Orașul Băicoi, punct de atracție și pentru berze (FOTO/VIDEO)

25 Jul 2017 12:18
Un stâlp de iluminat public din orașul prahovean Băicoi a devenit casă pentru o familie de berze. De câțiva ani, păsările fac pui în cuibul imens construit în stâlp. Anul acesta, în familie au apărut trei pui, însă doar doi mai sunt în viață. Oamenii spun că întotdeauna berzele și-au păstrat câte doi pui.

Potrivit unui articol scris de adevarul.ro, “barza albă (Ciconia ciconia) este o pasăre de talie mare, oaspete de vară în România. Berzele se întorc la locurile lor de cuibărit la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie. Barza albă poate fi recunoscută uşor în zbor: are gâtul şi picioarele întinse, spre deosebire de stârci, la care în zbor gâtul este întotdeauna în formă de „S”. Este una dintre puţinele păsări mute de la noi. Totuşi, produce un clămpănit atunci cand îşi loveste cele două maxilare. Aria de răspândire a berzei albe cuprinde Europa, Africa de Nord, Vestul Asiei şi o parte din Orientului Mijlociu. În Europa nu o găsim în Marea Britanie, Scandinavia şi Italia. Numărul total al perechilor de berze albe de pe Pământ se situează în jurul cifrei de 160 000. Populaţia speciei a scăzut continuu de la începutul secolului trecut. Cele mai multe berze albe cuibăresc în Polonia şi sunt peste 40.000 de perechi. În România, berzele preferă în general câmpiile joase şi zonele umede şi mlăştinoase. Hrana este foarte variată şi cuprinde insecte, larve, râme, mamifere mici, amfibieni, şerpi şi şopârle etc. De obicei cuibul este amplasat într-un loc însorit şi înalt cu vedere asupra zonelor de hrănire. Este construit din crengi, pământ, rădăcini, şi este căptuşit cu iarbă, paie, fân, uneori cu cârpe şi hârtie. Spre deosebire de mijlocul secolului trecut când cuiburile erau construite numai pe clădiri şi copaci, în zilele noastre, aproximativ 80-90% dintre ele sunt amplasate pe stâlpii de curent şi iluminat stradal. Femela depune în general 3-4 ouă albe. Atunci când cantitatea necesară de hrană nu poate fi asigurată pentru toţi puii, apare fenomenul de cronism. Adică adulţii aruncă din cuib puiul cel mai mic.”


COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
La Poiana observ o activitate intensa a Primariei,Scolii si Bisericii.Inseamna ca acolo sunt oameni sufletisti si ospitalieri.Am sa vin vara asta o fuga din Spania.
Nu am avut niciun dubiu... Felicitări unui OM printre oameni! Din toată inima, felicitări domnului Primar VLAD OPREA care a schimbat fața orașului Sinaia din temelii! Bravo celui mai cald, sufletist, sociabil, bun gospodar și iubitor al locuitorilor și al orașului Sinaia! Vă suntem aproape și vă susținem astfel încât, umăr lângă umăr, pas lângă pas, să transformați Sinaia în cel mai frumos și înfloritor oraș din România. Cu toată prețuirea, o locuitoare mândră de primarul și orașul în care trăiește!
Și independent dacă era, tot el obținea cele mai multe voturi.
Sinaia redevine Perla Carpaților si Perla Europei! Felicitări Vlad Oprea!
Apreciez ca PMP promoveaza tinerii intelectuali ai acestui oras , in conducerea primariei Ploiesti Domnul Lector universitar Dragos Radulescu este persoana cea mai potrivită pentru aceasta functie! Ne trebuie un primar care sa vina cu un plan de dezvoltare a.orasului, modernizarea lui.La cat petrol s-a extras din subsolul judetului Prahova, ce venituri a adus la bugetul de stat, Ploiestiul trebuia sa aiba strazile pavate cu marmura! De gunoaie dragi ploiesteni, trebuie sa se ocupe sectia de gospodarie comunala a primariei.Sa fim si noi cu bun simt, sa iubim orasul , sa nu aruncam la intamplare gunoaiele pe strada sau in afara ghenelor de gunoi.Propun sa fie instituite amenzi pentru asociatiile de locatari si pentru cetatenii indisciplinati.Educatia face diferenta ! Doresc mult succes domnului candidat Dragos Rădulescu!
Curs valutar
EUR Euro 4.8738 -0.0008
USD Dolarul SUA 4.1289 -0.0167
GBP Lira sterlina 5.3552 -0.0365
CHF Francul elvetian 4.5467 0.0003
XAU Gramul de aur 253.0441 -1.7365