Profesorii din Prahova au ieșit în stradă! (GALERIE FOTO/VIDEO)

02 Oct 2017 14:03
Peste 100 de membri ai Sindicatului Școala Prahovei au ieșit astăzi în stradă și au pichetat Prefectura Prahova. Protestul a fost unul pașnic și a început cu intonarea Imnului Național. Nemulțumirile profesorilor sunt multe și nu sunt legate doar de salarizare. Liderii de sindicat i-au înmânat prefectului Prahova lista cu revendicări, care sunt următoarele:
- Tergiversarea elaborării proiectului unei noi legi a educației. Conform programul de guvernare PSD-ALDE, o lege așteptată cu interes de către elevi, cadre didactice și părinți este Legea Educației Naționale. Un act normativ realizat cu responsabilitate și supus dezbaterii publice va rezolva cea mai mare parte a problemelor cu care se confruntă de mai bine de 27 de ani sistemul de educație din România.
- Programele școlare sunt învechite și neadaptate cerințelor de pe piața muncii. Elevii nu sunt pregătiți să facă față provocărilor din plan profesional și nici măcar pentru a-și gestiona singuri viață. Din cauza programelor, sistemul de educație este axat pe partea teoretică, mai puțin pe practică, iar programul elevilor este sufocant, încetinind dezvoltarea acestora. În opinia noastră, programele școlare trebuie să fie regândite din temelii, ele trebuie adaptate la cerințele reale ale pieței muncii.
- Poziționarea funcțiilor didactice în grilele legii salarizării. Conform prevederilor legii numărul 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice coeficientul maxim la care poate ajunge un profesor care are o vechime de peste 25 de ani de învățământ este de 2,76 pe-o scară ierarhică de la 1 la 12! Consecința directa a poziționării în treimea inferioara grilei de salarizare va fi neatragerea tinerilor performanți către cariera didactică și prăbușirea definitive a calității actului instructiv educative.
- Calculul incorect al sporurilor. Deși conform Hotărârii de Guvern numărul 38 din 2017 salariile de bază s-au majorat, de la data de 1 ianuarie 2017, în medie cu 15 %, calcularea sporurilor și indemnizațiilor nu se face la salariile de bază majorate de la 1 ianuarie 2017, ci aceste sporuri și indemnizații sunt calculate prin raportare la salariul de bază din luna decembrie 2016, ceea ce conduce la diminuarea drepturilor salariale care se cuvin personalului didactic.
- Necuprinderea în legea bugetului de stat pentru anul 2017 a sumelor necesare pentru plata sentințelor judecătorești. Conform prevederilor legale, în anul 2017 o parte a salariaților din învățământ ar trebui să primească sumele restante la drepturi salariale stabilite prin sentințe judecătorești, sume care nu se regăsesc în legea bugetului de stat pentru anul 2017
- Subfinanțarea educației. În momentul de față România este codașa Europei în ceea ce privește procentul din PIB alocat Educației în timp ce media UE în ceea ce privește finanțarea învățământului este de aproximativ 5,2 % din PIB, în România acesta este în jur de 4%, iar consecințele se văd.
- Cuantumul pensiilor celor care au lucrat învățământ. Pensionarii care au lucrat în sistemul de educație au în acest moment pensii de mizerie, situate în jurul sumei de 1000 RON asta în timp ce sunt pensionari proveniți din domenii “strategice” unde pensia medie este de peste 3000 RON. In unele cazuri aceste pensii speciale au ajuns să fie mai mari decât veniturile încasate de angajați.Constatăm că există persoane care ies la pensie la 43 de ani cu o pensie de peste 10.000 RON în timp ce un profesor după 43 de ani de muncă statutul o statul român îl “recompensează” cu o pensie de 1500 RON întrucât principiul de calcul este diferit față de cel aplicat în cazul altor bugetari. Considerăm că singurul principiu care trebuie să stea la baza calcului pensiilor din România trebuie să fie cel al contributivității la fondul de pensii. Dacă nu, atunci cerem pensii speciale și pentru profesori!
Sindicatul Școala Prahovei are peste 7500 de membri. În cazul în care nu își vor găsi rezolvare la problemele pe care le au, profesorii vor picheta sediul Gubvernului în zilele de 4 şi 5 octombrie 2017.

COMENTARII

COMENTEAZA SI TUUltimele comentarii
La Poiana observ o activitate intensa a Primariei,Scolii si Bisericii.Inseamna ca acolo sunt oameni sufletisti si ospitalieri.Am sa vin vara asta o fuga din Spania.
Nu am avut niciun dubiu... Felicitări unui OM printre oameni! Din toată inima, felicitări domnului Primar VLAD OPREA care a schimbat fața orașului Sinaia din temelii! Bravo celui mai cald, sufletist, sociabil, bun gospodar și iubitor al locuitorilor și al orașului Sinaia! Vă suntem aproape și vă susținem astfel încât, umăr lângă umăr, pas lângă pas, să transformați Sinaia în cel mai frumos și înfloritor oraș din România. Cu toată prețuirea, o locuitoare mândră de primarul și orașul în care trăiește!
Și independent dacă era, tot el obținea cele mai multe voturi.
Sinaia redevine Perla Carpaților si Perla Europei! Felicitări Vlad Oprea!
Apreciez ca PMP promoveaza tinerii intelectuali ai acestui oras , in conducerea primariei Ploiesti Domnul Lector universitar Dragos Radulescu este persoana cea mai potrivită pentru aceasta functie! Ne trebuie un primar care sa vina cu un plan de dezvoltare a.orasului, modernizarea lui.La cat petrol s-a extras din subsolul judetului Prahova, ce venituri a adus la bugetul de stat, Ploiestiul trebuia sa aiba strazile pavate cu marmura! De gunoaie dragi ploiesteni, trebuie sa se ocupe sectia de gospodarie comunala a primariei.Sa fim si noi cu bun simt, sa iubim orasul , sa nu aruncam la intamplare gunoaiele pe strada sau in afara ghenelor de gunoi.Propun sa fie instituite amenzi pentru asociatiile de locatari si pentru cetatenii indisciplinati.Educatia face diferenta ! Doresc mult succes domnului candidat Dragos Rădulescu!
Curs valutar
EUR Euro 4.8746 0.0009
USD Dolarul SUA 4.1456 -0.0166
GBP Lira sterlina 5.3917 0.0082
CHF Francul elvetian 4.5464 -0.0019
XAU Gramul de aur 254.7806 -0.5218