Orașul Băicoi, punct de atracție și pentru berze (FOTO/VIDEO)

25 Jul 2017 12:18
Un stâlp de iluminat public din orașul prahovean Băicoi a devenit casă pentru o familie de berze. De câțiva ani, păsările fac pui în cuibul imens construit în stâlp. Anul acesta, în familie au apărut trei pui, însă doar doi mai sunt în viață. Oamenii spun că întotdeauna berzele și-au păstrat câte doi pui.

Potrivit unui articol scris de adevarul.ro, "barza albă (Ciconia ciconia) este o pasăre de talie mare, oaspete de vară în România. Berzele se întorc la locurile lor de cuibărit la sfârșitul lui martie, începutul lui aprilie. Barza albă poate fi recunoscută ușor în zbor: are gâtul și picioarele întinse, spre deosebire de stârci, la care în zbor gâtul este întotdeauna în formă de "S". Este una dintre puținele păsări mute de la noi. Totuși, produce un clămpănit atunci cand își loveste cele două maxilare. Aria de răspândire a berzei albe cuprinde Europa, Africa de Nord, Vestul Asiei și o parte din Orientului Mijlociu. În Europa nu o găsim în Marea Britanie, Scandinavia și Italia. Numărul total al perechilor de berze albe de pe Pământ se situează în jurul cifrei de 160 000. Populația speciei a scăzut continuu de la începutul secolului trecut. Cele mai multe berze albe cuibăresc în Polonia și sunt peste 40.000 de perechi. În România, berzele preferă în general câmpiile joase și zonele umede și mlăștinoase. Hrana este foarte variată și cuprinde insecte, larve, râme, mamifere mici, amfibieni, șerpi și șopârle etc. De obicei cuibul este amplasat într-un loc însorit și înalt cu vedere asupra zonelor de hrănire. Este construit din crengi, pământ, rădăcini, și este căptușit cu iarbă, paie, fân, uneori cu cârpe și hârtie. Spre deosebire de mijlocul secolului trecut când cuiburile erau construite numai pe clădiri și copaci, în zilele noastre, aproximativ 80-90% dintre ele sunt amplasate pe stâlpii de curent și iluminat stradal. Femela depune în general 3-4 ouă albe. Atunci când cantitatea necesară de hrană nu poate fi asigurată pentru toți puii, apare fenomenul de cronism. Adică adulții aruncă din cuib puiul cel mai mic."


COMENTARII

COMENTEAZA SI TU



Ultimele comentarii
Sunt curios după ce criterii au fost selectate aceste echipe?! Sunt atâtea cluburi, asociații, mult prea bune, cu copii talentați, cu rezultate la campionate județene, însă nu apar în lista celor care sunt enumerate. De ce, oare??? Încă o data: după ce criterii au fost selectate echipele ??
Bună dimineața,as dori să îmi spuneți când începe cursul,cum se poate plăti și când se țin cursurile,dimineața s-au după amiază.
Avem 50 de solicitări pe strada Busuiocului în comuna Dumbrava și Mega construct nici habar de grija nu au am făcut 10 drumuri la Balotesti în zadar. Va rog din suflet trebuie sa existe o posibiltatea și pentru noi.
Foarte bine, asa trebuie în toate școlile! Extrem de util, nu mai vede "toata" lumea notele din cancelarie.....
Sper,și doresc că Ploiești-ul să cunoască o reală dezvoltare, in timpul acestei guvernări. Trebuie,să cunoaștem odată bunăstarea așteptată de peste 33 de ani!! Doamne, ajută-ne!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9767 -0.0001
USD Dolarul SUA 4.5780 0.0075
GBP Lira sterlina 5.8200 0.0121
CHF Francul elvetian 5.2672 0.0041
XAU Gramul de aur 298.0198 0.5677