaluări reprezintă un instrument care pune la dispoziție nu numai imaginea de ansamblu a aplicării legislației, dar și recomandări pentru a remedia nejunsurile și pentru a confirma relevanța guvernanței în acest sens", le-a transmis ministrul român al Mediului omologilor săi din UE.

În privința obiectivelor UE privind schimbările climatice, România consideră că pachetul de implementare a Acordului de la Paris trebuie să prevadă metode, proceduri și reguli pentru a urmări progresul implementării acestuia cu scopul final de a se asigura atingerea obiectivelor sale. Pentru aceasta, monitorizarea progresului trebuie să se facă în mod transparent și cu acuratețe în ceea ce privește implementarea Contribuțiilor Național Determinate (NDC " uri) de către fiecare Parte la Acordul de la Paris.

Grațiela Leocadia Gavrilescu: "Uniunea Europeană are nevoie de aliați cu care să construiască și să identifice o viziune comună, care să asigure o implementare solidă a Acordului de la Paris. Avem nevoie de reguli clare și de o abordare comună în ceea ce privește monitorizarea și raportarea, care să permită evaluarea implementării și a progresului înregistrat în atingerea pe termen lung a obiectivelor acestui Acord"

Având în vedere importanța subiectului, România consideră ca fiind important ca viitoarele procese de evaluare la nivel global să demonstreze că toate statele Părți se angajează, de o manieră comparabilă, în atingerea obiectivului pe termen lung, conform capacităților proprii.


Foto cu caracter ilustrativ

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677