O colecție remarcabilă de artă decorativă a fost expusă la Castelul Peleș - GALERIE FOTO

27 Jan 2018 17:49
Expozitia "ARTELE FOCULUI " CERAMICĂ ȘI STICLĂ DIN COLECȚIILE MUZEULUI NAȚIONAL PELEȘ" a fost vernisata, astazi, la Muzeul Național Peleș. Vizitatorii pot admira obiecte realizate în ateliere celebre europene și nu numai care acum fac parte din colecțiile muzeului. Vorbim despre vase, platouri decorative, piese spectaculoase din sticlă de Murano, de porțelan, din faianță modelată și pictate manual. Printre cele peste 120 de obiecte expuse se numara si un vas care a aparținut Reginei Elisabeta și o lampă a Reginei Maria. Mai exact, Vasul Muza Paradisiacă făcut din sticlă suprapusă de către Emile Galle pentru Regina Elisabeta a României și Lampa Tiffany care a fost comandata de Regina Maria după o vizită in America.
Gândit să îndeplinească o triplă funcție, aceea de reprezentare, de loc de decizie politică și de lăcaș de cultură, Castelul Peleș, reședința regală de vară, rămâne unul dintre cele mai importante muzee din România datorită varietății și valorii deosebite a colecțiilor care îl alcătuiesc. Alături de celebra colecție de pictură ce cuprindea peste 200 de tablouri, regele Carol I a pus bazele remarcabilei colecții de artă decorativă constituită treptat de-a lungul unei jumătăți de veac de domnie, prin achiziții importante de mobilier, arme, tapiserii și covoare, piese de metal prețios, sticlărie și ceramică, creații ale celor mai faimoase ateliere și manufacturi ale epocii.

În cadrul acestui vast proiect artistic, colecția de ceramică, gresie, faianță, porțelan a Castelului Peleș ocupă un loc bine determinat, atât ca număr " colecția se compune din peste 5000 de piese -, cât și ca valoare; piesele ceramice onorează autorii și centrele ceramice europene cunoscute la sfârșitul secolului al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea, ca și ateliere mai vechi.

Menite să confere culoare interioarelor regale, ceramica și sticla regală din Castelele Peleș și Pelișor se înscriu în patrimoniul național ca unele dintre cele mai importante și mai coerente colecții de artă decorativă din România.



EXPOZIȚIA VA FI DESCHISĂ PENTRU PUBLIC pana pe 16 mai 2018.

PROGRAMUL DE VIZITARE: Miercuri-Duminică, orele: 09:15 " 16:15

INTRAREA ESTE GRATUITĂ.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677