NOI reglementari in Codul rutier - ATENTIONARILE politstilor

15 Feb 2015 12:20
NOI reglementari in Codul rutier - ATENTIONARILE politstilor
Începând cu data de 14 februarie 2015, intră în vigoare dispozițiile referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranță și a sistemelor de fixare a copiilor în scaune în vehicule. Prin noile reglementări nu se aduc alte modificări legislației privind circulația pe drumurile publice, nefiind vorba de "un nou Cod rutier".
Conform noilor reglementări, copiii cu o înălțime de până la 135 de cm pot fi transportați în autovehicule doar dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.
De asemenea, copiii cu o înălțime de peste 135 de cm pot fi transportați în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranță pentru adulți, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feței, sau dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.
Există și excepții. Astfel, dispozitivul de fixare în scaun pentru copii nu este obligatoriu dacă copilul se află într-un autovehicul destinat transportului public de persoane, precum și în taxi, dacă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din față.
Totodată, se exceptează de la obligația de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranță pe timpul transportului, copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav, în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea acestor sisteme de siguranță. Conducătorul de autovehicul are obligația să aibă asupra sa certificatul medical, în conținutul căruia trebuie să fie menționată durata de valabilitate a acestuia.
În aceste cazuri, transportul copilului se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului, iar în cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.
Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat și adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor și se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucțiunile de montare furnizate de către producătorul acestuia, care indică în ce mod și în care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul în condiții de siguranță.
Prin excepție, dispozitivele de fixare în scaun pentru copii pot fi montate inclusiv pe locul din față, prin orientarea cu fața spre direcția opusă direcției normale de deplasare a autovehiculului, numai după dezactivarea airbag-ului frontal corespunzător locului.
In conformitate cu prevederile legale în vigoare, conducătorul autovehiculului este sancționat cu 4 - 5 puncte-amendă (390 - 487,5 de lei) și 3 puncte de penalizare în cazul:
- nerespectării obligației de a se asigura că minorii poartă centuri de siguranță sau sunt transportați în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condițiile prevăzute de regulament.
- nerespectării dispozițiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță.
Prin actul normativ amintit nu se aduc alte modificări legislației privind circulația pe drumurile publice, nefiind vorba de "un nou Cod rutier".
Având în vedere prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.091 din 10 decembrie 2014 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, publicată în Monitorul Oficial al României, precum și dispozițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, începând cu data de 1 ianuarie 2015 un punct-amendă reprezintă, valoric, 97,5 lei.
foto: bucurestifm.ro

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Felicitari! Nu stiam ca exista așa ceva in comună. Respect domnule Marian Stan pe care va stiu de ,, domnul invatator " si domnule Ioan Sorin Petre
Sincere felicitări domnului PRIMAR si a echipei sale!!!
L-am întâlnit și eu azi, și nu amenința pe nimeni, era destul de pașnic. Mi-a făcut impresia ca se joaca. Nu făcea obiectul unui anunț la 112
Baiatul era sarac si lucra pentru Catalin Marin zis Lupu.Avea o familie numeroasa si trebuia sa isi intretina fratii
Mi-am petrecut copilăria pe Str Badea Cartan din Câmpina. Acest nume îmi amintește de lucruri minunate pe care nu le voi m-ai trăi niciodată! Dumnezeu să-l odihnească în pace pe acest înaintaș al românilor!
Curs valutar
EUR Euro 4.9481 0.0008
USD Dolarul SUA 4.2275 0.0276
GBP Lira sterlina 5.7761 -0.0119
CHF Francul elvetian 4.5341 0.0032
XAU Gramul de aur 239.0731 0.4705