POLIÅ¢IA ROMÂNĂ VĂ RECOMANDĂ SĂ CONDUCEÅ¢I CU MAXIMĂ PRUDENÅ¢Ă!

06 Mar 2015 15:05
POLIÅ¢IA ROMÂNĂ VĂ RECOMANDĂ SĂ CONDUCEÅ¢I CU MAXIMĂ PRUDENÅ¢Ă!
În condițiile producerii unor fenomene ce pot afecta siguranța circulației rutiere (lapoviță, ninsoare sau vânt puternic), Poliția Română recomandă, atât conducătorilor de vehicule, cât și pietonilor, să manifeste maximă prudență în trafic și să respecte regulile de circulație.

Poliția Română recomandă, în special, conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere și să adapteze permanent viteza de rulare la condițiile de drum și trafic.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționarea nowcasting referitoare la producerea fenomenelor lapoviță, ninsoare și vânt puternic, valabilă în intervalul orar 10-20 al acestei zile, pentru majoritatea județelor României, excepție făcând județele din vestul țării și nord estul Moldovei.

Astfel, chiar dacă vă aflați în localități sau în afara acestora, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să circulați cu o viteză care să permită oprirea în siguranță, având în vedere că distanța de frânare, în astfel de condiții, este mult mai mare.

Întrucât vântul puternic, lapovița, ninsoarea și depunerile de polei afectează întotdeauna buna desfășurare a circulației rutiere, recomandăm conducătorilor auto să-și sporească atenția pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieșirile din tronsoanele împădurite și sate, la intrările și ieșirile de pe poduri sau la încrucișările cu autovehiculele cu gabarit mare.

Totodată, trebuie evitate oprirea sau staționarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic i-ar putea rupe.

Vă reamintim de asemenea că, rafalele de vânt laterale modifică ținuta de drum a mașinilor, astfel încât, cu cât viteza de rulare a autovehiculului este mai mare, cu atât mai mare poate fi și abaterea de la trasa ideală de rulare.

În condițiile unui trafic aglomerat, precipitațiile, sub formă de lapoviță sau ninsoare, precum și vântul puternic pot determina apariția unor blocaje rutiere temporare. Păstrați-vă calmul, nu uitați de politețea rutieră și nu blocați intersecțiile. De asemenea, nu vă angajați în depășirea coloanelor de autovehicule.

În situația în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/lapoviței/ninsorii, folosirea luminilor de către toți conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcției de mers.

În aceste condiții, polițiștii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite și pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiții de vreme nefavorabilă.

De asemenea, curățați în permanență farurile și blocurile de semnalizare și folosiți corespunzător instalația de ventilație - climatizare!

Astfel, acționați din timp ștergătoarele de parbriz, pe vreme de ploaie sau ninsoare, când din sensul opus se apropie alte vehicule. Câteva momente de circulație fără vizibilitate pot fi fatale!

Totodată, vă recomandăm să vă informați cu privire la condițiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasați și echipați-vă mașina corespunzător. Nu plecați la drum fără anvelope de iarnă! Prevederile legale în vigoare interzic circulația autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără a face referire la vreo dată calendaristică.

Nu consumați alcool și nu conduceți dacă simțiți că sunteți obosiți! Evitați să vorbiți la telefonul mobil în timp ce conduceți mașina, dacă nu aveți atașat la acesta dispozitivul de tip "hands-free".

Și pietonilor le recomandăm să-și sporească atenția, să evite pe cât posibil folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor și să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiții de siguranță.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Un copil deosebit cu părinți deosebiți, mult succes în viitor
Felicitări și mult succes!
Sa traiti domnule colonel! Cred ca in tinerete am fost vecini in carteirul Nord bl. 27 B Felicitari ptr. cariera! toate bune Dan Colibasi
E o gura de oxigen pentru ITC care daca merge asa ,merge spre faliment,asa primeste subventie de la primaria ,unde pensionarii au cotizat prin taxe si impozite o viata.Daca PSD reuseste asa ceva ,e posibil sa urmeze si o mare manifestatie de protest pentru caderea guvernului antiroman
TAIATI-LE PADURILE, CA O SA VINA PESTE NOI IN CASA!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9209 0.0012
USD Dolarul SUA 4.1443 -0.0181
GBP Lira sterlina 5.7815 0.0048
CHF Francul elvetian 4.5608 0.0070
XAU Gramul de aur 242.5914 1.7239