Muzeul de Etnografie și Folclor Pucioasa (Dâmbovița) și-a redeschis, astăzi, porțile

14 Nov 2020 12:35
Unul dintre cele mai apreciate muzee dâmbovițene și-a redeschis astăzi, porțile. Este vorba despre Muzeul de Etnografie și Folclor Pucioasa, unitate aflată în componența Complexului Național Muzeal "Curtea Domnească" Târgoviște (CNMCD), care în ultimele luni a fost închisă pentru lucrări de reorganizare a spațiului expozițional. Evenimentul de astăzi se înscrie în seria manifestărilor dedicate "Nopții Muzeelor", eveniment cultural european cu tradiție, foarte apreciat de public, așa cum a declarant gazda manifestărilor, directorul CNMCD, Ovidiu Cîrstina, transmite CJ Dâmbovița.
Potrivit sursei citate, Muzeul de Etnografie și Folclor Pucioasa, adăpostit în "Casa Dobrescu", și-a deschis porțile pentru public în anul 1976. Expoziția, amenajată în această casă, ilustrează istoria scrisă și nescrisă a orașului Pucioasa, a modului în care oamenii acestei așezări s-au exprimat de-a lungul timpului din punct de vedere economic, social și cultural și au reușit să transforme Pucioasa dintr-o așezare sătească într-o stațiune balneoclimaterică vestită atât în țară, cât și peste hotare, datorită miraculoaselor sale izvoare.
Dacă la parterul clădirii veți descoperi viața patriarhală a Pucioasei, o imagine grăitoare și autentică a muncii, inventivității și sensibilității țăranului român (ocupațiile tradiționale, meșteșuguri, portul tradițional, obiceiuri, dar și un interior tradițional local), la etaj, prin intermediul fotografiilor, mobilierului și vestimentației de epocă, puteți cunoaște viața citadină, prosperă și tumultoasă a orașului, aspecte semnificative din perioada sa de glorie. Publicul poate admira imagini de la inaugurarea Băncii Populare "Țăranul" prima bancă de acest gen din țară, momentul inaugurării orașului, sărbătorirea semicentenarului Băilor Pucioasa, locuri vestite și pline de amintiri (Strada Regală, Parcul, Pavilionul din Parc, Hotel Georgescu etc.) și personalități reprezentative ale orașului.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
super super
Nu cred ca un parastas poate fi inclus la o masa festiva: as intreba eu : cum mai poate fi rrspectata durerea unei fa.ilii care abea probabil s-a condus un membru drag pe ultimul drum : ca doar nu se punea problema de veselie si cine stie ce zgomote si domnii politisti au mers la vanat de amenzi: oare familia aia nu chieltuise destul cu necazul lor?? Roata se invarte domnilor!! Paste fericit!??
Felicitări, cu seriozitate și perseverență, mereu se va ridica valoarea liceului, a cadrelor didactice și a absolvenților lui !
Sunt una din multele chimiste care su avut o ca idol. I am fost vecina si prietena de peste 30 ani. Cu toate ca nu am fost eleva domniei sale ne a unit in aceasta prietrnie pasiunea pentru chimie. Un specialist in a preda chimia tinerlor intr un mod original care te făcea sa iubesti aceasta materie. Lucra pentru editarea manualelor cu pasiune si dedicare cum nu am intalnit in lunga mea activitate de project manager in proiectarea instalatiilor din rafinarii. A fost un om de o moralitate desavarsita. profesorul Olga Petrescu = profesorul Nenitescu, pentru noi chimistii. Stimata Doamna si prietena Olga imi vei lipsi. Dumnezeu sa te aibă in paza. Sa ajungi cu liniste in lumea vesniciei.
Doamna profesoară Olga Petrescu a fost sufletui întâlnirii noastre de 45 de ani de la terminarea liceului.Imi exprim regretul pentru pierderea pe care am suferit-o noi toți elevii Colegiului Național I.L.Caragiale din Ploiesti Dumnezeu s-o odihnească în pace.
Curs valutar
EUR Euro 4.9259 -0.0003
USD Dolarul SUA 4.0492 -0.0308
GBP Lira sterlina 5.7056 0.0286
CHF Francul elvetian 4.4955 0.0014
XAU Gramul de aur 239.1391 0.3671