Presedintele Consiliului Judetean Constanta, retinut

19 Feb 2015 23:55
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție " Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 19.02.2015, ora 17:00, până la data de 20.02.2015, ora 17:00, a inculpatului CONSTANTINESCU NICUȘOR DANIEL cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de:

- abuz în serviciu (3 infracțiuni, din care 2 în formă continuată),
- constituire a unui grup infracțional organizat,
- coruperea alegătorilor (2 infracțiuni),
- conflict de interese (10 infracțiuni, din care 5 în formă continuată),
- tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată.

În ordonanța de reținere se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2012, inculpatul CONSTANTINESCU NICUȘOR DANIEL, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, finanțând în mod nelegal, cheltuieli cu activitățile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăți nerambursabile din fonduri publice către asociații și cluburi sportive. Finanțarea și plățile respective au fost efectuate de către Unitatea Administrativ Teritorială Județul Constanța numai în baza hotărârilor Consiliului Județean, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/2005, care reglementează regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activități non-profit de interes general și a prevederilor Legii nr. 69/2000 a educației fizice și sportului, privind organizarea și funcționarea sistemului național de educație fizică și sport în România și condițiile finanțării activității sportive din fonduri publice.
În aceeași perioadă, inculpatul CONSTANTINESCU NICUȘOR DANIEL și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din calitatea de Președinte al Consiliului Județean Constanța și a plătit, în mod nelegal, suma de 5.094.836 lei, reprezentând finanțări nerambursabile din fonduri publice către asociații și fundații.
Și de această dată, finanțarea și plățile au fost efectuate de către Unitatea Administrativ Teritorială Județul Constanța, numai în baza unei hotărâri a Consiliului Județean, fără respectarea normelor legale în vigoare, prevăzute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activități non-profit de interes general și de O.G nr. 51/1998, actualizată, referitoare la îmbunătățirea sistemului de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile și regulile în care se pot asigura finanțări nerambursabile din fonduri publice.
La datele de 14 și 22 mai 2012, inculpatul CONSTANTINESCU NICUȘOR DANIEL a plătit suma totală de 37.000 lei unor asociații din județul Constanța, în scopul determinării membrilor și apropiaților acestora să voteze listele unui partid politic, în cadrul alegerilor locale care au avut loc în data de 10.06.2012.
În cursul anului 2012, inculpatul CONSTANTINESCU NICUȘOR DANIEL, împreună cu mai multe persoane, a constituit un grup infracțional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracțiuni îndreptate împotriva patrimoniului județului Constanța precum și a unor infracțiuni de spălare a banilor.
La data de 08.01.2015, inculpatul CONSTANTINESCU NICUȘOR DANIEL, în calitate de Președinte al Consiliului Județean Constanța, a emis o dispoziție prin care, în mod nelegal, a deposedat o persoană de atribuțiile funcției de director general al unei direcții din cadrul Consiliului Județean Constanța, totodată retrăgându-i acesteia dreptul de acordare a vizei de control. Prin aceasta, inculpatul i-a provocat persoanei respective o vătămare nepatrimonială a drepturilor și intereselor legitime privind exercitarea atribuțiilor unui post pe care îl ocupase prin concurs, cât și o pagubă patrimonială reprezentată de diminuarea salariului.
În perioada 2009 " 2015, inculpatul CONSTANTINESCU NICUȘOR DANIEL, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, în exercitarea atribuțiunilor de serviciu și în scopul obținerii direct sau indirect a unui folos patrimonial pentru sine sau pentru altul, a efectuat următoarele acțiuni:
-a aprobat virarea sumei de 100.000 lei către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța la solicitarea acestei instituții, pentru achitarea unui avans către un hotel, în condițiile în care acesta este deținut de o societate, la care inculpatul deține 25% din părțile sociale,
-a finanțat echipa de handbal a municipiului Constanța, în mod ilegal, de la bugetul județean, cu suma de 3.750.000 lei, iar din această sumă clubul sportiv, al cărui președinte era tot el, a achitat societății la care inculpatul deținea 25% din părțile sociale, suma de 113.032 lei,
-a încheiat 6 contracte de prestări servicii, cu două firme, la care asociat este o persoană aflată în relații comerciale cu inculpatul și a efectuat plăți din fonduri publice în temeiul acestor contracte, în mai multe rânduri, în cuantum total de 10.304.729,52 lei (aproximativ 2,3 milioane euro);
-a efectuat plăți către două firme, la care asociat este aceeași persoană, aflată în relații comerciale cu inculpatul, în sumă totală de 340.543,90 lei.
La data de 12.02.2015, inculpatul CONSTANTINESCU NICUȘOR DANIEL a introdus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Constanța mai multe proiecte de hotărâri privind finanțarea de la bugetul local, cu încălcarea Legii nr.350/2005, a mai multor cluburi și asociații sportive din județul Constanța, urmărind prejudicierea bugetului unității administrativ teritoriale cu sumele respective și obținerea unor foloase necuvenite pentru cluburile respective, urmări care însă nu s-au mai produs deoarece proiectele au fost retrase.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
Un copil deosebit cu părinți deosebiți, mult succes în viitor
Felicitări și mult succes!
Sa traiti domnule colonel! Cred ca in tinerete am fost vecini in carteirul Nord bl. 27 B Felicitari ptr. cariera! toate bune Dan Colibasi
E o gura de oxigen pentru ITC care daca merge asa ,merge spre faliment,asa primeste subventie de la primaria ,unde pensionarii au cotizat prin taxe si impozite o viata.Daca PSD reuseste asa ceva ,e posibil sa urmeze si o mare manifestatie de protest pentru caderea guvernului antiroman
TAIATI-LE PADURILE, CA O SA VINA PESTE NOI IN CASA!!!
Curs valutar
EUR Euro 4.9209 0.0012
USD Dolarul SUA 4.1443 -0.0181
GBP Lira sterlina 5.7815 0.0048
CHF Francul elvetian 4.5608 0.0070
XAU Gramul de aur 242.5914 1.7239